Boyun Düzleşmesi Nedir? Neden Olur? Ne İyi Gelir? Egzersizleri ve Tedavisi
Boynun yapısı C harfine benzeyen bir yapıya sahiptir. Beyine kan gitmesini sağlayan bu yapı zamanla çeşitli nedenlerden dolayı boynun düz bir hale gelerek beyine giden kan damarlarının çalışmasını engelleyen duruma boyun düzleşmesi denilmektedir.
Boyun Düzleşmesi Nedir? Nelere Sebep Olur?
Boynun düz bir hale gelmesi boyun bölgesinde ağrılara sebep olabilmektedir. Boyun düzleşmesinin mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Tedavi edilmediğinde şiddetli baş ağrılarına, kulak çınlamasına ve denge problemlerine sebep olarak kalıcı hasar yaratabilir.
Boyun Düzleşmesinin Belirtileri Nelerdir?
- Her hastalıkta olduğu gibi vücudun hastalık karşısında tepki vermesi acil doktor kontrolünün olmasının gerektiğini göstermektedir. Boynun normal kavisini kaybetmesi sonucu oluşan boyun düzleşmesi ilk olarak baş ve boyun ağrısıyla belirti göstermektedir. İlerleyen dönemlerde çok fazla dikkate alınmaz ise baş dönmesi, unutkanlık ve fazla duygusal ruh haline işaret etmektedir.
- Boyun düzleşmesi ile beraber meydana gelen halsizlik ve yorgunluk hissi kişide kronik hale gelebilmektedir. Durumun daha da ilerlemesini engellemek için mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir.
- Mide bulantısı, çene ağrısı, sırt ve bel ağrısı, sırtta uyuşma, uykusuzluk, omuz ağrısı, konuşma güçlüğü, konsantrasyon bozukluğu, sinirlilik hali ve boynun döndürülmesinde zorluk çekme bu durumun diğer belirtileri arasında yer almaktadır.
Boyun Düzleşmesi Neden Olur? Sebepleri Nelerdir?
Vücudun çeşitli bölgelerinde kemik yapısının zarar görmesi sonucu iskelet sisteminde sorun olmasına neden olmaktadır. Boyun düzleşmesi çalışma hayatında sürekli aynı noktaya bakıyor olmak ve sabit durmak en önemli nedenlerden biridir. Yanlış duruş bozukluğu kişinin zamanla tüm iskelet sisteminde bozulmaya neden olabilmektedir. Hamallık gibi ağır yüklerin sürekli taşınması ve sırt bölgesine çok fazla baskının yapılması da boyun düzleşmesi nedenleri arasında yer alır. Obezite, boynun hareketsiz kalışı, boyun ile yapılan ani hareketler, uzun süre araç kullanma, sağlıksız yataklarda uyuma, stres ve anatomik bozukluklar bu duruma neden olmaktadır.
Boyun Düzleşmesi Tedavisi ve Egzersizleri Nelerdir?
Boyun düzleşmesinde henüz başlangıç aşamasında ise kas gevşeticiler ve sıcak uygulama tedavinin başlatmaktadır. Doktor kontrol sonrası boyun düzleşmesinin tedavi edilebilmesi için kişinin çalışma ortam ve şartlarını değiştirmesi gerekebilmektedir. Uzun süre bilgisayar karşısında çalışan birçok kişi de görülebilen boyun düzleşmesi boyun egzersizleri ile beraber ilerlemesi durdurulur. İlerlemiş olan boyun düzleşmesinde genel olarak fizik tedavi yöntemi uygulanır. Nöral terapi ve hidro terapi uygulamaları da yapılarak boynun eski haline gelmesi sağlanabilmektedir. Bu rahatsızlığa sebep olan faktörlerin ortadan kaldırılması boyun iskeleti sağlığı için önemlidir. Gerekli doktor takibi ile kontrol altına alınan boyun düzleşmesi ilerleyen yaşlarda daha fazla sorun haline gelebilmektedir. Bu nedenle boyun düzleşmesini tetikleyen durumlardan uzak durulması gerekmektedir. Boyun düzleşmesi boyun iskeletinde yer alan disklerin arasındaki sıvının kaybı ile beraber boyun fıtığına neden olabilmektedir. Çok fazla ağrılı bir sürecin olmasına da neden olabilmektedir.