Sağlık 13 Şubat 2021 - 11:40:55

Sinir Krizi Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sinir Krizi Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kişinin aşırı şekilde öfkelenmesi ya da üzülmesi sonrasında meydana gelen sinir krizi, yaklaşık olarak 20 dakika süren fakat bazı durumlarda 1 saate kadar uzayabilen bir durumdur. Bu sırada ağlama, bağırma ve kendine-çevreye zarar verme gibi belirtiler söz konusu olabilir.

Sinir Krizi Belirtileri Nelerdir?

Depresyon, stres, öfke kontrol problemlerinin olması, uyku düzensizliği, maddei ve manevi kayıpların olması,travmalar sonucunda meydana gelen sinir krizi, genel olarak zararlı sonuçların doğmasına sebebiyet veren bir durumdur. Asıl nedeni strese bağlıdır ve kişi o anlık siniri ile hem kendisine hem de çevresine zarar verebilmektedir. Vücutta sinir krizi meydana getiren adrenal bezler böbreğin üzerinde yer almaktadır. Ani bir patlama sonucunda ortaya çıkan sinir krizi sonrasında vücutta iç denge sağlanamayacak duruma gelir. Sinir krizinin belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Aşırı bağırma, ağlama ve hareketlilik olur.
  • Kişide huzursuzluk, yerinde duramama, halsiz ve bitkin hissetme söz konusu olur.
  • Kendine ya da etrafına zarar verme eğilimi meydana gelir.
  • Saçları yolma, başı ve eli duvara vurma gibi davranışlar oluşabilir.
  • Ellerde kollarda ve vücutta titreme meydana gelir. Bazen bu durum psikolojik olmayabilir.
  • Ellerde, kollarda vücudun belli bölgelerinde uyuşma, kasılma olabilir. Buna neden olan nörolojik etkenlerin saptanması önemlidir.

Genel olarak psikolojik kriz belirtileri bu şekildedir. Kriz sonrasında konuşamama ve baygınlık sık görülen sonuçlar arasında yer almaktadır.

Sinir Krizi Geçirene Ne Yapılır?

Şunu belirtmek gerekir ki sinir krizi sırasında kişinin sergilediği davranışlar kendi kontrolünde değildir ve bilerek, isteyerek yapmıyordur. Bundan dolayı sinir krizi geçiren kişiye özenli bir şekilde yaklaşılmalıdır. Kişiyi tedirgin edecek ya da korkutacak davranışlardan kaçınılmalıdır. Sakin bir ses tonu ile konuşmalısınız ve kişinin güvenliğini sağlamalısınız. Böylece hem kendisine hem de çevreye zarar vermesini engellemeniz gerekmektedir. Genel olarak sinir krizi durumlarında en yakın sağlık kuruluşundan destek istenmelidir. Müdahalenin uzman doktor tarafından yapılması gerekir. Eğer ki krizde neden olan durum stres ve psikolojik rahatsızlıklar ise bunun için terapi alınması gerekmektedir. Ayrıca uyuşma, titreme, bayılma ya da konuşamama söz konusu ise nörolojik destek gerekli olabilir.

Sinir Krizi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Asıl olarak sinir krizi nedenine yönelik bir tedavi yöntemi uygulanmalıdır. Astım, kanser hastalığı, şeker ve kalp rahatsızlıkları, depresyon gibi fiziksel birtakım hastalıklardan kaynaklı kriz söz konusu ise bunların iyileştirilmesine yönelik bir sinir krizi tedavisi uygulanmalıdır. Eğer ki krizin nedeni stres ise kişinin daha sağlıklı ve rahat bir yaşam tarzı benimsemesi gerekmektedir. Düzenli beslenme, uyku düzeni, spor yapmak, zihni rahatlayan aktiviteler yapmak ya da yoğun iş stresinden ayrılıp güzel bir tatil yapmak tedavi için iyi bir seçenektir.

Sinir krizinin devam etmesi durumunda doktor birtakım ilaçlar önerebilmektedir. Ayrıca ilaçsız tedavi yöntemleri de vardır. Kişiye özel terapiler uygulanabilir ve yaşam tarzında birtakım değişikliklere gidilebilir. Ayrıca C vitamini içeren besinler tüketilebilir. Bu vitamin krize neden olan adrenal bezler için faydalıdır.

Sinir Krizi Ellerin Titremesi, Kitlenmesi ve Uyuşması

Kriz sırasında vücut içerisindeki dengenin sağlanamaması ve stresin etkisi ile sinir krizi ellerin kitlenmesi, uyuşması ya da titremesi gibi durumlara yol açabilmektedir. İnsanlarda korku, öfke ya da heyecan gibi duygular el titremesine neden olabilir. Bu bir tür duygu durum değişikliğidir. titreme sadece ellerde değil vücudun diğer kısımlarında da olabilir.

  • sinir krizi
  • sinir krizinin belirtileri
  • psikolojik kriz belirtileri
  • sinir krizi geçirene ne yapılır
  • sinir krizi geçiren kişi
  • sinir krizi tedavisi
  • sinir krizi nedeni
  • sinir krizi ellerin titremesi
  • sinir krizi ellerin kitlenmesi
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Kireçlenme Nedir? Neden Olur? Kireçlenmeye Ne İyi Gelir?