Sağlık 17 Nisan 2021 - 06:39:07

Çabuk Acıkmamak İçin Ne Yapılmalı? Çabuk Acıkmanın Nedenleri

Çabuk Acıkmamak İçin Ne Yapılmalı? Çabuk Acıkmanın Nedenleri

İnsan bedeni beslenerek büyüme gösterir. Sağlıklı ve düzenli beslenme alışkanlığı edinerek yetişkin bir vücuda sahip olmak ileriki yaşlarda meydana gelebilecek rahatsızlıkların engellenmesine yardımcı olur. Acıkma hissi kişinin beslenmesini etkileyen faktörlerden biridir. Sabah yapılan kahvaltı gün içerisinde kişinin fazla besin tüketmesine engel olur.

Çabuk Acıkma Nedir? Nasıl Olur?

Düzensiz beslenen kişilerde yemek yenildikten birkaç saat içerisinde acıkma hissi oluşur. Çok sık tekrarlayan bu durum bazı hastalıkların habercisi olabilmektedir. Kısa sürede acıkma hissi olmaması için kişinin sağlıklı ve düzenli bir şekilde beslenmesine dikkat etmesi gerekmektedir. Gıdaların besin değerlerini doğru ölçüde tüketmesi kısa sürede acıkmayı engelleyecektir.

Çabuk Acıkmanın Nedenleri Nedir?

  • Öğünlerin düzenli olmaması ve sağlıksız beslenme kişide sürekli olarak açlık hissi yaratır. Bu durumda kan şekerinin ani düşmesi de acıkmanın nedenleri arasında yer almaktadır. Ortalama bir bireyin öğünü tükettikten sonra 4 saat boyunca acıkmaması gerekir. Çünkü mide tüketilen gıdaları bu süre içerisinde öğütür.
  • Çabuk acıkmaya sebep olan şekerli ve karbonhidratlı gıdalar kişinin gün içerisinde çok fazla yemek yemesine sebep olur. Bu yüzden çabuk acıkmamak için protein kaynaklı gıdaların daha fazla tüketilmesi gerekir.
  • Kan şekerinde ani düşüş ve çıkışlarda da çabuk acıkma meydana gelebilmektedir. Özellikle bu durum sürekli hale gelmiş ise kişinin mutlaka açlık ve tokluk kan şekerini ölçtürmesi gerekir. Kan şekerindeki anormal ölçümler kişi de gizli şeker hastalığı olmasına da sebep olabilir. Şeker hastalarının diyet uygulamalarında saatli olarak beslenmesi çabuk acıkmasına engel olmaktadır.
  • Sağlıksız ve dengesiz beslenen kişilerde çabuk acıkma meydana gelebilir. Bu durum kişinin besin değerleri fazla olan gıdalar tüketmesi açlık hissinin oluşmasını engelleyecektir.

Çabuk Acıkmamak İçin Ne Yapılmalı?

Sağlıklı bir bireyde kan şekeri ölçümleri sonrasında herhangi bir şeker hastalığı yok ise kendisine özel olarak hazırlanan diyet listeleri uygulanabilmektedir. Acıkmanın meydana gelmemesi için öğün aralarında ara öğünler ile midenin sürekli olarak çalışması sağlanır. Çabuk acıkmamak için sabah kahvaltısının kaliteli bir şekilde yapılması gerekmektedir. Bu durum gün boyu çok fazla acıkarak dengesiz beslenmenin de önüne geçer. Şekerli gıdalar kişinin çabuk acıkmasına neden olur. Bu yüzden gün içinde tüketilen gıdaların şeker oranı yüksek gıdalardan uzak durulması çabuk acıkmayı engelleyecektir.

Çabuk Acıkmayı Önleyen Şeyler Nelerdir?

Protein ve lif bakımından zengin olan gıdalar kişinin uzun süre tok kalmasını sağlar. Tok tutucu gıdaların tüketilmesi kişinin daha sağlıklı beslenmesine de yardımcı olacaktır. Kan şekerinin ölçülmesinden sonra şeker hastalığı şüphesi olan kişilerde açlık hissi çok çabuk oluşur. Gizli şeker gibi durumların sıkça acıkma hissini oluşturması mutlaka doktor kontrolünün olması gerekmektedir. Çoğu kişide gizli şeker hastalığı olmasına rağmen açlık hissinin geçici olduğu düşüncesi oluşur. Fakat şeker hastalığında erken tanı her zaman kişinin sağlığı için önem taşımaktadır.

  • çabuk acıkma
  • çabuk acıkmamak
  • çabuk acıkmanın nedenleri
  • çabuk acıkmamak için ne yapılmalı
Yorumlar
Selma Ertürk Çabuk acıkmak neden olur? Çabuk acıkmamızı önleyen besinler nelerdir? Neleri tüketmemize gerekiyor? Gün içerisinde çabuk acıkıyorum. Aslında yeterli yemeği de yiyorum ama bu neden oluyor bilmiyorum. cevapla
yorum yaz
Hgb Nedir? Ne Demek? Hgb Yüksekliği ve Düşüklüğü Değerleri Kaç Olmalı?