Sağlık 13 Ağustos 2021 - 04:51:43

Diş Hassasiyeti Nedir? Diş Hassasiyeti Neden Olur? Sebepleri ve Çözümü

Diş Hassasiyeti Nedir? Diş Hassasiyeti Neden Olur? Sebepleri ve Çözümü

Diş hassasiyeti belirli sebeplerden kaynaklı olarak dişlerin sağlıklı halinden çıkarak hassas hale gelmesidir.

Diş Hassasiyeti Nedir? Neden Olur?

Diş hassasiyeti çoğu zaman sinir bozucudur. Fakat bu durumun önüne bazı önlemler alarak geçmek mümkündür. Çözümler için dişlerin neden bu aşamada olduğunu farkına varmak önemlidir. Genel itibari ile aşınmış olan diş minesi veya açıkta olan diş kökünden kaynaklanabilmektedir. Bunun dışında çürük, tatar birikimi, yeni yapılan dolgu, diş hekimi tarafından yapılan beyazlatma gibi işlemler, diş eti çökmesi nedenler arasında gösterilir. Kişi dişinin hassas olma nedenini bilmiyor ise diş hekimi ile görüşmelidir. Diş hekimi sebepleri çok kolay bir biçimde tespit ederek tedavi için gerekli adımları hastaya ifade eder.

Diş Hassasiyetinin Sebepleri Nelerdir?

Var olan durumun üstesinden gelmek problemin yakın zamanda tekrarlanmamasını sağlar. Diş hassasiyeti probleminin önlenebilmesi için ağızın hijyen durumu çok önemlidir. Dişler günde 2 defa florür içeren diş macunuyla fırçalanmalıdır. Ayrıca iki ila üç ayda diş fırçasının değiştirilmesi tavsiye edilir. Dişler aşırı seviyede fırçalanmamalıdır. Çok sert veya sık fırçalamak sakıncalıdır. Beslenme koşulları ve şekli önemlidir. Asitli içeceklerin tüketilmemesi şeker kullanımından kaçınılması gerekir. Asitli içecek tüketildiği zaman dişler minimum otuz dakika fırçalanmamalıdır. Çok erken fırçalamak asidin diş minesine saldırmasına yol açar. Hal böyle olunca dişler savunmasız durumda kalarak zarara uğrar.

Diş Gıcırdatmak Dişlere Zarar Verir mi?

Hassas dişleri en çok etkileyen nedenlerden biri dişlerin gıcırdatılmasıdır. Gıcırdatma faaliyetine tıp dilinde bruksizm denir. Gıcırdatmalar genellikle uykudayken farkında olmadan yapılır. Bunun için eczanede satılan diş koruyucuları alınabilir. Diş gıcırdatma sorunu diş kırılmasına yol açabilmekte ve bahsi geçen bu soruna neden olmaktadır.

Diş Hassasiyeti Çözümü Nasıl Olur?

Diş yapısına uygun olan macun kullanılmalıdır. Dişe uyumlu olan macunun seçimi için diş hekiminize danışabilirsiniz. Hassas dişler için tasarlanan macunlara göz atılabilir. Diş fırçasındaki kıllar çok sert ya da çok yumuşak olmamalıdır. Hassasiyet var ise fırça diş yapısına uygun olmayabilir. Bu yüzden fırçanın değiştirilmesi olumlu olabilir. Bu tarz dişler için üretilen yumuşak uçlu fırçalardan yardım alınabilir.

Diş Hassasiyeti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş hekimi tarafından uygulanan işlemlere başvurulabilir. Bunlar cilalama, yıkama ve florürlü jelle dişlerin korunmasıdır. Yapıştırma veya duyarsızlaştırma işlemi yapılabilir. Problemin nedeni açıkta olan kökle ilgili ise diş doktoru alanın kapatılması için reçine uygulayabilmektedir. Süreç hakkından doktordan bilgi alınması önerilir. Diğer uygulama ise cerrahi diş eti naklidir. Problem diş eti dokusundan kaynaklıysa ağızdaki bir başka alandan diş eti dokusu alınarak sorunun olduğu yere nakil işlemi yapılır. Kök kanal tedavisi de başa çıkma yöntemlerinden biridir. Uzun süreli problemler için bu seçenek tercih edilebilir. Diş hassasiyeti sebepleri doktor tarafından tespit edildiğinde en doğru uygulamayı hekim tavsiye etmektedir.

  • diş hassasiyeti
  • diş hassasiyeti nedir
  • diş hassasiyetinin sebepleri
  • diş hassasiyeti çözümü
Yorumlar
Erhan Uğurlu Diş hassasiyeti bitkisel olarak tedavi edilir mi? İyi gelen şeyler nelerdir? Hangi diş macunu diş hassasiyetinin engellenmesine yardımcı olur? Tedavisi için ne yapmak gerekiyor? Dondurma yediğimde ya da soğuk su içtiğimde dişlerim çok kötü oluyor. cevapla
yorum yaz
Bağırsak Yağlanması Nedir? Neden Olur? Ne İyi Gelir?