Sağlık 22 Temmuz 2021 - 14:19:26

Yaz Gündönümü Nedir, Ne Demek? Özellikleri Nelerdir?

Yaz Gündönümü Nedir, Ne Demek? Özellikleri Nelerdir?

Yaz gündönümü her yılın yirmi bir haziranda güneş ışınlarının yengeç dönencesine dik gelmesidir.

Yaz Gün Dönümü Nedir, Ne Demek?

Yaz gündönümü Kuzey Yarım Küre'de yirmi bir hazirandır. Güney Yarım Küre ise bu tarihte kış gündönümünü yaşamaktadır. Ekvatorun kuzey kısmında yaşayan canlılar bir gün için güneş ışığını en fazla olacak şekilde almaktadır. Antik dönemlerden beri çeşitli uygarlıklar yaz gündönümünü kutlamaktadır. Bugünün özelliği güneşin gökyüzünde en tepede olması zamanıdır. Bunu dışında yaz mevsiminin de başlangıcı olarak ifade edilebilir. Yaz gündönümünde sonraki günler kış dönümü başlangıcı olan yirmi bir aralığa kadar kısalmaya başlar. Sonrasında ise tekrardan uzar.

Yaz Gündönümü Ne Zamandır?

Yirmi bir haziran yaz gündönümü anlamına gelir. Yaz gündönümünün olduğu tarihte Kuzey Yarım Küre en uzun gündüzü yaşarken Güney Yarım Küre ise en uzun geceyi yaşar. Türkiye Güney Yarım Küre'de bulunur. Dolayısı ile yirmi bir haziran Türkiye için en uzun gündüzdür. Yirmi bir haziran çeşitli ülkelerde kış mevsiminin başlangıcıdır. Bugün saat on iki olduğu zaman güneş ışınlarının dik bir açı ile geldiği söylenebilir. Yani yengeç dönencesindeki gölge boyu yirmi bir haziranda sıfıra tekabül eder.

Yaz Gündönümü Özellikleri Nelerdir?

Bu gündönümünün özelliklerinden biri güneşin ekinokslarda doğudan doğmasıdır. Bu tarih aralığında gecenin ve gündüzün uzaklığı eşittir. Ekinoks tarihlerinde gün uzun sürmektedir. Güneşin görüntüsünü ufuk hizasında yukarı taşıyan kırılan ışınlardır. Güneşin doğduğu kısım kuzeye doğru mart ekinoksundan sonraki süreçte ilerlemektedir. Bu durum kuzeydeki en tepe noktaya yani haziran gündönümüne kadar devam eder. Güneş en tepedeyken yerinde durduğu zannedilir. Latince'deki solstitium kelimesi duran güneş anlamına gelmekte ve gündönümü yani solstice kelimesine türemiştir.

Kuzey Yarım Küre'de Yaz Gündönümü

21 Haziran tarihinde Kuzey Yarım Kürede oluşan durumlar vardır. Bunlardan biri güneş ışınlarının yengeç dönencesine doksan derecelik açıyla düşmesidir. Bu tarih yaz mevsiminin başlangıcı olarak kabul edilir. En kısa gece ve en uzun gündüzün yaşandığı tarihtir. Yirmi bir hazirandan sonra gündüzler kısalmakta ve geceler uzamaktadır. Yirmi üç eylüle kadar ise gündüzlerin gecelerden daha uzun olduğu belirtilebilir.

Güney Yarım Küre'de Yaz Gündönümü

Güney Yarım Küre yirmi bir haziranda belirli değişiklikler yaşar. 21 Haziran tarihinin anlamı güney yarım kürede kışın başlangıcıdır. Yirmi bir haziranda En kısa gündüz ve en uzun gece Güney Yarım Kürede yaşanır. Güney Yarım kürede yirmi bir hazirandan itibaren geceler kısalmakta ve gündüzler uzamaktadır. Aydınlanma çemberinin güney Kutup Dairesine teğet geçtiği belirtilir. Oğlak dönencesinin güney kısmında en uzun gölge yaşanmakta ve bu tarihten sonra gölge boyu kısalmaktadır. Yine aynı şekilde oğlak dönencesinin güney tarafları güneş ışınlarını sene içinde aldığı en dar açı aralığıyla almaktadır. Yaz gündönümünün özellikleri arasında yirmi bir hazirandan sonra güneş ışınlarının açılarının büyümesi vardır.

  • yaz gündönümü
  • yaz gündönümü nedir
  • yaz gündönümünün özellikleri
  • yaz gündönümü ne zaman
Yorumlar
Demet Göktaş Yaz gündönümü hangi tarihte oluyor? Kaç saat sürüyor Acaba? Bu zaman sürecinden sonra gündüzler gecelerden daha mı uzun olmaya başlıyor? Tam olarak nasıl oluyor? Kuzey Yarım kürede her yıl 21 haziranda mı oluyor? cevapla
yorum yaz
Saç Kırıklarına Kestirmeden Çözüm Önerileri