Anneler, bebeklerini en iyi şekilde besleyebilmek için ellerinden gelenin en iyisini yaparken doğru emzirme pozisyonu da oldukça önemlidir.
Doğru Emzirme Pozisyonu Nasıl Olmalı?
Anneler, hastanelerde doğum işlemleri gerçekleştikten sonra bebekleri ile evlerine gelirler. Evlerine geldiklerinde küçük çaplı bir telaş yaşamaları son derece muhtemeldir. Bebeklerine yeteri kadar iyi bakamayacakları düşünceleri yeni annelerin tamamına yakınında gerçekleşmektedir. Bu dönemde annelerin düzenli olarak bebeklerini emzirmesi gerekirken doğru emzirme pozisyonu kullanmak bu dönemde bebeklerine sunabilecekleri en önemli hizmetlerden birisidir. Genel olarak kucaklama tekniği, ters kucaklama tekniği ve koltukaltı ya da diğer adıyla çanta tekniği kullanılmaktadır.
Kucaklama Tekniği ile Emzirme
Genel olarak anneler arasındaki en popüler pozisyon olarak bu gösterilebilir. Anneler, bir koltuk ya da sandalyeyi kullanırken dizlerinin üzerine de bir adet yastık koyarlar. Sürekli olarak bebeklerini tutacakları için kollarının yorulmaması gerekmektedir. Yastığın üzerinde bebeklerini kucaklarına alan anneler, bebeği, başı dirseğinin iç kısmına gelecek şekilde tutacaklardır. Bebeğin yüzü annenin göğsüne dönük şekilde kucağa alınır ve bu şekilde emzirme işlemi gerçekleşebilir. Bu şekilde gerçekleşen pozisyonda her iki göğüs için de emzirmek mümkün olacaktır. Bu aşamada bebeğin ellerinin serbest olması oldukça önemlidir. Bebeğin kendisini rahat hissetmesi ve tamamen beslenmeye odaklanması bu sürecin daha kolay geçmesini sağlayacaktır.
Ters Kucaklama Tekniği ile Emzirme
Kucaklama tekniğinde kollarını yastığın üzerinde hazırlayan anneler, bu pozisyonda da görünüşlerini hiç bozmazlar. Annelerin alacakları şekil tamamen aynıdır. Bu emzirme pozisyonunda bebek ters yöne doğru döndürülmüştür. Bu sebeple de ters kucaklama tekniği olarak belirtilir. Anneler, kollarını aynı şekilde hazırlarken bu sefer bebeğin başı dirseğin iç kısmına değil, diğer elin tam üzerine bırakılır. Bu şekilde tutulduğunda annelerin elleri, bebeklerinin başının tam altında olmaktadır. Ayakları dirseğin iç kısmına doğru uzanır. Bu şekilde anneler, bebek ile göğüslerinin arasındaki mesafeyi çok daha rahat bir biçimde ayarlayabileceklerdir. Ancak sürekli olarak bebeklerinin başının altında ellerini aynı mesafede tutmak da oldukça zorlayıcı olacaktır. Her iki pozisyonun da denenmesi doğru seçim olur.
Koltukaltı Tekniği ile Emzirme
Bu teknikte anneler, bebeklerini çanta taşıdıkları şekilde yan kısımlarında taşırlar. Hangi göğüslerinde emzireceklerse bebeklerini o tarafta tutan anneler, bebeğin başını elleri yardımıyla korurlar. Bu pozisyonda bebek tamamen annenin yan kısmında olurken yalnızca baş kısmı annenin göğsüne doğru yaklaşmaktadır. Bu pozisyon genel olarak sezeryan ile doğum yapan anneler için önerilir. Diğer pozisyonlar, ameliyat olan kısma belirli seviyede bir baskı oluşmasına sebep olacaktır. Ancak bu pozisyonda bu sorunlar yaşanmazken rahatlıkla anneler emzirme işlemlerini ağrı ya da acı duymadan yapabilirler. Bebeklerini emzirmeye başlayacak olan anneler, birçok farklı bebek emzirme pozisyonunu deneyerek kendileri ve bebekleri için en uygun olanını bulabilirler.