Sağlık 14 Ocak 2021 - 13:31:07

Zayıflama Hastalığı Anoreksiya Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Zayıflama Hastalığı Anoreksiya Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Zayıflama sürecinde yapılan sağlıksız diyetler ve beslenme şekli sonucundan vücudun psikolojik olarak tepki vermesi sonucu ortaya çıkan anoreksiya hastalığı son zamanlarda en çok bilinen hastalıklardan biridir.

Anoreksiya Nedir, Ne Demek?

Diyet yapan ya da zayıflamak için yanlış beslenme şekilleri edinen kişilerin bir süre sonra yemek yeme isteklerinin olmaması ve yemeğe karşı tiksinme eğiliminin olması psikolojik sorunların meydana gelmesine sebep olmaktadır. Kişinin gün içerisinde tüketmesi gereken besin öğelerini tüketememe sonucu zayıflamaya çalışması psikolojik olarak kişiyi huzursuz hale getirmektedir. Bu durumda kişi anoreksiya nevroza denilen hastalık ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu hastalık genellikle genç yaşlarda kilo sorununu kafasına takan ve zayıflamak için yanlış beslenme şekillerini edinen kişilerde görülmektedir.

Anoreksiya Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Sağlıksız ve kontrolsüz beslenen kişilerde meydana gelen psikolojik sorunlar kişinin yeme isteğini engeller. Bunun yanı sıra kişide gıdalara karşı istemsizlik meydana gelmektedir. Vücuda alınması gereken vitamin ve mineraller alınmadığında psikolojik sorunlar ortaya çıkar. Bu da zayıflama hastalığının nedenleri arasında yer alır. Zayıflamak için birçok yöntemi deneyen kişilerin ilerleyen dönemlerde psikolojik olarak kendini hala kilolu görmesi hastalığın başlangıcını gösterir.

Zayıflama Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

  • Anoreksiya hastalarında genel olarak boy ve kilo oranı takıntı halindedir. Sürekli tartıya çıkma isteği ve bu durumdan memnun olmama hali mevcuttur.
  • Hastalık devamında yemek yedikten sonra mutlaka şişkinlik hisseder ve kusarak rahatladıklarını savunurlar. Besinlerin vücuda alınamamasından dolayı kilo verimi kaslar olmaktadır.
  • Toplantılarda ve kalabalık yemek ortamlarında sürekli olarak tok olduklarını ifade ederler. Aç olsalar dahi yemek yemeyi red ederler.
  • Açlık hissi hissetmezler. Kabızlık söz konusu olmaktadır. Ayrıca düzensiz adet dönemi geçirirler.
  • Anoreksiya hastalarının en belirgin özelliği her konuda takıntılı yapıya sahip olmalarıdır. Temizlik ve dersler konusunda çok fazla takıntı sahibi olurlar. Ayrıca psikolojik sorunlardan dolayı sürekli yalnız kalma çabaları bulunur. Ağır egzersizler yapmaya çalışırlar.
Zayıflama Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu hastalık genel olarak psikolojik bir hastalık olarak kabul edildiğinden ilk tedavi şekli davranışsal tedavi şeklidir. Grup terapileri gibi terapilere katılarak hastalığın kişiye vermiş olduğu zararlar konu edilir. Aile ve arkadaş terapileri ile devam eden bu tedavi şekli kişinin duygu ve düşünceleri hakkında kendini ifade edebilmesine yönelik olmaktadır. Bu hastalarda psikolojik destek oldukça önemlidir. Kişinin besinleri tüketmesi gerektiği ve vücudundaki kas kitlesinin kendisi için ne kadar gerekli olduğu yönünde olumlu düşünceler edinmesi sağlanır. Daha sonra yavaş yavaş yemek yemeye doğru kalabalık ortamlarda bulunması tavsiye edilir.

Anoreksiya Beslenme Programı Nasıl Olur?

Vücudu hakkında temel bir bilgiye sahip olmaya başladıktan sonra kişi bir süre sonra iyileşme gösterir. Anoreksiya hastalarında hastalık çok fazla ilerlemiş ise mama desteği ile beslenme söz konusu olmaktadır. Bu süreçte doktor kontrolü ile besinlerin alımı sağlanır ve hastalık tedavi edilmeye çalışılır.

  • zayıflama hastalığı
  • anoreksiya
  • anoreksiya nedir
  • zayıflama hastalığı belirtileri
  • zayıflama hastalığı tedavisi
Yorumlar
Hatice Doğan Zayıflama hastalığının belirtileri nelerdir? Anoreksiyaya yakalanan insanlar nasıl tedavi ediliyor? bu hastalıkta kilo sınırı tam olarak nedir? Bu hastalığa ülkemizde yakalanan bazı kişiler olmuştu televizyondan görmüştüm. Öldürücü mü bu? cevapla
Meryem Çelebi Anoreksiya nervoza hastalığı birçok kişinin başına gelebiliyor. Hatta bazı ünlüler bile bu hastalığa yakalandı. Tedavi süreci ne kadar sürer ve kullanılan ilaçlar nelerdir bilmiyorum ama çoğu kişi bu sayede çözüme ulaşabiliyor. cevapla
yorum yaz
Mitral Yetmezlik Nedir? Belirtileri ve Tedavisi