Açlık hissinin kaybolması, birtakım alışkanlıklar ve aynı zamanda sağlık problemleri nedeniyle meydana gelebilmektedir.
Açlık Hissinin Kaybolması Neden Olur?
Sağlıklı bir vücut yemek yedikten sonra mide ve bağırsak ile bunları erittikten sonra tekrardan açlık hissi oluşturur. Acıkma hissi vücudun çalışmak için enerjiye ihtiyaç duyduğu anda ortaya çıkar. Fakat bazı zamanlarda açlık hissi meydana gelmez. Bu durum bazı problemler nedeniyle oluşmaktadır. İlk etken olarak stres sayılabilir. Stres altında olduğunuz zaman vücudunuz kendiniz tehlikede hisseder. Beyniniz böyle bir durumda kalp atışının hızlanmasına ve sindirim sisteminin yavaşlamasına neden olan kimyasal maddeleri bastırmaya başlar. Bu durum genel olarak kısa bir süreçten ibarettir. Eğer ki vücudunu uzun süre stres altında kalırsa kortizol hormonu üretmeye başlar. Stres aynı zamanda vücutta bazı hastalıkların oluşmasına neden olabilir ve bu durumda kişi açlık hissetmeyebilir.
Sürekli Tokluk Hissinin Sebepleri Nelerdir?
Vücudun kendini devamlı olarak tok hissetmesinin hem iç hem de dış etkenleri vardır. Dış etkenler incelendiğinde ilaç kullanımı sayılabilir. İlaçlarlar iştah kaybının oluşmasına neden olan en etkili faktörler arasında yer alırlar. Kas gevşeticiler, antibiyotik kullanımı ve mantar ilaçlar iştah kaybı meydana getiren şeyler arasında yer almaktadır. Sadece bunlar değil depresyon, koah, yüksek tansiyon ve migren gibi hastalıklarda nedeniyle kullan ilaçlar da açlık hissinin oluşmamasına neden olarak gösterilebilir. Eğer ki son zamanlarda daha az yemek tüketiyorsanız ve bu durum vücudunuzda zayıflama gibi etkiler meydana getiriyorsa mutlaka doktorunuza durumu belirtmelisiniz.
İştah Kaybına Yol Açan Hastalıklar
Soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklar iştah kaybına neden olan rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Özellikle boğaz ağrısı en çok iştahsızlık yaratan hastalık arasında yer almaktadır. Çünkü vücutta bağışıklık sistemi güçsüzleşir ve vücut enerji üretmekte zorlanır. Bu durum kişide halsizlik gibi etkiler meydana getirir ve açlık durumunu etkiler. Bu süreçte asıl olarak vücut dinlenmelidir. Hastayken bağışıklık sistemi hızlı çalıştığında açlık hissi meydana getiren sitokinleri bastırır ve bu durumda kişide iştahsızlık meydana gelir. Böylece bir süreçte tavuk çorbası içmek faydalı etkiler meydana getirebilmektedir. Bir başka hastalık olarak hipotiroidizm sayılabilir. Bu hastalık vücudun besinleri enerjiye dönüştürmesini yavaşlatır ve bu etki nedeniyle iştahsızlık meydana getirir. Vücut bu süreçte daha az enerji harcadığında metabolizma yavaşlar ve kilo alımı gerçekleşir. Bu hastalıkların yanı sıra anemi, migren, kanser, diyabet, çeşitli bağırsak sendromları gibi hastalıklar da iştahsızlığa neden olabilir.
İştahsızlık Nelere Yol Açar?
Eğer vücudunuzda bir anda ortaya çıkan bir iştahsızlık varsa hemen uzman bir doktora gitmelisiniz. Çünkü yemek tüketmemek vücudun savunma mekanizmasını yavaşlatır ve bu durum birtakım hastalıkların oluşmasına neden olur. Ayrıca belirttiğimiz üzere iştahsızlık bir hastalığın sonucu da olabilir. Fark edilmeyen hastalıklar ilerlediğinde daha ciddi problemler oluştururlar.