Sağlık 19 Haziran 2021 - 18:05:17

Aşırı Terleme Neden Olur? Aşırı Terlemenin Nedenleri ve Çözümü

Aşırı Terleme Neden Olur? Aşırı Terlemenin Nedenleri ve Çözümü

Vücut, ısı dengesini kontrol altında tutabilmek için terleme yoluyla suyu dışarıya atmaktadır. Bu son derece standart bir durumdur ancak aşırı terleme durumu söz konusu ise kişilerin uzman doktorlara görünmesi gerekebilir.

Aşırı Terleme Nedir? Nasıl Olur?

Aşırı terleme rahatsızlığı, tıp dilinde hiperhidrozi olarak isimlendirilmektedir. Normal şartlarda terleme çok doğal bir durumdur ancak aşırı terleme durumu genelde çevresel etmenlerden kaynaklanır. Vücudun farklı sebeplerden dolayı aşırı ısınması durumunda terle birlikte su dışarı atılmaktadır. İnsanlar genel olarak fazla hareket ettiklerinde terlemeye başlarlar. Ancak aşırı terleme sorunu olan kişilerin hareket etmelerine dahi gerek yoktur ve yüksek miktarda terlerler. Genelde koltuk altı, avuç içi, ayak tabanı ve boyun bölgesi terlemektedir.

Aşırı Terleme Neden Olur?

Aşırı terleme rahatsızlığının çok sayıda farklı sebebi bulunur. Bu sebepler yaşa ve cinsiyete göre değişiklik gösterebilir. İlk olarak şişmanlık aşırı terlemenin nedenleri arasında yer almaktadır. Kilo problemi olan insanlar çok fazla hareket etmediklerinde dahi fazlaca terlerler. Bunun yanı sıra menopoz dönemine giren bayanlarda da aşırı terleme durumu söz konusu olabilmektedir. Psikolojik açıdan sorunlar ya da küçük çaplı krizler yaşayan kişiler de bu sorunu sıklıkla yaşayabilirler. Bu etmenlerin tamamı rahatlıkla insanların kendisi tarafından da belirlenebilmektedir. Eğer bu durumlar söz konusu değilse farklı hastalıklar aşırı terlemeye sebep olabilmektedir. Bu yüzden en kısa sürede doktorlara gidilerek tedavi olunması doğru olacaktır.

Aşırı Terleme Belirtileri Nelerdir?

Bu rahatsızlık farklı yaşlarda ve cinsiyetlerde rahatlıkla ortaya çıkabildiğinden belirtileri de kişiye özel olabilir. İlk belirtisi haftada en az bir defa terleme atağının yaşanmasıdır. Bu atakta kişiler terlemeye sebep olacak herhangi bir adım atmamış olsalar da çok yüksek miktarda terlerler. Bunun yanı sıra 25 yaşından küçük kişilerde aşırı terlemenin gözükmesi de önemli bir belirtidir. En yaygın belirtisi olarak uyku sırasında çok yüksek miktarda terleme gösterilir. Eğer odanın sıcaklığı ve uykuda kullanılan kıyafetler uygunsa ve buna rağmen çok yüksek miktarda terleme varsa aşırı terleme rahatsızlığının belirtisi olarak görülebilir.

Aşırı Terleme Tedavisi Nasıl Olur?

Aşırı terleme sorununun tedavisinde birkaç farklı yöntem yer alır. İlk olarak ilaç tedavisi ile sorunun ortadan kaldırılması için çaba sarf edilir. Bu ilaçlar ağızdan alınan ilaçlar olabildiği gibi direkt olarak terleyen bölgelere sürülen losyon tarzı ürünler de olabilmektedir. Düzenli olarak bu ilaçları kullanan kişilerin sorunu çözülmezse cerrahi müdahale yapılmaktadır. Sürekli olarak terleyen bölgelerde derinin altına müdahale edilir ve buradaki ter bezlerinde düzenlemeler yapılır. Bazı durumlarda bölgedeki sinirlerin düzenlenmesi gerekebilir. Çok zorlayıcı bir ameliyat değildir ve başarı oranı çok yüksek düzeylerde seyretmektedir. Aşırı terleme sorunu olan kişilerin en kısa süre içerisinde uzman bir doktora gözükmesi ve tedavi olması gerekmektedir.

  • aşırı terleme
  • aşırı terleme nedir
  • aşırı terleme rahatsızlığı
  • aşırı terleme sorunu
  • aşırı terleme belirtileri
Yorumlar
Semiz Öztürk Aşırı terlemeye çözüm için ilaç var mı? Yaz aylarında çok fazla terliyorum. Günde iki defa duş alıyorum ama etkisi olmuyor açıkçası. Kokunun önüne geçebiliyorum fakat aşırı terleme hissi beni rahatsız ediyor. Bu bir sağlık problemi mi? cevapla
zekeriya eşim 61 sürekli yaşında terleme oluyor ne yapmalıyız cevapla
yorum yaz
Kadın ve Erkekler İçin Yağ Yakma Diyeti