Çam fıstığı; ülkemizde daha çok zeytinyağlı dolmaların içerisinde kullanılan ve dolmalık fıstık olarak bilinen, oldukça lezzetli ve faydalı bir besindir.
Çam Fıstığının Faydaları Nelerdir?
Fıstık çamının kozalaklarındaki sert kabukların kırılması ile elde edilen çam fıstığı, besin değeri oldukça yüksek olan bir besindir. Eski zamanlarda Pakistan ve Hindistan'da yetiştirilen bu fıstıklar günümüzde Türkiye ve diğer pek çok ülkede yetiştirilmektedir. 100 gram çam fıstığının içerisinde yaklaşık olarak 60 gram yağ, 14 gram protein, 597 mg potasyum ve pek çok vitamin, mineral bulunmaktadır.
Çam fıstığı içerisinde yer alan yağ asitleri sayesinde iştahın kontrol altına alınmasına yardımcı olur. İştahı bastırarak kilo veriminin gerçekleşmesini sağlar. Bu doğal besin kolesistokinin isimli iştahı bastırmada etkili olan hormonun salgılanmasına yardımcı olmaktadır. Bu fıstıklar vücuttaki enerji düzeyinin artmasını sağlamaktadır. Ayrıca içerisinde yer alan protein ve magnezyum kalp krizi riskine yol açabilecek arterlerin daralmasını önler ve bu tarz hastalıklara karşı önleyici, koruyucu bir etki meydana getirir.
Oldukça karmaşık bir moleküle sahip olan çam fıstığının sindirilmesi zaman almaktadır. Bu etki sayesinde uzun süre iştah bastırıcı ve enerji verici etki meydana getirmektedir. İçeriğinde yüksek oranda C vitamini barındırması sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlamaktadır. Pinolenic asit özelliği sayesinde kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur ve vücutta kolesterol dengesi meydana getirir.
Çam Fıstığının Yan Etkileri Nelerdir?
Faydalı etkileri ve bileşenleri ile kendinden söz ettiren çam fıstığının zararları aşırı tüketim sağlanması durumunda meydana gelmektedir. İçeriğinde her ne kadar faydalı bileşenler barındırsa da gereğinden fazla tüketilmesi bu faydaların tam ters etki göstermesine neden olur. Yağ bakımından zengin olması aşırı tüketim sonrasında kiloya neden olabilmektedir. Ayrıca karaciğer yağlanması gibi problemler de meydana getirebilir. Bunun yanı sıra kolesterolün yükselmesine ve kalp hastalıkların görülmesine neden olabilir. İçerisinde yer alan protein bazı kişilerde alerjik etkiler meydana getirebilmektedir. Fazla kilo problemi olanlar ve kolesterol hastaları aşırı tüketim sağlamamalıdır.
Çam Fıstığı Ne İşe Yarar?
Çam fıstığı içeriğinde K vitamini bulunmaktadır. Bu vitamin sayesinde kanamanın giderilmesi için kan pıhtılarının oluşmasına yardımcı olur. İçinde E vitamini bulunmaktadır. Bu vitamin oksijen taşınmasını sağlar ve kırmızı kan hücrelerinin oluşmasına destek olur. Her gün belli miktarda çam fıstığı tüketmek tip2 diyabet hastalığının dengelenmesini sağlamaktadır. Demir bakımından zengin olan bu yemiş, beyin sağlığını korur ve destekler. Magnezyum sayesinde kanser hastalıklarını önlemeye yardımcı olur. Kalsiyum sayesinde kemikleri güçlendirir ve vitamin, mineral etkisi sayesinde cilt sağlığının korunmasına etki eder. Cildin beslenmesine ve doğal bir şekilde nemlenmesine yardımcı olur. Sedef, sivilce, egzama gibi cilt hastalıklarının önlenmesine katkı sağlar. Ayrıca saç sağlığının iyileştirilmesi için de faydalıdır.
Çam Fıstığı Günde Ne Kadar Tüketilmelidir?
Her gün yaklaşık olarak 10 adet çam fıstığı tüketmek vücudun yağ ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olur. Bununla birlikte vücut için gerekli olan B1, fosfor, vitamin ve protein eksikliğinin giderilmesini sağlar. Gün içerisinde 100 gram tüketilmesi tüm bu faydalar için yeterli olmaktadır.