Sağlık 25 Mart 2021 - 11:40:54

Tüberküloz Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tüberküloz Nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tüberküloz; bir diğer ismi ile verem olarak bildiğimiz, solunum ile bir kişiden diğerine kolayca bulaşabilen bir çeşit akciğer rahatsızlığıdır.

Tüberküloz Nedir? Verem Öldürür mü?

Havaya salınan mikroskobik damlacıklar ile yayılan tüberküloz, insan insana kolayca bulaşabilen ve bakteri kaynaklı olarak nitelendirilen bir hastalıktır. Verem ya da ince hastalık olarak nitelendirilen tüberküloz hava yolu ile bulaşabilmektedir. Vücuda giren bakteri bağışıklık düştüğü anda kendini göstermektedir. Mycobacterium tuberculosis isimli bakteriden kaynaklanan bu hastalık sadece damlacık yolu ile bulaş göstermektedir. Kişinin kullandığı havlu, çatak, bıçak ya da yiyeceklerden enfekte olmamaktadır. Hasta olan kişini öksürme ya hapşırma ile yaydığı damlacıklar hastalığın bulaşmasına neden olmaktadır.

Toplumda birçok kişide bu bakteri bulunmaktadır. Fakat bakterinin vücutta olması ile hasta olmak aynı şek değildir. Genel olarak bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi durumlarda meydana gelmektedir. Enfeksiyonu alan her kişide hastalık meydana gelmemektedir. Bağışıklık sistemi düşük olan kişilerde bakteri vücuda girdiği anda organlara saldırır. Sonrasında hastalığın meydana gelmesine neden olur. Çocukların ve yaşlıların vücut direnci daha düşük olduğu için onlar için daha sıkıntılı olmaktadır. Beslenme bozukluğu, uykusuzluk, stres, içki ve sigara gibi şeyler bağışıklığı düşürdüğü için bakterinin vücutta hastalık yaratmasına da neden olur. KOAH, astım hastası olanlar, kortizon kullananlar ve kanser ilacı alanların bu hastalığa yakalanma riski daha yüksektir. Peki verem öldürür mü diye soruyorsanız tedavi edilmediği zaman maalesef böyle bir durum söz konusu olabilir. Fakat tedavi edildiğinde verem olup iyileşenler bulunmaktadır.

Tüberküloz Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Genel olarak bakteri vücuda girdiği zaman bağışıklık sistemi onu tutar ve hastalığın oluşmasını engeller. Fakat vücuda giren bakteri çeşitli nedenlerden dolayı aktif hale gelirse o zaman birtakım semptomlar meydana getirmektedir. Gizli verem aktif hale gelmediği sürece bulaşıcı değildir. Ancak aktif hale geldiği zaman bulaşıcılık riski artmaktadır. Verem hastalığı belirtilerine baktığımızda şunları sayabiliriz:

  • 3 haftadan daha uzun süren öksürük
  • Kan öksürmek
  • Göğüs ağrısının oluşması ve nefes alırken göğsün ağrıması
  • Öksürme sırasında ağrı oluşması
  • Ateş ve yorgunluk
  • Gece terlemelerinin olması
  • Titreme nöbetlerinin geçirilmesi
  • İştah kaybının görülmesi
  • İstemsiz bir şekilde kilo vermek

Bu belirtiler meydana geldiğinde tedavi gerçekleştirilmezse ölümcül sonuçlar meydana gelebilir. Hastalık genel olarak akciğeri etkilemektedir. Fakat bakteri vücuttaki diğer organlara da yayılabilir. Hangi organ enfekte olduysa o şekilde belirtiler meydana gelir. Eğer ki omurgaya bulaşmışsa sırt ağrısı ve sertlik meydana getirebilir. Tüberküloz artrit ise kalça ve dizleri etkileyerek eklem ağrısı meydana getirebilir. Eğer bakteri beyne ulaşırsa menenjit meydana getirebilir. Bu kalıcı baş ağrısı oluşturabilir. Böbreklere gelirse ise idrarda kanama meydana getirebilir. Nadirde olsa kalbe ulaşabilir ve bunun sonucunda kalbin düzgün bir şekilde pompalamasını önleyen iltihap ve sıvı toplanması oluşabilir. Verem belirtileri ne zaman ortaya çıkar diye baktığımızda ise bakterinin vücutta aktif hale gelmesi sonucunda oluşmaktadır.

Verem Tedavisinde Beslenme Nasıl Olur?

Sağlıklı bir beslenme ve ideal kilo için oldukça önemlidir. Verem hastalığında hem gerekli hijyenin sağlanması hem de çeşitli bir besin tüketiminin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Her öğün düzenli beslenme gereklidir. Başka A ve C vitamini olmak üzere, probiyotikler, selenyum, çinko ve multi vitamin-minerallerin alınması gerekir. Süt ve süt ürünleri, et, balık, yumurta, tavuk, ekmek, tahıl, kuru baklagil ve sağlıklı yağların tüketilmesi gerekir. Meyve ve sebzelerin mevsiminde tüketilmesi gerekir. Veremden kurtulma yolları arasında beslenmenin önemi oldukça büyüktür.

Tüberküloz Tedavisi Nasıl Yapılır?

Genel olarak tüberküloz tedavisinde kullanılan ilaçlar ile tedavi gerçekleştirilmektedir. Diğer enfeksiyonel hastalıklara göre bu hastalığın tedavisi daha uzun sürmektedir. Günümüzde bu hastalığa sebep olan bakteriler birçok ilaca karşı direnç oluşturmuştur. Bundan dolayı antibiyotik tedavisinde 6-9 ay boyunca farklı ilaçların kullanımı uygun olmaktadır. Gerekli durumlarda aynı anda birden fazla ilaç kullanılabilmektedir.

  • tüberküloz
  • tüberküloz nedir
  • verem öldürür mü
  • verem olup iyileşenler
  • tüberküloz belirtileri
  • verem hastalığı belirtileri
  • verem belirtileri ne zaman ortaya çıkar
  • verem tedavisinde beslenme
  • veremden kurtulma yolları
  • tüberküloz tedavisi
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Kombucha (Kombu) Çayı Tarifi Nedir? Faydaları ve Zararları