Sağlık 02 Mart 2021 - 17:36:03

Bal Mantarı Yenir mi? Zehirli Midir? Nasıl Pişirilir?

Bal Mantarı Yenir mi? Zehirli Midir? Nasıl Pişirilir?

Bal mantarı; çorbalarda ve kremalı soslarda tercih edilen, yabani mantarlar arasında en fazla tercih edilen mantar türü olarak nitelendirilmektedir. En büyük canlı kolonisi olarak nitelendirilen ve 3 metre yerin altına kadar inebilen bal mantarı, ağaçlarda parazit olarak yetişmektedir. Bal mantarı özellikleri hakkında bilgi almak için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Bal Mantarı Yenir mi? Zehirli Midir?

Kendine has renginden adını alan bal mantarı, ağaçlarda parazit olarak yaşamını sürdürmektedir. Dalgalı kenarlara sahip olan bu mantar, saman rengi, kirli sarı ya da koyu kahverengi renge sahiptir. İçbükey bir şekle sahip olan bal mantarı büyüdükçe dışbükey bir şekle girmektedir. Şapka genişliği 3-15 cm kadar iken sap uzunluğu yaklaşık olarak 6-15 cm'ye kadar ulaşmaktadır. Dip kısmı şişkin ya da dar şekilde olmaktadır. Sap kısmı beyazdır ve mantar olgunlaştıkça rengi kırmızıya dönmektedir.

Bal mantarı tatlısı yapılırken aynı zamanda çorbalarda ve kremalarda da kullanılabilmektedir. Birçok kişi bal mantarı zehirli midir diye merak etmektedir. Çiğ halde olan bal mantarı az bir oranda zehir içermektedir. Bundan dolayı tüketim öncesinde haşlanması gerekmektedir. Ayrıca haşlanma suyunun da dökülmesi gerekmektedir. Lezzet açısından oldukça faydalı olan bu mantarın saplarını temizleyip, şapkaları ızgara şeklinde tüketilebilir. Şapka kısmı omlet yapımında da kullanılabilmektedir. Kıvam verici etkisi bulunan bal mantarı kremalarda sıklıkla tercih edilmektedir.

Bal Mantarı Nasıl Pişirilir?

Farklı tarifler ile pişirilebilen bal mantarı tarifleri farklı şekillerde nitelendirilebilmektedir. Bunlar şöyledir:

Patatesli Rosto: Bu tarif için genel olarak dondurulmuş olan bal mantarları kullanılmaktadır. 500 gram kadar mantar, 1 tane, beyaz soğan ve 500 gram kadar patates yumruları ile yapılmaktadır.

Pastırmalı Patatesli Tarif: Bal mantarı yemeği olarak bu lezzet de oldukça güzeldir. Bunu hazırlamak için 500 gram normal bal mantarı, 500 gram patates yumrusu, 1 tane büyük soğan, toz biber ve tuz gereklidir.

Bal mantarı gerek kızartma gerek haşlama olmak üzere farklı şekillerde yapılabilmektedir. Çorbası ve yemeği de bulunmaktadır. Soğanla ya da sarımsak ile kızartma sağlayabilirsiniz. Fakat yazımızda da belirttiğimiz üzere bal mantarını çiğ şekilde tüketmeyiniz. Aksi durumda zehirlenme söz konusu olabilir.

Bal Mantarının Faydaları Nelerdir?

Lezzeti ile bilinen bal mantarının faydalarını şu şekilde sayabiliriz.

  • D vitamini açısından oldukça zengindir. Bu da kemik ve diş sağlığı açısından önemlidir.
  • Kalorisi düşük, lif içeriği ise oldukça fazla olan bal mantarı zayıflama sürecinin etki bir şekilde gerçekleşmesine yardımcı olur. Bağırsak hareketlerinin hızlandırılmasını sağlayarak kabızlığı önleyen bu besin aynı zamanda uzun süre tokluk etkisi sağlar. Mideyi geç terk eder ve bu bağlamda kan şekerinin yavaş bir şekilde yükselmesini sağlar.
  • Yüksek oranda B12 vitamini içeren bu mantar saç ve cilt sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Kalp hastalıkları riskine karşı koruyucu etkisi vardır. Sinir hücrelerinin deforme olmasını önleyerek hücre yaşlanmasının önüne geçer.
  • Selenyum içeriği sayesinde yüksek oranda antioksidan içeren bal mantarı, vücudun bağışıklık sistemi üzerinde güçlendirici etki meydana getirmektedir. Bağışıklığın zayıflamasına bağlı olarak gelişen kanser gibi hastalıkları önler. Ayrıca hücrelerin onarılmasını sağlar.
  • Bal mantarının içerisinde yer alan konjuge linoleik asit sayesinde yağ dokusu üzerinde etki meydana getirir. Vücudunda yağsız dokuyu artırmak isteyen kişiler için iyi bir tercihtir.
  • Kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olan ve tansiyon dengeleyen bu besin, tansiyonun düşmesine yardımcı olur. Aynı zamanda kolesterolü de düşürür.

Antiviral ve antibakteriyel özelliği bulunan bal mantarı, soğuk algınlığı, nezle, grip gibi hastalıkların önlenmesine katkı sağlar. Bal mantarı hakkında bilgiler bu şekildedir. Fakat bu mantarı aşırı tüketmemeye özen göstermelisiniz.

Bal Mantarı Zararları Nelerdir?

Gereğinden fazla tüketildiği zaman mide bulantısı ve kusma meydana getiren bal mantarı hassas bünyeler tarafından tüketilmemelidir. Ayrıca birtakım alerjen etkiler de oluşabilir. Şişkinlik, gaz, ishal gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. Bunda dolayı dikkatli tüketmeye özen gösteriniz. Çiğ şekilde değil, tüketim öncesinde mutlaka haşlama yaparak yiyiniz.

  • bal mantarı
  • bal mantarı yenir mi
  • bal mantarı özellikleri
  • bal mantarı zehirli midir
  • bal mantarı nasıl pişirilir
  • bal mantarı tarifleri
  • bal mantarının faydaları
  • bal mantarı hakkında bilgi
  • bal mantarı zararları
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Korse Zayıflatır mı? Korse Giymek Zayıf Gösterir mi?