Biotin; H vitamini ve B17 vitamini olarak tanımlanan, besinlerin enerjiye dönüştürülmesini sağlayan bir tür B kompleks vitaminlerinden biri olarak tanımlanmaktadır. Suda çözünebilen bir vitamin olan biotin, cilt, saç ve tırnak yapısı için oldukça etkilidir ve birçok dokunun oluşumuna yardımcı olur.
Biotin Nedir? Ne İşe Yarar?
Vücutta depolanmayan ve fazlası idrar yolu ile atılan biotin, enerji oluşumuna yardımcı olan bir vitamin değeridir. Cilt, saç ve tırnak için faydalı olan bu vitamin aynı zamanda göz, karaciğer, sinir sistemi için etkilidir. Ayrıca kötü kolesterolün düşürülmesi ve kan şekerinin dengelenmesi için etkilidir. Gebelik sürecinde bebeğin gelişimi için önemli olan H vitamini, embriyonik büyüme için etkilidir. Vücutta yağ, karbonhidrat ve şeker gibi maddelerin parçalanmasını sağlayan B7 vitamini, aminoasit ve yağların oluşumuna katılır. Koenzim R olarak da isimlendirilen bu vitamin, metabolizmanın sağlıklı olması, bağışıklık sisteminin güçlenmesi, sindirim ve dolaşım sistemi için oldukça önemlidir.
Kan dolaşımında hareket eden H vitamini vücut tarafından doğal bir şekilde üretilmemektedir. Sadece bağırsak florasını tarafından üretilebilmektedir. Biotin ne işe yarar sorusu en sık araştırılan konular arasındadır. Yağ ve karbonhidratları parçalayarak enerjiye dönüştüren H vitamini, vücuda adeta yakıt sağlamaktadır. Tırnak ve saç sağlığını destekleyen bir protein olarak keratin üretimine katkı sağlar. Anti-mikrobiyal protein içeren H vitamini, saç ve cilt için kullanılan kozmetik ürünlerinin çoğuna eklenmektedir.
Biotin Nelerde Var? Nelerde Bulunur?
Vücutta üretilemeyen B7 vitamini hangi besinlerde bulunur diye baktığımızda şunları sayabiliriz:
- Yumruta sarısının içerisinde yer almaktadır.
- Böbrek ve karaciğer gibi sakatatlarda bulunmaktadır.
- Tam buğday ekmeğinde vardır.
- Kırmızı, somon ve diğer deniz ürünlerinde B7 vitamini yer almaktadır.
- Avokado meyvesinin tüketilmesi ile vücuda H vitamini alınabilmektedir.
- Havuç, karnabahar, mantar gibi besinlerin içeriğinde bulunmaktadır.
- Süt ve süt ürünleri olan peynir yoğurt gibi besinlerde bu vitamine rastlanmaktadır.
- Badem, fındık, ceviz gibi kuruyemişlerde vardır.
- Bezelye, soya fasulyesi, mercimek ve diğer baklagiller H vitamini bakımından zengindir.
- Ayçiçeği tohumu ve yağı bu vitamini içermektedir.
- Tahıl ürünlerinde, muz, çilek ve ahududu gibi meyvelerde bulunmaktadır.
Genel olarak ısı H vitamini etkisini azaltmaktadır. Bundan dolayı besinlerin az pişmiş ya da çiğ yemek gerekir. Mümkün olduğunda az işlem görmüş olması önemlidir. Eğer ki doğal şekilde B7 vitamini alamıyorsanız doktora danışarak çeşitli biotin hapı ya da takviyelerinden destek alabilirsiniz.
Biotin Eksikliği İçin Ne Yemeli?
Sağlık için oldukça önemli olan B7 vitamini, vücuda yeterli bir şekilde alınmadığı zaman birçok sağlık problemini de beraberinde getirmektedir. Sigara kullanımı, yetersiz ve dengesiz beslenmek, diyabet gibi durumlar vücutta H vitamini eksikiğinin oluşmasına neden olur. Eğer ki vücudunuzda biotin eksikliği varsa içerisinde bol miktarda B7 vitamini barındıran yiyecekleri tüketmeniz önerilmektedir. 1 yumurtanın içerisinde yaklaşık olarak 10 mcg B7 vitamini bulunmaktadır. Fakat yumurtanın çiğ şekilde tüketilmemesi gereklidir. İyi pişmiş olması gerekir.
Biotin içeren besinlerin değerlerine baktığımızda; 84 gram kadar pişmiş ciğerde 27-35 mcg H vitamini yer almaktadır. 113 gram somon balığında 4,5 mcg, 7 gram ekmek mayasında 1,4 ile 14 mcg değerinde, 1 dilim tam buğday ekmeğinde 0,02 ile 6 mcg arasında, 10 gram bademde 6 mcg, 9 gram ay çekirdeğinde 7 mcg, 5 gram fındıkta 4 mcg, 1 kase soğanda 8 mcg biotin bulunmaktadır. Bu listede farklı sebzeler ve değerler de bulunmaktadır. Günlük hayatta tükettiğiniz pek çok besinde biotin almanız mümkündür. Günlük biotin ihtiyacı yetişkinlerde 15-100 mcg arasında değişmektedir. Kişinin sağlık durumuna ve vücudunun ihtiyacına göre bu değer değişir.
Biotin Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Eğer gün içerisinde yeterli ve dengeli besleniyorsanız H vitamini eksikliği görülme olasılığı oldukça düşük olur. Biotin eksikliği nasıl anlaşılır diye bakacak olursak eğer;
Saçlarda beyazlık, kırılma ya da dökülme problemleri meydana gelir.
Burun, göz ya da ağız çevresinde pul pul dökülmeler oluşur.
cilt ve göz kuruluğu söz konusu olur.
Tırnaklar güçsüz olur ve kırılır.
Depresyon, halüsinasyon, ataksi, nöbetler gibi birtakım nörolojik bozukluklar meydana gelir.
Vücutta mantar ve bakterilere karşı duyarlılık artar.
İştah kaybı ve beraberinde mide bulantısı görülür.
Kas ağrıları meydana gelir.
Sindirim sistemi ve bağırsaklarda problem oluşur.
Bilişsel bozukluklar söz konusu olur.
Yetişkinlerin haricinde biotin eksikliği bebeklerde de meydana gelebilir. 6 ayda küçüklerde kepeklenme ve yağlanma problemleri söz konusu olmaktadır. Bebeğinizde bu tarz bir durum varsa doktora danışmalısınız. Çocuklar için de günlük önerilen doz doktor tarafından belirlenir. B7 eksikliği tedavi edilmezse ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Eksikliği durumunda destek alınmalı ve sağlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir.