Sağlık 02 Temmuz 2021 - 17:31:38

Kramp Neden Olur? Nasıl Geçer? Kramp Girmesine Ne İyi Gelir?

Kramp Neden Olur? Nasıl Geçer? Kramp Girmesine Ne İyi Gelir?

Kramp; istem dışı gerçekleşen, kısa ya da uzun süreli ağrılar meydana getiren ve uyuşma hissi ile birlikte görülen bir kas spazmıdır.

Kramp Nedir? Neden Olur?

Kaslarda meydana gelen istem dışı ağrı ya da kasılmalar olarak tanımlanan kramp, hareket için kasılan kas gevşemeden yeniden kasılırsa veya beynin kaslara gevşeme sinyali geç verirse meydana gelir. Ani bir şekilde meydana gelen kramp, bir ya da birden fazla kasta aynı anda görülebilir. Çoğunlukla alt bacak, arka ve ön bacakta meydana gelir. Bununla birlikde mide, kol ve el gibi bölgelerde de görülebilir. Kramp meydana geldiği zaman kas üzerinde dokununda hissedilebilen ya da göz ile görülebilen bir sertlik söz konusu olmaktadır. Anlık olarak bir süreliğine kas kullanılmaz hale gelir.

Genel olarak kramplar birkaç saniye ya da 15 dakika kadar kadar sürmektedir. Çok nadir olarak daha uzun süreli kasılmalar da görülmüştür. Dinlenirken ya da hareket halinde kramp meydana gelebilir. Gece krampları daha çok ayak ve baldır kaslarını etkilemektedir. Uykudan uyanmaya neden olacak ağrıları ile oluşan bu kramplar, geve boyunca birkaç defa meydana gelebilir.

Yapılan bazı araştırmalara göre yaz aylarında havaların ısınması ile birlikte bacak krampları daha fazla görülmektedir. Bacak krampları çoğunlukla gece oluşur. Hamile kadınlar bu kas spazmı ile çok sık karşılaşır. Bacağa kramp girmesi vitamin ve mineral eksiliğinden olabilir. D, B6, B5 ve B1 vitamini yetersizliğinden kaynaklanabilir. Genel olarak sodyum, kalsiyum, magnezyum ve potasyum gibi sinirler arası iletimden sorumlu olan minerallerin eksikliği kas spazmı meydana getirebilir. Spor sırasında vücutta meydana gelen tuz kaybı, kas spazmı oluşturabilir. Bunun yanı sıra uzun süre hareketsiz kalmak da kramp nedenleri arasındadır.

Kramp Ağrısı Nasıl Geçer?

Genel anlamda kramp meydana gelen bölgede kaslara uygulanan gerilme hareketleri ile kasılmalar ve beraberinde kramp ağrısı geçer. Peki bacağa kramp girince ne yapmalı?Baldır bölgesindeki kramplarda, ayak topukları yere basılarak, iki elle duvarın itilmesi ve kramp giren bacağın hafif geri atılması etkili olur. Bununla birlikte uzanır pozisyonda ayağın bilekten beden doğru çekilmesi de kramp giderici bir etkidir.

Kaslara uygulanan sıcak kompresler ve hafif masajlar kaslarda gevşeme etkisi meydana getirir ve böylece kramp oluşumunun giderilmesine etki eder. Egzersiz öncesinde yapılan ısınma hareketleri de bu konuda oldukça etkilidir. Bununla birlikte yoğun antrenmanlar öncesinde ve sonrasında yeterli sıvı alımı da krampların önlenmesi konusunda etkilidir. Uyumadan önce düzenli olarak germe egzersizlerinin uygulanması, uyku sırasında bacakların sıcak tutulması ya da diz altında yastık koyularak bacakların hafif yüksekte tutulması da kramp oluşumunu önlemektedir.

Kramp Girmesine Ne İyi Gelir?

Oldukça şiddetli bir ağrı ile meydana gelen krampa iyi gelen yiyecekler bulunmaktadır. Yazımızın içeriğinde de bahsettiğimiz üzere bazı vitaminlerin eksikliği kramp oluşumuna neden olabilir. Öncelikle yeteri kadar su içmeniz gerekmektedir. Özellikle içeriğinde kalsiyum ve magnezyum değeri yüksek olan suları tercih ediniz. Magnezyum ve potasyum desteği kas spazmlarını önler. Potasyum için kurutulmuş meyve, bir bardak domates suyu, narenciye suyu veya süt, bir dilim kavun, bir portakal veya bir muz tüketebilirsiniz. Bununla birlikte B1 vitamini de kramp problemlerini hafifletir. Doğal bir çözüm olarak üzüm çekirdeği ekstreleri ayak krampları için faydalıdır. Bununla birlikte E vitamini de iyi gelmektedir. Son olarak nikotin ve kafien alımını da azaltınız.

Sürekli Kramp Girmesi Hangi Hastalığın Belirtisidir?

Alkolizm, iyot dengesizliği, su kaybı, kas hastalıkları, parkinson, sinir hastalıkları, motor nöron hastalığı, diyabet, düz taban olmak, gebelik, idrara söktürücüler, kolesterol ve tansiyon ilaçlarından bazıları, antidepresanlar kramp girmesine neden olabilmektedir. Kramp için hangi doktora gidilir diye soracak olursanız da eğer; nöroloji uzmanına başvurmalısınız. Hangi hastalığın habercisi ya da belirtisi olduğunu bu şekilde öğrenebilirsiniz.

  • kramp
  • kramp nedir
  • gece krampları
  • bacağa kramp girmesi
  • kramp ağrısı
  • bacağa kramp girince ne yapmalı
  • kramp ağrısı nasıl geçer
  • kramp girmesine ne iyi gelir
  • krampa iyi gelen yiyecekler
  • sürekli kramp girmesi
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Beta Virüsü Nedir? Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır?