İnsan vücudu farklı sebeplerden dolayı belirli maddelere karşı alerjik reaksiyon gösterebilirken buna göre bir yaşam tarzı belirlemeyen kişiler çok üzücü sonuçlar ile karşı karşıya kalabilmektedir. Alerji testi insan vücudunun neye karşı reaksiyon gösterdiğini tespit etmektedir.
Alerji Testini Hangi Bölüm Yapar?
Birçok ülkede alerji testleri çok küçük yaşlarda başlamaktadır. Doğumun üzerinden belirli bir süre geçmesini bekleyen kişiler, çocukların vücudu istenen düzeyde geliştikten sonra bu testleri başlatmaktadır. Şüphe çeken bir durum varsa bu testler bebeklerde de rahatlıkla uygulanabilmektedir. Ülkemizde çok yaygın olmamasından dolayı bu testler ilk etaplarda aksatılabilir. Ancak bilinçli ebeveynlerin bu testleri yapması ve çocuklarının herhangi bir maddeye alerjisinin olup olmadığını görmesi gerekmektedir. Bu testler günümüzde özel sağlık kliniklerinde yapılırken bazı hastanelerde de gerçekleştirilebilmektedir. Hastanelerde alerji polikliniği bulunurken bu alanlardan rahatlıkla testler gerçekleşebilmektedir.
Alerjik Test Çeşitleri Nelerdir?
İnsan vücudun alerjiye sebep olan maddeler çok farklı yapılarda olabilmektedir. Bu maddelerden bazıları cilde etki ederken bazısı vücudun iç yapısında bozulmalara sebep olmaktadır. Bu sebeple de alerjik reaksiyonlara karşı testler uygulanırken kendi içerisinde 3 farklı çeşitte uygulanmaktadır. İlk olarak "Prick Test" olarak isimlendirilen cilt üzerindeki alerjik reaksiyon testi uygulanır. Bunun sonrasında "Patch Testi" olarak isimlendirilen uygulamada özel bir bant kullanılır ve hastaların sırt bölgesine yapıştırılarak bu test uygulanır. Son olarak da kan testi yapılır ve vücut içerisinde gönderilen maddelere karşı vücudun nasıl bir tepki vereceğinin ölçümleri yapılır.
Alerji Testi Nasıl Yapılır?
Alerji testlerinin ilki olan Prick Test kişinin cildine direkt olarak uygulanmaktadır. İnsanların kollarında gerçekleştirilen bu testte bir kalem yardımıyla kol farklı bölümlere ayrılır. Sonrasında bu bölümlere 30 farklı alerjen madde bırakılır. Kollarda kızarıklık oluşan bölgelere bırakılan maddelere karşı kişinin alerjisi olduğu tespit edilir. Egzama hastalığına sebep olan maddelerin tespitinde kullanılan Patch Test ise bir bant yardımıyla uygulanmaktadır. Bant sırta yapıştırılır ve 2 gün bu şekilde beklenir. Bunun sonrasında sırttan bandın çıkarılması ile hangi maddelere karşı alerjik reaksiyonlar olduğu görülebilir. Son olarak kan yoluyla ölçüm yapılırken alerjik maddeler kana verilerek vücuda gönderilir. Sonrasında kandaki antikor miktarı ölçülerek hangi maddeye karşı alerjik reaksiyonlar olduğu belirlenmektedir.
Alerji Deri Testlerinin Faydaları Nelerdir?
Bu testler insanlar tarafından göz ardı ediliyor olsa da aslında hayat kurtaran uygulamalardır. Bu uygulamalar sayesinde insanlar alerjilerinin olduğu maddelerden uzak durarak sağlıklarını daha rahat bir şekilde koruyabilirler. Gün içerisinde tüketilen malzemelerden herhangi birisine alerjisi olan kişiler bu maddeden uzak durabilirler. Ancak ilaçların içerisinde yer alan ve günlük hayatta karşılarına çıkmayan bir maddeye karşı alerjileri varsa bunu tespit etmeleri oldukça zor olacaktır. Herhangi bir hastalık durumunda kişilerin alerjisi olan bir madde vücuduna girerse sonuçlar ölümcül olabilir. Kısa süre içerisinde gerçekleştirilen alerji testi ile birlikte insanlar hangi maddelere karşı alerjilerinin olduğunu rahatlıkla öğrenebilirler.