Sağlık 13 Nisan 2021 - 18:40:19

Beyin Pili Nedir? Devlet Karşılıyor mu? Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Beyin Pili Nedir? Devlet Karşılıyor mu? Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Vücutta istemsiz hareket bozukluklarına yol açan nörolojik hastalıklarında tedavisinde kullanılan yeni yöntem beyin pili olarak isimlendirilmektedir.

Beyin Pili Nedir, Ne Demek?

İnsanların yaşadıkları nörolojik hastalıklar vücutlarında bazı istemsiz hareketlerin ortaya çıkmasına sebep olabilmektedir. Genel olarak herhangi bir organda yaşanan titremeler ya da daha belirgin hareket bozuklukları nörolojik sorunlar sebebiyle gerçekleşmektedir. Bu sorunların çözümü için en doğru adreslerden birisi olarak beyin pili gösterilebilir. Beyne yerleştirilen bu pil, insanlarda hareket bozukluklarını engellemede çok başarılı olmaktadır. Özellikle ilaç tedavisine yanıt vermeyen ve çatal, bıçak dahi kullanamayacak seviyede olan kişiler için çok önemli bir tedavi yöntemidir. Doğru bir şekilde uygulandığında bu problemleri minimum seviyeye indirebilmektedir.

Beyin Pili Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Bu tedavi için hastaların belirli özellikleri taşıyor olması gerekmektedir. Bu aşamada beyin pili tedavisi ülkemizde ve dünyada en çok parkinson hastalığının tedavisi için tercih edilmektedir. Beyin pilinin en çok bu hastalığın tedavisinde uygulanmasında parkinson hastası olan kişilerin sayısının yüksekliği de etkili olmaktadır. Bunun yanı sıra distoni rahatsızlığı olan kişilerde de beyin pili tedavisi oldukça doğru olmaktadır. Halk arasında titreme hastalığı olarak belirtilen tremor rahatsızlığında da beyin pilinin kullanımı mümkün olmaktadır. Bunların yanı sıra sara hastalığı ya da epilepsi olarak tanımlanan rahatsızlıkta da bu tedavi tercih edilmektedir. Son olarak huntington hastalığında tercih edilmektedir.

Beyin Pilini Devlet Karşılıyor mu?

Tıpta yaşanan gelişmeler arasında en önemlilerinden birisi olan beyin pilinin insan vücudunda kullanımı ciddi bir maliyet gerektirmektedir. Pilin maliyeti yaklaşık olarak 28 bin dolar seviyesindedir. Bu pili kullanmak birçok kişi için ekonomik olarak mümkün olmadığı için SGK tarafından karşılanmaktadır. Sigortası bulunan kişiler, devlet tarafından karşılanan pilleri rahatlıkla alabilmektedir. Bunun yanı sıra ameliyatlarını yaptırmak isteyen kişilerin özel hastanelere gitmesi gerekebilmektedir. Günümüzde bu operasyonları gerçekleştirebilen devlet hastanesi sayısı oldukça kısıtlıdır. Bu sebeple de kişilerin ameliyat için belirli bir miktarda ücret ödemesi şartı bulunabilmektedir. Seçilen hastane ve doktor bu aşamada etkili olmaktadır.

Beyin Pili Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Bu ameliyatta birçok kişi genel anestezi ile ameliyatın gerçekleşeceğini düşünür. Ancak çoğu doktor ameliyat sırasında hastanın uyanık olmasını tercih etmektedir. İlk olarak hastanın kafatasına özel bir aparat yerleştirilir. Bu aparat ile birlikte röntgen çekilirken pilin takılacağı koordinat tam olarak belirlenir. Koordinatlar çok hassas bir şekilde hesap yapan bilgisayarlar tarafından belirlenmektedir. Sonrasında doktorlar bu hesaplara göre beyin pilini beyne monte etmektedir. Bu sırada kişiler lokal anestezi kullanıldığı için uyanık olmaktadır. Rahatlıkla işlem tamamlanarak hastalar ameliyattan çıkarılmaktadır. Sonrasında hastanede belirli bir süre müşahede altında tutulmak doğru bir tercih olacaktır. Birçok hastalığın çözümü olan beyin pili devlet tarafından da karşılandığı için en kısa sürede uygulanması gereken tedaviler arasında yer almaktadır.

  • beyin pili
  • beyin pili nedir
  • beyin pili hangi hastalıklarda kullanılır
  • beyin pilini devlet karşılıyor mı
  • beyin pili ameliyatı
Yorumlar
Selma Yücel Beyin pili ameliyatı yapan doktorlar hakkında bilgi almak istiyorum. Bu konuda bilgisi olan var mı bide devlet ne kadarını karşılıyor bunları öğrenmem gerekiyor. Parkinson hastalığı dolayısıyla babamın iyileşmesi için bu tedavi yöntemini söylediler. Ama daha önceden hiç bilgimiz olmadığından araştırıyoruz. cevapla
yorum yaz
Fruktoz İntoleransı Nedir? Belirtileri, Tedavisi ve Beslenme