Sağlık 03 Kasım 2021 - 12:07:29

Siyatik Sinir Ağrısı Nedir? Neden Olur? Nasıl Geçer? Belirtileri Nelerdir?

Siyatik Sinir Ağrısı Nedir? Neden Olur? Nasıl Geçer? Belirtileri Nelerdir?

Siyatik sinir ağrısı, leğen kemiğinden başlayarak kalçadan geçen bacaklardan dize doğru inen siyatik sinirin sıkışması ya da tahrişi sonucunda oluşmaktadır.

Siyatik Sinir Ağrısı Nedir, Ne Demek?

Bacakta ağrı, uyuşma, karıncalanma, uyuşma ve güç kaybı ile karakterize olan siyatik sinir ağrısı, sadece belli bir bölgeyi değil, o bölgedeki diğer organları da etkilemektedir. Bel ağrısı ile sık sık karıştırılan bu ağrı tek bacakta meydana gelmesi ile bu ağrıdan ayrılmaktadır.

Vücuttaki en uzun sinir olarak tanımlayabileceğimiz siyatik sinir, sırtın alt bölgesinde başlar ve bacaklara doğru ilerler, ayaklara kadar uzanır. Birtakım sağlık sorunları sonrasında siyatik sinire baskı olunca ağrı meydana gelebilir.

Siyatik Sinir Ağrısı Neden Olur?

Genel olarak bu ağrının temel nedeni sinirlerdir. Sinirler oldukça hassas olduğu için en ufak bir kaza veya basınçta hasar meydana gelebilir. Siyatik sinir ağrısının sebeplerine bakacak olursak eğer;

  • Hareketsizlik sonrasında meydana gelebilir. Uzun süre hareketsiz kalmaya bağlı olarak siyatik sinir ağrısı oluşabilir. Özellikle uzun süre araç kullanmak zorunda kalan kişilerde görülebilir.
  • Sürekli olarak ağır kaldıran kişilerde söz konusu olabilir.
  • Aşırı kilolu ya da obez sonrasında omurgada stres meydana getirir. Bunun sonrasında siyatik ağrı meydana gelir.
  • Şeker hastalığı olarak tanımlanan diyabet, sinir sisteminin hasar görmesine neden olur ve bunun sonrasında siyatik ağrısı oluşabilir.
  • Yaşlanmaya bağlı olarak kemik ve kemik çevresindeki dokular zayıflar, güçsüzleşir. Bunun sonrasında ağrı oluşabilir.
  • Kaza ve yaralanmalar sonrasında siyatik sinir ve beraberinde etrafındaki dokular zarar görür. Bu da ağrıya sebep olabilir.
  • Gebelik döneminde kilonun artması, uterusun genişlemesi sonrasında siyatik sinir baskılanır. Karın ve memelerde büyüme oluşması ağırlık merkezini etkiler ve sinir sistemine baskı yaparak ağrı oluşur.

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz tüm durumlar bu ağrıya neden olabilir. Siyatikten kurtuldum demek için bu baskıların giderilmesi gerekmektedir.

Siyatik Sinir Ağrısı Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Belden ayağa kadar uzanan bir ağrı ile karakterize olan siyatik sinir ağrısı, kişide kalçasından topuğuna doğru çekildiği hissi oluşturmaktadır. Kalçada sinir sıkışması ya da siyatik ağrı varsa belirtiler şöyledir:

  • Hafif ya da dayanılmaz şekilde bir ağrı meydana gelir. Ağrı hareketle daha da şiddetlenmektedir. Ayrıca sinirin geçtiği yerlerde güç ve his kaybı gözlemlenir. Ağrı bazen kişinin hareketlerini kısıtlayabilir.
  • Kişinin dik durması güçleşir ve kişi yana eğik şekilde durur.
  • Ayağı havaya doğru kaldırırken ağrı söz konusu olmaktadır.
  • Bazen elektrik çarpması gibi bir durum görülebilir. Ayaklarda ve ayak parmak uçlarının alt kısmında uyuşma, karıncalanma ve iğne batması gibi hisler meydana gelir.
  • Öksürme ve hapşırma sonrasında ağrılar söz konusu olabilir.
  • Uzun süre oturulduğu zaman ağrı daha da artabilir.
  • Vücudun yalnızca bir tarafında görülmektedir.

