İçerisinde omega-3 yağ asitleri barındıran balık çorbası, lezzetli ve faydaları ile şifalı besinler arasında yer alan bir yemektir. Balık çorbası hangi balıktan yapılır, faydaları ve tarifi hakkında bilgi almak ve koronavirüs için etkilerinden haberdar olmak istiyorsanız sizler için araştırıp hazırladığımız makalemizi okumaya devam ediniz.
Balık Çorbası Tarifi Nedir? Nasıl Yapılır?
Tam bir şifa deposu olan balık çorbası nasıl yapılır sorusunda yanıt bulmak için şu tarifi belirtebiliriz:
Gerekli olan malzemeler:
- 250 gram kadar haşlanmış balık
- 6 su bardağı miktarında balık suyu ve ek olarak 4 bardak su
- 1 büyük kuru soğan. Soğanın yarısı haşlama yarısı çorba için kullanılır.
- 2 diş sarımsak
- 1 tane küçük kereviz
- 1 tane küçük havuç
- Tuz ve karabiber
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 tane limonun suyu
- Terbiyesi için 2 su bardağı sür ya da 200 ml krema, 2 yumurta sarısı, 1 silme yemek kaşığı un
- Üzerine kıyılmış maydanoz
Tarifi: Balık çorbası hangi balıktan yapılır diye merak edilmektedir. Tariflerde genel olarak levrek, palamut ya da kırlangıç tercih edilmektedir. Bu çorbayı hazırlamak için öncelikle balığın üzerini kaplayacak kadar su koynuz ve 1 tane soğan ekleyip haşlayınız. Haşladıktan sonra süzgeçle süzünüz. Balık soğuduğu zaman kılçığını ve derisini ayıklayınız. Küçük küçük didip, bir kenara koyunuz. Çorbanın pişeceği tencerede zeytinyağı, yarım soğan ve sarımsağı koyup kavurunuz. Sonrasında 6 bardak balık suyu ve 4 bardak suyu ekleyiniz. Su kaynadığı zaman içerisine küçük küçük doğranmış kereviz, patates ve havuç suyunu ekleyiniz. Tuz, karabiber ve limon suyunu ekleyip haşlayınız. Haşlanma sırasında içerisine balıkları da ekleyiniz. Sebzeler piştiği zaman ocağı kapatınız. Terbiye için belirten malzemeler karışım haline getirilerek çorbaya eklenir. Sonrasında iki taşımlık kaynatılır. Bu işlemler sonrasında terbiyeli balık çorbası servise hazıradır. Üzerine kıyılmış maydanoz ekleyip servis yapabilirsiniz.
Balık Çorbasının Faydaları Nelerdir?
Omega 3 ve omega 6 vitaminleri bakımından zengin olan balık çorbası bebeklerde sağlıklı büyüme sağlarken aynı zamanda bağışıklık sisteminin güçlenmesine de yardımcı olmaktadır. Sadece bebekler için değil, yetişkinler, yaşlılar ve çocuklar için de önemli faydaları vardır. Balık çorbasının faydalarını belirtmek gerekirse:
- Alzheimer gibi sinir sistemi hastalıklarına karşı etkilidir.
- Vücutta kan basıncının dengelenmesini ve kalp ritminin düzelmesini sağlar.
- Zihin yorgunluğunun giderilmesini sağlar.
- Kemiklerin güçlenmesine destek olur.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı koruyucu etki sağlar.
- Kandaki şeker seviyesini dengeler ve düzene sokar.
Son zamanlarda hastalıklara karşı koruyucu etkisi ile en sık tüketilen yemekler arasında gösterilen balık çorbası koronavirüs için etkili olabileceği düşüncesi bulunmaktadır. Bağışıklık güçlendirici etkisi bulunan bu yemek hastalıklara karşı tüketilebilir.
Balık Çorbasının Yanına Ne Gider?
Güzel bir sunum ya da akşam yemeği hazırlamak için tercihiniz balık çorbası olmuşsa yanına güzel bir salata yapabilirsiniz. Daha sonrasında şakşuka, midye dolma, kalamar tava yapabilirsiniz. Bunun sonrasında tatlı için pratik birun helvası yapabilirsiniz. Bu şekilde masanız hem zengin bir görünüm elde eder hem de oldukça lezzetli olur.
Balık Çorbası Ne Zaman İçilir?
Diğer çorbalar midenin rahatlaması için yemek öncesi içilirken balık çorbasının yemekten sonra içilmesi tavsiye edilmektedir. Fakat sizler ağız tadınıza uygun olarak yemeğe başlarken ya da bitirince içebilirsiniz. Balık çorbası bebeklere de verilebilir. Fakat aşırı yedirmeyiniz. Ayrıca bebeğinizin 9 ayı tamamlamış olmasına, deniz ürünlerine karşı alerjisinin olmamasına dikkat ediniz.