Sağlık 25 Kasım 2021 - 06:50:36

Susuzluk Baş Ağrısı Yaparmı?

Susuzluk Baş Ağrısı Yaparmı?

Susuzluk, baş ağrısı başta olmak üzere pek çok hastalığın oluşmasına neden olan bir durumdur.

Susuzluk Baş Ağrısına Neden Olur mu?

Vücudun susuz kalması yorgunluk başta olmak üzere baş ağrısı gibi pek çok rahatsızlığın oluşumuna neden olabilmektedir. Bildiğimiz üzere vücudumuzun yaklaşık olarak %50-60 civarı sudan oluşmaktadır. Su az tüketildiğinde ya da susuz kalındığında vücut birçok işlemi yerine getiremez ve bir süreden sonra hastalıkların oluşmasına neden olur. Su besin maddelerini taşır ve vücuttan toksinlerin atılmasını sağlar. Su az tüketildiği zaman bilişsel fonksiyonlarda zayıflama, yoğunlaşmada zorlanma gibi problemler ortaya çıkar. Aynı zamanda atletik performansı da etkileyen bu durum hareket etmekte güçlük meydana getirir. Su tükettiğiniz zaman vücuttan toksin atarsınız ve bu sayede detoks etkisi meydana getirmiş olursunuz. Arınma hissi sayesinde hücreler yenilenir ve vücut da bun bağlı olarak daha kuvvetli bir hal alır. Baş ağrılarının genel olarak nedeni susuzluğun bilişsel fonksiyonlar üzerinde getirmiş olduğu zayıflıktır.

Susuzluğun Neden Olduğu Hastalıklar Nelerdir?

Susuz kaldığınızda sindirim sistemi daha verimsiz çalışır. Bunun karşılığında kabızlık gibi durumlar meydana gelir. Düzenli ve dengeli bir sindirim sistemi için bol miktarda su içilmesi gerekmektedir. Kabızlık sadece lif eksiğinden değil aynı zamanda yetersiz sıvı alımından da oluşmaktadır. Çünkü yetersiz su alımı bağırsak hareketlerinin azalmasına ve yavaşlamasına neden olur. Su tüketimi az olduğunda baş dönmeleri de meydana gelebilmektedir. Eğer bir anda ayağa kalktığınızda başınız dönüyorsa ya da gözünüz karıncalanıyorsa bunun nedeni yetersiz sıvı alımı olabilir. Suyun az tüketilmesi vücudun yorgun düşmesine neden olmaktadır. Çünkü su tüketimi asıl olarak vücudun enerji üretmek için kullandığı bir yakıt olarak düşünülebilir. Eksikliğinde ise vücut tam anlamıyla çalışamaz ve kendini yorgun hisseder. Susuz kalmak kan şekerinin düşmesine de neden olabilir. Çünkü susuz kalmak açlık etkisi meydana getirir ve bu da kan şekerinde dalgalanmalara neden olur. Son olarak vücudunuzu susuz bıraktığınızda cildinizde kuruma ve yaşlanma belirtileri meydana gelir.

Susuzluk Belirtileri Nelerdir? Vücut Susuz Kaldığında Ne Yapmalı?

Eğer yeterli miktarda su içmezseniz vücudunuz su tutmaya başlar. Bu daha az idrara çıkmaya ve ödem oluşumuna neden olur. Vücuttaki kan hacmi azalır ve bunun yanı sıra tansiyon düşüklüğü ortaya çıkar. Vücut organların çalışması için bir şekilde su temin etmeye çalıştığı için zamanla kurur. Susuzluk belirtileri incelendiğinde baş ağrısı, beyin hareketlerinin zayıflaması ve bağırsaklarda sıkışma, kabızlık gibi etkilerin görüldüğü gözlemlenmiştir. Uzun süre devam eden susuzluk vücudun komaya girmesine bile neden olabilir. Ufak belirtiler baş gösterdiği zaman sıvı alımını arttırmanız gerekmektedir. Bir anda yüksek miktarda su içmek değil belli aralıklarla bir bardak, 2 bardak şeklinde su içmek gerekmektedir. Bu şekilde vücut kendini toparlamaya başlar.

Günde Ne Kadar Su İçmeli?

Ortalama olarak herkesin günde 2 litre su içmesi gerekmektedir. Fakat bu bazı durumlarda artış gösterebilir. Ilıman iklimde yaşayan erkeklerin günde 3 litre su içmesi önerilmektedir. Çay, çorba ve taze meyve suyu gibi içecekler de günlük sıvı alımına katkı sağlar. Fakat alkollü içecekler bunun dışındadır. Alkol vücudun susuz kalmasına neden olmaktadır. O yüzden uzak durulmalıdır. Sağlıklı bir yaşam için günde 8 bardak su içiniz. Eğer ki su içmeyi unutuyorsanız sürekli görebileceğiniz bir yere koyunuz ya da telefonunuza alarm da kurabilirsiniz. Sizi teşvik edecek şeylere yöneliniz.

  • susuzluk baş ağrısı
  • vücudun susuz kalması
  • susuz kalmak
  • susuzluk belirtileri
  • vücut susuz kaldığında ne yapmalı
  • gün ne kadar su içmeli
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
En Etkili Zayıflama Kürleri Nelerdir?