Aldosteron Hormonu Nedir? Ne İşe Yarar? Artarsa ve Eksikliğinde Ne Olur?
Aldosteron hormonu; vücutta su ve sodyumun yönetilmesine yardımcı olan, böbrek üst bezler tarafından üretilen bir salgıdır. Aldosteron hormonu artarsa ne olur, eksikliği nelere yol açar sorularına cevap bulabileceğiniz bu yazımızda aynı zamanda bu hormonun görevi hakkında bilgilere de ulaşabilirsiniz.
Aldosteron Hormonu ve Görevi Nedir?
Kandaki sodyumu ve potasyumu dengeleyen aldosteron hormonu, vücutta hormonal sistemin önemli bir parçasıdır. Vücutta normalin üzerinde salgılandığı zaman hayati tehlike meydana getiren bir salgıdır. Gereğinden fazla salgılandığı zaman potasyum kaybına ve sodyum tutmaya neden olabilir. Bunun sonrasında vücutta çok fazla su birikir. Bu durum kan hacminin ve kan basıncının artmasına neden olabilir. Aldosteron hormonu görevi asıl olarak tuz ve potasyum seviyelerinin dengelenmesine yardımcı olur. Vücudumuzun sağlıklı olması için her hormonun bir görevi ve niteliği bulunmaktadır. Steroit hormonu olarak da bilinen bu hormon, kan basıncını düzenlerken, vücutta sodyumun geri emilimi ve böbrekten potasyum çıkarılmasını sağlar. Vücuttaki elektrolit dengesini ayarlayan aldosteron hormonu su emlimi ve miktarının korunması için önemlidir.
Aldosteron Hormonu Ne İşe Yarar?
Böbreklere etki eden aldosteron hormonu, sodyum iyonlarının kana emilim seviyesini artırır. Bu hormon, böbrek ve kolon organlarına sinyal göndererek, sodyum miktarını ya da potasyum miktarı artışını etkiler. Bu hormon suyu emerek kan basıncını da yükseltebilmektedir. Aldosteron hormonu kandaki PH değerini yükseltir ve elektrolit düzeylerinin korunmasını sağlar.
Aldosteron Hormonu Artarsa Ne Olur?
Vücutta aldosteron hormonu fazlalığı hiperaldosteronizm olarak tanımlanmaktadır. Eğer bu durumun nedeni böbrek üstü bezlerine bağlı olarak gerçekleşiyorsa birincil hiperaldosteronizm olarak tanımlanır. Böbrek üstü bezlerinin dışında bir sebepten dolayı meydana gelirse ikincil hiperaldosteronizm olarak nitelendirilmektedir. Aldosteron hormonu artarsa vücutta sodyum tutması meydana gelir. Yani tuz ve su birikmesi sonucunda tansiyonun yükselmesine neden olur. Kontrolsüz bir tansiyon yüksekliği felç, kalp krizi, kalp yetmezliği, böbrek yetmezliğine sebebiyet verebilir. İleri derecede halsizlik, kas krampları, yüksek tansiyon, üçten fazla ilaç ile kontrol altına alınabilen tansiyon, henüz 30 yaşın altında başlamış yüksek tansiyon, ailede genç yaşta inme yaşama durumu var ise ve kanda düşük tansiyon seviyesi mevcutsa hiperaldosteronizm söz konusu olabilir.
Aldosteron Eksikliğinde Ne Olur?
Eğer ki aldosteron eksikliği hastalığı varsa, böbrekler tuz ve su seviyesini dengede tutamaz. Bu durum sonrasında tansiyon düşer. Bununla birlikte yüksek potasyum ve düşük sodyum belirtileri de meydana gelebilmektedir. Ciddi anlamda zayıflık, kırışıklık, sırtın alt kısmında ya da bacaklarda ağrı, dehidratasyon meydana getiren karın ağrısı, ishal ve kusma, azaltılmış bilinç kaybı oluşabilir.
Aldosteron Hormonu Normal Değerleri Kaç Olmalı?
Sağlıklı bir vücutta aldosteron değer aralığı normal seviyelerde olmalıdır. Referans aralığına baktığımızda; 0-6 günlük bebeklerde 5.0-102.0, 1-3 haftalık bebeklerde 6.0-79.0, 1-11 ay bebeklerde 7.0-99.0, 1-2 yaş bebeklerde 7.0-93.0, 3-10 yaş çocuklarda 4.0-44.0, 11-14 yaş çocuklarda 4.0-31.0, yetişkinlerde yatarak 1.0-16.0, yetişkinlerde ayakta 4.0-31.0 değerlerinde olmaktadır.