Sağlık 23 Aralık 2020 - 14:36:03

Çocuklarda Şeker Hastalığının Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Çocuklarda Şeker Hastalığının Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Şeker hastalığı; kan şekeri seviyesinin yükselmesi sebebiyle oluşan hastalıktır. Diyabet olarak da bilinmektedir. Yetişkinlerde görüldüğü gibi, çocuklarda da bu hastalık oluşabilmektedir.

Çocuklarda Şeker Hastalığının Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Çocuklarda şeker hastalığının belirtileri şunlardır;

  • Sıklıkla oluşan ağız kuruluğu ve sürekli su içme isteği.
  • Sürekli idrara çıkma, altını ıslatmak, gece idrara kalkmak, okulda sıkça tuvalete gitmek
  • Çok yemek yemesine rağmen aşırı kilo kaybı oluşması ya da iştah artması
  • Halsizlik, bitkinlik, çabuk yorulmak
  • Okula devamsızlık günlerinin artması, derslerde başarısızlık
  • Karın ağrısı ve ağızda koku oluşu gibi durumlar çocukların şeker hastası olabileceğine dair başlıca belirtilerdir. Çocuklarda bu belirtiler görüldüğünde alanında uzman hekimlere götürülmesi gerekmektedir.

Çocuklarda Şeker Hastalığının Tedavisi Var mı?

Damardan alınan kan ile kan testi yapılarak çocuklardaki şeker hastalığı tespit edilebilmektedir. Açlık kan şekeri testi ve glikolize hemoglobin testi de çocuklardaki şeker hastalığının teşhisinin konulmasında oldukça etkilidir. Şeker hastalığının farklı aşamaları bulunmaktadır. Tip 1 tür diyabet hastalığına sahip olan çocukların enjeksiyon ile dışarıdan insülin almaları gerekmektedir. İnsilün ağız yoluyla alındığında midede parçalandığı için etkisini çabucak yitirmektedir. Bu sebeple enjeksiyon yöntemi daha etkilidir. Tip 2 diyabet tedavisinde de çocuğa doktor tarafından sağlıklı yaşama geçme planı hazırlanmaktadır. Ve kullanması için bir takım ilaçlar verilmektedir. Bu şekilde şeker hastası olan çocukların kan şekeri normal düzeyde tutulmaktadır.

Şeker Hastalığı Neden Olur? Çocuklarda Şeker Kaç Olmalıdır?

Şeker hastalığı anne babadan ya da daha eski soydan çocuğa geçebilecek genetik bir hastalıktır. Aşırı şeker tüketimi, sağlıklı beslenmeme, stresli bir hayat, fazla karbonhidrat tüketimi gibi iç ve dış etkenler sonucunda pankreastaki beta hücrelerinin hasar görmesiyle çocukta şeker hastalığı oluşumu gözlenebilmektedir. Hareket azlığı ve aşırı yemek yeme sonucunda da çocuklarda diyabet hastalığı görülmektedir. Çok yemek yeyip az hareket eden çocuk yediği besinleri yakamaz ve vücudunda karbonhidrat birikimi oluşur. Bu da şeker hastalığını tetiklemektedir. Erken yaşta tüketilen inek sütünün de çocuklarda diyabet hastalığına yakalanma riskini artırdığı bilinmektedir. Uzmanlar 1 yaşından önce çocuklara inek sütü verilmemesi hakkında ebeveynleri uyarmaktadır.

Şeker Hastalığına İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?

Şekeri dengeleyerek diyabet hastalığına iyi gelen bitkiler şunlardır;

  • Tarçın: Tüketilmesinin ardından glikoz emilimini azalttığı için kandaki şeker seviyesinin sabitlenmesine yardımcı olmaktadır.
  • Zencefil: Soğuk algınlığından, tip 2 diyabet rahatsızlığına kadar pek çok hastalığa iyi gelmektedir. Yarım çay kaşığı toz zencefili 8 hafta boyunca aç karnına tüketmek gerekmektedir.
  • Zerdeçal: Kandaki glikoz miktarını azaltmak ve hastalığın diğer zararlarından kurtulmak için her gün düzenli miktarda tüketilmesi oldukça faydalıdır. İçeriğindeki kurkumin bileşeni sayesinde kandaki şeker değeri düşmektedir.
  • Siyah köri: Siyah körinin çekirdekleri kandaki yağı azaltarak şeker oranını yarı yarıya düşürmektedir.

Çocuklarda şeker hastalığının doğal yöntemlerle hafifletilebilmesi için bu bitkiler uzman kontrolünde kullanılmalıdır.

  • çocuklarda şeker hastalığının tedavisi
  • çocuklarda diyabet
Yorumlar
Lale Özel Çocuklarda şeker hastalığının belirtilerini anlamak asıl olarak annelerin görevleri arasındadır. Anneler çocuklarının her hareketini kontrol etmeli ve düzenli muayeneler yaptırmalıdır. Küçük yaşlarda çikolata ve şeker gibi alışkanlıklara çok yer vermemek gerek. cevapla
yorum yaz
Hamileyken İlişkiye Girilirmi? Gebelikte Cinsellik Yasak mı?