İş görüşmelerinin olmazsa olmazı olan CV, curriculumn vitae kelimesinin kısaltılmış hali olurken Latinceden dilimize girmiştir ve özgeçmiş olarak dilimize çevrilmiştir.
Cv Nedir, Ne Demek?
İnsanlar eğitimlerini tamamladıktan sonra belirli bir meslek grubunda yer alan işe girmek için başvuru işlemlerini gerçekleştirirler. Profesyonel kurumlara çok sayıda başvuru yapılırken bu kurumlar gelen başvuruların bilgilerini saklamakta zorluk çekebilirler. Ayrıca gelen kişilere sürekli olarak sorular sorularak belirli bilgilerin alınmasına çalışılır. Ancak son dönemde CV ile birlikte işe alımlarda istenen bilgilerin tamamına yakını bir belge halinde kuruma sunulur ve bu sayede çalışan adayı hakkında ayrıntılı bir bilgi edinilmiş olur. Bu bilgilerin yer aldığı belgenin saklanması ile birlikte her zaman kişi değerlendirilebilir ve kişiye ulaşım sağlanabilir.
Cv Nasıl Yazılır? Nasıl Yapılır?
Özgeçmiş hazırlanırken kişiler genel olarak ters kronolojik bir sıra kullanırlar. Buna göre ilk olarak kişilerin geriden günümüze doğru gelmesi ve iş hayatlarını, eğitim hayatlarını ve sosyal yönlerini kısaca anlatması gerekir. Genel olarak maddeler halinde geçmiş hakkında bilgiler verilirken biyografi tarzında bir yazı tercih edilmez. Okuyan kişiyi sıkmayacak ve direkt olarak istediği bilgiyi almasını sağlayacak şekilde CV hazırlanır. Bu belge içerisinde kişilerin iletişim bilgileri, kişisel bilgileri, eğitim geçmişi ve iş geçmişinin kesinlikle yer alması gerekir. Buna ek olarak ekstra sahip olduğu yetenekler ya da ilgi alanları konusunda da bilgi veren belgeler hazırlanabilmektedir.
Cv Nasıl Olmalıdır? Nasıl Hazırlanır?
Özgeçmiş hazırlarken kişilerin dikkat etmesi gereken kurallar olurken bazı etmenler tüyo olarak kullanılabilecek küçük ayrıntılardır. İlk olarak kişilerin bu belgeyi kesinlikle A4 kağıdına hazırlaması gerekir. Bu özgeçmişler bilgisayarda hazırlanır ve sonrasında çıktı alarak farklı iş yerlerinde kullanılabilir. Genel olarak en fazla iki sayfa olmalı ve uzun paragraflardan kaçınılmalıdır. Birinci ya da üçüncü tekil kişinin ağzından yazılması gerekirken yazı puntosu 11 ya da 12 seçilebilir. "Times New Roman" ya da "Arial" gibi yazı türleri tercih edilmelidir. İmla kurallarına dikkat edilerek hazırlanan özgeçmişlerde kesinlikle kelimelerin altının çizilmemesi gerekir. Yalnızca internet adresleri veriliyorsa bu adreslerin altı çizilerek kullanılır. Gereksiz bilgi eklenmesinden kaçınılması gerekirken takım elbise ile çekilen bir fotoğrafın kullanılması her zaman daha doğru olacaktır.
Özgeçmiş Örnekleri ve Çeşitleri Nelerdir?
İnternet sitelerinde çok sayıda özgeçmiş örneği yer almaktadır. Bu belgelerde kişilerin bilgileri paylaşılmazken uygulanan şablon kullanıcılara sunulmaktadır. Bu örnekleri incelemek her zaman yararlı olurken kişilerin en doğru kararları vermesinde de etkili olmaktadır. Büyük firmalarda işe alım hakkında yetkili olan kişilerin yorumları ve düşünceleri de dinlenerek buna göre bir CZ hazırlanabilmektedir. Büyük bir özen ile hazırlanan CV, çalışmak istenen firmaya sunulduğunda olumlu bir etki bırakması istenirken kişinin hatırlanmasını sağlamalıdır. Bu şekilde kişiler iş görüşmeleri için davet edilirken ilk etapta işverenler üzerinde olumlu bir izlenim bırakabilirler.