
Vücudun çeşitli bölgelerinde iltihaplı yaralar şeklinde görülen hastalıklardan biri olan behçet hastalığı tedavisi tamamen mümkün olmayan hastalıklardan biridir. Vücutta öncelikle ağız içi ve kasık bölgelerinde aft yaralarına benzeyen iltihaplı yaralar şeklinde görülür.
Behçet Hastalığı Nedir, Ne Demek?
Behçet hastalığı tamamen nedeni tam olarak teşhis edilemese de genel olarak kalıtsal bir hastalık olarak bilinir. Bazı genlerde hastalığa eğilim saptanabilmektedir. Halk arasında ipek yolu hastalığı adı da verilen bu hastalık bulaşıcı olmasa da hastalığı olan kişinin çevresinden tepki almasına sebep olabilmektedir. Uçuk problemi ile sıkça karşılaşan kişilerde daha fazla görüldüğü bilinmektedir. Vücudun çeşitli bölgelerinde iltihaplı yaralara sebep olan bu hastalık kişinin ruhsal olarak da kendini kötü hissetmesine sebep olmaktadır. Ağız içinde yaraların sıkça çıkması ve bunun vücuda yayılması bu hastalığın olduğunu gösterir. Kalıtsal yani genetik bir rahatsızlık olduğu için de sadece genlerden bulaşan bir hastalık türü olarak kabul edilebilmektedir.
Behçet Hastalığının Belirtileri Nelerdir? Nasıl Ortaya Çıkar?
Behçet hastalığı belirtileri ağızda çıkan yaralardır. Daha sonrasında genital bölge etrafında çıkan sivilceler iltihaplanarak yayılır ve kasık bölgesine doğru ilerler. Damarların iltihaplanması ve görme kaybının yaşanmaya başlaması da bu hastalığın belirtilerinden biridir. Çoğu kişi ağızda çıkan yaraları ve genital bölgede meydana gelen iltihaplı yaraları geçici olarak kabul etse de hastalığın başlangıcı olarak bilinir. Ağız ve genital bölge dışında sırt, eklem yerleri ve göğüs bölgesinde de iltihaplı yaralar meydana gelmektedir. Hastalığın ilerlemesini durdurmak için bir an önce doktora başvurulması gerekmektedir.
Behçet Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hastalığın teşhisi gerekli tetkikler yapıldıktan sonra tedavi süreci sadece hastanın yaralarının artmasını engellemek ve yayılmasına karşı önlem alarak olmaktadır. Henüz kesin bir tedavi biçimi olmayan bu hastalık kişinin görsel olarak rahatsız olmasına sebep olmaktadır. Bunun yanı sıra depresyon eğilimi sıkça karşılaşılan durumlardan biridir. Vücutta meydana gelen iltihaplı yaralar dışında kişinin iç organlarında ve damarlarda iltihapla söz konusu olduğundan mutlaka doktor kontrolü altında ilaç kullanımı yapılmaktadır. Doktor kontrolü dışında herhangi bir ilaç kullanımı ya da farklı bir tedavi şekli uygulanmamalıdır.
Behçet Hastalığı Genetik Midir?
Hastanın yaralarının tüm vücuda yayılmasını engellemek için doktorun uygulamış olduğu tedavi şekli kişinin iç organlarında da meydana gelen tahribata engel olur. Genetik bir hastalık olarak kabul gören behçet hastalığı babadan çocuğa ya da anneden çocuğa geçme olasılığı oldukça fazladır. Bu durumda da çocukta yaş ilerledikçe meydana gelebilmektedir. Ülkemizde her 300 kişiden birinde görülen bu hastalık bulaşıcı olmamasına rağmen hastalığı taşıyan kişilerin çevresindeki kişiler tarafından hoş karşılanmamaktadır. Kişinin ruhsal olarak da hastalığın ilerlemesine engel olunması gerekir. Aşırı sıkıntı ve stres hastalığın sebep olduğu yaraların daha da yayılmasına sebep olarak sağlığı tehdit edici bir hastalığa dönüştürerek kişinin yaşam kalitesini etkilemektedir.