Hammaddesi mısır unu olan kuymak, Karadeniz yöresinin bir yiyeceği olurken son dönemde ülkemizin tamamına yayılmıştır.
Kuymak Nedir, Ne Demek?
Karadeniz bölgesi, kendine has insanları, yemyeşil ormanları ve tertemiz havasıyla birlikte ülkemizin en çok sevilen ve ziyaret bölgelerinden birisidir. Bu bölgede birçok farklı yemek türü kullanılırken buradaki kişilerin farklı şehirlere göç etmesi ya da bu bölgedeki lezzetleri tadan kişilerin farklı bölgelerde bu ürünlerin reklamını yapması ile birlikte yemekler tüm ülkeye yayılmıştır. Kuymak da bu yöresel lezzetlerden birisi olurken artık birçok şehirde kahvaltılarda gelen ziyaretçilere sunulmaktadır. Artvin, Trabzon ve Samsun şehirlerinde farklı şekillerde yapılan kuymak mısır unu ve tereyağı kullanılarak hazırlanan, genelde kahvaltıda tüketilen ancak ana yemek olarak da sunulabilen bir lezzettir. Bazı yörelerde mıhlama olarak da anılmaktadır.
Kuymak Nasıl Yapılır? Tarifi Nedir?
4 kişi için yeterli olacak seviyede mıhlama pişirmek isteyen kişiler, 2 yemek kaşığı kadar tereyağı, aynı miktarda mısır unu, 1 su bardağı ısıtılmış su ve sonra olarak 80 gram peynir kullanırlar. Bu aşamada peynir seçimi oldukça önemlidir. Trabzon peyniri olarak satılan peynir türü oldukça uygun olurken bunun yerine tuzsuz peynir ya da çeçil peyniri de kullanılabilmektedir. Bazı tariflerde içerisine örgü peynir de katılmaktadır. Burada kişilerin kendi zevklerine göre karar verilir.
Mıhlama Tarifi Nedir? Nasıl Hazırlanır?
İlk olarak tavaya 2 kaşık tereyağı atılır ve yağın iyice erimesi sağlanır. Bu eritme işleminde yağın yanmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde tadında acımalar olurken renginde de koyulaşmalar meydana gelmektedir. Tereyağı tamamen eridikten sonra üzerine aynı miktardaki mısır unu ilave edilmektedir. Mısır unu eklendikten sonra karıştırılmaya başlanırken kavrulan mısır ununun kabarcıklar çıkarmaya başlaması gerekir. Bu aşamada sıcak su yavaş bir biçimde ilave edilerek karıştırmaya devam edilir. Su eklendikten sonra 2 dakika boyunca karıştırılmaya ve kavrulmaya devam edilir. Ardından, peynir ilave edilir ve peynirin de içinde karışması sağlanır. Karıştırmaya devam eden kişiler tereyağı üste çıkmaya başladığı anda mıhlamayı ateşten alabilirler. Bunun sonrasında servise hazır hale gelirken genelde soğumaması için pişirilen tava ile sunum yapılmaktadır.
Kuymak Kalorisi Ne Kadar?
Bir porsiyon karadeniz usulü mıhlama 120 gram olarak nitelendirilirken bu ürünün kalori değeri 489'dir ve son derece yüksek olarak nitelendirilebilir. İçeriğinde yer alan un ve tereyağı kalori miktarını ciddi miktarda arttırmaktadır. Eğer kişiler diyet yapıyorlarsa ve kahvaltıda bunu yemeyi tercih ederlerse genel olarak bu tercihlerini günün kalanında düşük kalorili ürünler tüketecekleri zaman tercih ederler. Protein oranından zengin olmasına rağmen içeriğindeki yap miktarı fazladır ve diyetler için çok uygun bir ürün olarak gösterilmez. Karadeniz yöresine ait olan kuymak artık her sofrada pişirilmeye başlarken tereyağı ve mısır ununun muhteşem lezzeti insanları etkisi altına alacaktır.