Sağlık 13 Ağustos 2021 - 05:50:05

Dil Sararması Neden Olur? Hangi Hastalığın Belirtisidir? Kaç Günde Geçer?

Dil Sararması Neden Olur? Hangi Hastalığın Belirtisidir? Kaç Günde Geçer?

Dil sararması; ağız ve diş hijyeninin yeterli şekilde yapılamaması durumunda meydana gelebileceği gibi aynı zamanda ciddi anlama gelmeyen bir hastalığın belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Yazımızın devamında dil sararması hakkında gerekli olan detaylara ulaşabilirsiniz.

Dil Sararması Neden Olur?

Genel olarak sağlıklı bir pembemsi bir renge sahiptir. Fakat zaman zaman farklı sebeplerden ötürü dilde renk değişimleri meydana gelebilir. Bu renk değşimlerinin en sık görülen çeşidi dil sararmasıdır. Genel olarak kısa sürede kendiliğinden geçen dil sararması, dilin üzerinde pas rengini andıran sarı bir katmanın oluşması durumudur. Dilde sararma oluşmasının nedeni genel dil üzerinde ölü cilt hücrelerinin ve bakterilerin birikmesidir. Zaman içerisinde biriken bakteriler, sarı renk pigmentleri üretir ve bunun sonucunda dil sararması meydana gelir. Dil üzerinde ölü hücrelerin ve bakterilerin birikme nedeni ise ağız bakımının yeterli şekilde yapılmamasıdır. Genel anlamda dil sararmasının nedenleri şöyledir:

Tütün ürünlerinin kullanımı: Sigara ve tütün ürünleri cilt hücrelerinin renginin değişmesine neden olan ya da tahriş etkisi meydana getiren toksinler barındırmaktadır. Bu tarz ürünler ağız içerisindeki bakterileri hapseder ve daha yoğun bir şekilde birikmesine uygun ortam hazırlar.

Yetersiz ağız bakımı: Sarı dil rengi için ağız hijyenine dikkat etmek gerekmektedir. Günde iki defa diş fırçalamak, ağız bakım suyu ile gargara yapmak ve diş ipi kullanmak bu konuda etkili olacaktır.

Ağız kuruluğu ve ağızdan nefes alma: Ağzın nemli kalmasını sağlayan tükürük, vücudun doğal olarak salgıladığı bir bir sıvıdır. Yeterli miktarda su içilmediğinde tükürük üretimi azalır. Bunun sonucunda bölgedeki istilacılar temizlenemez. Bunun sonucunda partiküller ve bakteriler dil üzerinde toplanır. Ayrıca ağızdan nefes almak da bu duruma neden olabilir.

Bazı ilaçlar: Kan incelticiler, antibiyotikler, antipsikotik ilaçlar, kanser ve kemoterapi ilaçları, lansoprazol ve diyabet ilaçları gibi bazı ilaçlar bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve bu da beraberinde dilde sararmaya neden olur. Eğer bir ilaç nedeni ile bu durumu yaşıyorsanız doktorunuza danışmanız gerekir.

Hem kadınlarda hem erkeklerde meydana gelebilen dil sararması eğer ki bu tarz durumlardan kaynaklanıyorsa dil üzerindeki sarı tabaka kendiliğinden kısa sürede geçebilir.

Dil Sararması Hangi Hastalığın Belirtisidir?

Yetersiz ağız bakımı gibi durumlardan kaynaklanabilen bu rahatsızlık aynı zamanda bazı hastalıklar sonrasında da gelişebilir. Bu hastalıklar;

Otoimmün hastalıklar: Vücudun savunma sisteminin, vücudun bir parçasını istilacı olarak görerek saldırmasına otoimmünite denir. Bağışıklığı zayıflatan bu tarz hastalıklar dilde sararmaya neden olabilir.

Egzama: Vücutta meydana gelen egzama gibi rahatsızlıklar dil sararması meydana getirebilir.

Sarılık: Gözlerin beyaz kısmının ve cildin sararması durumuna neden olan sarılık aynı zamanda dilde sararmaya neden olur. Kandaki bilirubin arttığı zaman bu tarz bir durum meydana gelebilir.

Gastrik rahatsızlıklar ve enfeksiyonlar: Mide sorunları ve bazı enfeksiyonel durumlar dil sararmasına neden olabilir. Helikobakter pilori kronik gastrit ya da mide astarının iltihaplanmasına sebep olabilir. Bu durum da dil sararması oluşturabilir.

Yukarıda saydıklarımızın haricinde alkol, timol, okaliptüs ve mentol gibi bileşenler içeren bazı ağız bakım suları ve diş macunları dilin sararmasına sebep olabilir. Gıda boyası içeren yiyecekler ve içecekler da geçici olarak dilin sararması durumuna neden olabilir.

Dil Sararması Corona Belirtisi mi?

Son yıllarda tüm dünya üzerinde yayılan ve salgın olarak ifade edilen coronavirüs birtakım belirtiler ile kendini göstermektedir. Dil sararması bu hastalıkta bir belirti mi diye merak ediyorsanız, covid-19 sonrasında ağız içerisinde birtakım değişimler ve semptomlar gözlenebilmektedir. Hastaların bazılarında dilde şişme, ağrı ve nodül oluşumlar söz konusu olabilir. Fakat dil sararması konusunda kesin bir bilgi yoktur.

Dil Sararması Kaç Günde Geçer?

Dil sararması bitkisel çözüm ile giderilebilirken kendiliğinden de iyileşme sağlamaktadır. Genel olarak 2 hafta içerisinde geçer. Eğer 2 haftadan daha uzun süre olmasına rağmen geçmiyorsa, beraberinde ağız kokusu, ağızda kötü bir tat, yanma hissi, boğaz ağrısı, asit reflü, ağız kuruluğu ve ateş gibi semptomlar devam ediyorsa uzman bir doktora danışmanız gerekir.

  • dil sararması
  • dil sararması neden olur
  • dilde sararma
  • dil sararmasının nedenleri
  • sarı dil rengi
  • dil üzerindeki sarı tabaka
  • dil sararması hangi hastalığın belirtisi
  • dil sararması corona belirtisi mi
  • dil sararması kaç günde geçer
  • dil sararması bitkisel çözüm
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
İncir Yağı Faydaları ve Zararları Nelerdir? Kullananlar ve Yorumlar