Sağlık 03 Temmuz 2021 - 05:50:30

Deniz Tutması Nedir? Neden Olur? Nasıl Engellenir? Belirtileri, Bandı ve Bilekliği

Deniz Tutması Nedir? Neden Olur? Nasıl Engellenir? Belirtileri, Bandı ve Bilekliği

Deniz tutması; bir tür hareket hastalığı olarak tanımlanan, vücutta meydana gelen denge bozukluğu nedeniyle oluşan, gemiye binildiği zaman mide bulantısı, kusma ve baş dönmesi ile kendini gösteren bir rahatsızlıktır.

Deniz Tutması Nedir? Neden Olur?

Deniz yolculukları sırasında meydana gelen ve genel olarak basit bir rahatsızlık olarak tanımlanan deniz tutması; iç kulak, göz ve derin dokulardan sinyaller giden beyin, bilinçsiz şekilde gelen bu sinyalleri toparlayamaması ve düzene sokamaması durumunda meydana gelen karışıklık sonrasında gelin bir rahatsızlıktır. Genel olarak bir hastalığın belirtisi ya da habercisi değildir. Çoğunlukla gemiden inildiği zaman geçer. Nadir de olsa bazı kişilerde bu durum 1-2 gün devam edebilir.

Deniz tutması; vücutta meydana gelen bir denge sorunu sonrasında gelişen hareket bozukluğunun neden olduğu hareket hastalığıdır.

Vücut hareketlerinde meydana gelen dengesizlik beyin için farklı emirlerin ortaya çıkmasına neden olur ve bu durum meydana gelir. Hareket yönünü, dönem şeklini, ileri-geri ve yukarı- aşağı hareket etmeyi iç kulak sağlar ve beyne sinyal iletir. Gözler ise vücudun ne yönde hareket ettiğini, hangi konumda olduğunun sinyalini iletir. Dokular ise hissetmeyi bildirir. Eklemler ve kaslar vücut hareketlerini biçimlendirir. Merkezi sinir sistemi ise bunların tümünü toplayarak koordine eder. Bu işleyişin sisteminde meydana gelen bozukluk ise beynin hareket kontrolünü kaybetmesine neden olur. Deniz tutması da tam olarak bu durumdan kaynaklanır.

Deniz Tutması Nasıl Engellenir?

Eğer ki her gemiye ya da tekneye bindiğinizde deniz tutması yaşıyorsanız; binmeden önce hafif yiyecekler yiyiniz. Ayrıca çok fazla yemek yememeye çalışınız. Deniz tutması ilaçlarından faydalanabilirsiniz. Kamarada çok fazla kalmayınız. Teknenin arka kısımlarına çok oturmayınız. Dalgalara değil ufka bakınız. Dışarıya ve ileri doğru baktığınızda göz ve iç kulak arasındaki sinyal farkı azalır. Bu şekilde gözleriniz teknenin sallandığını hesaba katabilmektedir. Deniz tutması zencefil çiğneyerek hafifletilebilir. Gemideyken kraker ya da soda gibi şeyler yiyiniz. Yağlı yiyecekler tüketmeyiniz. Eğer ki aşırı deniz tutması yaşıyorsanız sahin havalarda yolculuk yapınız.

Deniz Tutması Belirtileri Nelerdir?

Genel olarak deniz tutması belirtileri panik duygusu ve beraberinde nabzın yükselmesi, mide bulantısı, baş dönmesi, baş ağrısı, tansiyonun düşmesi ya da yükselmesi gibi semptomlar şeklindedir. Ayrıca mide çevresinde baskı hissi ve kusma da yaşanabilir. Deniz tutması sırasında yaşananlar vücutta sanki zehirlenmiş gibi his verdiğinden beyin kusma emri verebilmektedir. Eğer ki böyle bir durum yaşıyorsanız kusmanı rahatlatacaktır.

Deniz Tutması Bandı ve Bilekliği

Deniz taşıtlarında meydana gelen bulantı problemlerini önlemek ve yolculuğunuzu daha keyifli yapmak için deniz tutması bilekliği ya da bandı kullanabilirsiniz. Pek çok kişi deniz tutmasına karşı kulak bandı kullanımı sağlamaktadır. Aynı zamanda mide bulantısı bilekliğinin de etkili olduğu belirtilmektedir. Bulnatı sırasında ya da öncesinde bileğe takılabilir. 2 yaş üzeri çocuklar ve yetişkinler için uygundur. Bu bileklikler akupunktru basınç noktalarına gelecek şekilde takılmaktadır.

  • deniz tutması
  • deniz tutması nedir
  • deniz tutması nasıl engellenir
  • deniz tutması ilaçları
  • deniz tutması zencefil
  • deniz tutması belirtileri
  • deniz tutması bandı
  • deniz tutması bilekliği
  • deniz tutmasına karşı kulak bandı
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
İnsülin Direnci Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?