Mesane ve bağırsaklarda kontrol yeteneğinin kaybolmasına neden olan siyatik ağrısı, idrar kaçırmaya neden olabilir ve bazı durumlarda ciddi sonuçlar oluşturabilir. Tedavi edilmediği zaman ağrıyan bacakta kas incelmesi kısalma görülebilir.

Bu rahatsızlığınızın olup olmadığını küçük bir egzersiz testi ile anlamak mümkündür. Dizlerinizi kırmadan düz bir şekilde yatağınıza yatın. Bu işlem sırasında ağrılar hissederseniz ve ayağınız yükseltilirken ağrı da artarsa, bu siyatik sinirden kaynaklıdır.

Siyatik Sinir Ağrısı Nasıl Geçer? Nasıl Tedavisi Edilir?

Yatak istirahati siyatik ağrısı tedavisinde önemli bir yere sahiptir. Yatağın altına kalın bir tahta koymak doğru olacaktır. Doktorunuzun uygun gördüğü tedavi yöntemlerini de takip ediniz. Doktorun tavsiyesi ile; Akupunktur, B1 ve B2 vitamin enjeksiyonları, AHT tedavisi, epidural steroid enjeksiyonları, ultrason uygulaması, kas gevşeticileri, impulse IQ tedavisi, ray terapisi, antienflamatuar ilaçlar, parasetamol ve narkotik ilaçlar kullanılabilir.

Bu yöntemlerin dışında fizik tedavisi; germe ve güçlendirme egzersizleri ile masaj terapisi diğer önemli tedavilerdir. Siyatik sinir hastalığının tedavisi için hastanelerin fizik tedavi bölümüne başvurup muayene olabilirsiniz. Eğer fizik tedavi uzmanı doktor gerekli gördüğü taktirde sizi genel cerrahi bölümüne sevk edebilir. Bu hastalığa bakan diğer bölümler ise; dahiliye, nöroloji ve ortopedi bölümleridir. Siyatik sinir ağrısı yaşayanlar mutlaka doktora başvurup tedaviye başlayınız.

Siyatik Ağrısından Nasıl Kurtulurum?

Eğer bu ağrı söz konusu oluyorsa duruşunuza öncelikle dikkat etmeniz gerekmektedir. Omurganın duruş bozukluğu olmaması ve arasındaki disklerdeki sinirlerin sıkışmaması için dik duruş önemlidir. Spor diğer önemli bir konudur. Karın kaslarınızı kuvvetlendirmek için mekik ya da şınav çekebilirsiniz. Ayrıca sarı kantaron siyatik için etkili olmaktadır. Ağrı olan günlerde bu yağdan yararlanabilirsiniz.

Eğer sık sık bu ağrıyı yaşıyorsanız ayakkabınızı bile bağlarken yere eğilip öyle bağlayınız. Yük kaldırırken birden dengesiz hareket yapmayınız eğilerek yükü eşit oranda kaldırmaya özen gösteriniz. Ne uzun süre oturun ne de uzun süre ayakta kalmamaya özen gösteriniz. Eğer bir ağrı hissediyorsanız hemen bir yere oturup ağrı geçene kadar en az bir dakika oturunuz. Saatlerce yüksek topuklu ayakkabı giymemeye özen gösteriniz Bu da siyatik sinir ağrısına neden olmaktadır.

  • siyatik sinir ağrısı
  • siyatik sinir ağrısı nedir
  • siyatik sinir ağrısı neden olur
  • siyatikten kurtuldum
  • siyatik sinir ağrısı belirtileri
  • kalçada sinir sıkışması
  • siyatik ağrısı
  • siyatik sinir ağrısı nasıl geçer
  • siyatik ağrısı tedavisi
  • siyatik ağrısı yaşayanlar
Yorumlar
Suna Yıldız Siyatik ağrının nedenleri nelerdir? Ağrılarımın nedeninin siyatik olup olmadığını nasıl anlayabilirim? cevapla
Serap Güneş Siyatik sinir sıkışması nerede olur? Ağrısının geçmesi için ne yapmak gerekiyor? İğnesi ya da ilaçları bu hastalığın geçmesi için etkili olur mu? Tedavi süreci ne kadar sürer? Tedavi edildiğinde kesin iyileşme durumu var mı? cevapla
yorum yaz
Direnç Lastiği Nedir? Nasıl Kullanılır? Ne İşe Yarar?