Yaşam 08 Kasım 2021 - 14:14:02

Doğum Sonrası Depresyonu Nedir? Ne Kadar Sürer? Nasıl Atlatılır?

Doğum Sonrası Depresyonu Nedir? Ne Kadar Sürer? Nasıl Atlatılır?

Doğum sonrası depresyonu; yeni doğum yapmış kadınlarda görülen bir diğer ismi postpartum depresyonu olarak bilinen bir durumdur.

Doğum Sonrası Depresyonu Nedir?

Henüz yeni doğum yapmış kadınlardaki fiziksel, duygusal ve davranışsal değişimler, doğum sonrası depresyonu olarak tanımlanır ve yaklaşık olarak doğumdan dört hafta sonra ortaya çıkan majör depresyon şeklinde ifade edilir.

Bebek stresi sonrasında gelişen doğum sonrası depresyonu, doğum öncesi ve doğum sonrası ani bir şekilde değişen hormonlardan kaynaklanır ve bu duruma aynı zamanda sosyal, psikolojik değişiklikler ve sorumluluklar da eşlik etmektedir.

Özetle postpartum depresyonu, annenin bebek sahibi olduktan sonra bu duruma adapte olmakla alakalı olarak kimyasal, sosyal ve psikolojik değişikliklerle ilişkilidir. Yani birçok yeni annenin yaşadığı fiziksel ve duygusal değişikliklerin tanımıdır. Postpartum depresyon psikolog uzman danışmanlığında gerekli olduğu taktirde de ilaç ile tedavi edilebilir.

Doğum Sonrası Depresyon Neden Olur?

Doğumdan sonra hormonlardaki farklılık kimyasal değişiklikler sonrasında geliştiği söylenen doğrum sonrası depresyonun yapılan araştırmalara göre, bu hormonal değişiklik ve depresyon arasındaki gerçek bağ henüz tam olarak anlaşılamamıştır. Bununla birlikte, kadın üreme hormonları östrojen ve progesteron seviyelerinin gebelik sırasında on kat arttığı ve doğumdan hemen sonra bu hormonların kandaki seviyesinde düşüş olduğu bilinmektedir. Doğumdan sonraki üç gün içinde, hormonların seviyeleri hamilelik öncesi haline gelir.

Vücutta meydana gelen bu kimyasal değişikliklere ek olarak, bebek sahibi olmakla ilişkili sosyal ve psikolojik değişiklikler de depresyon riskini arttırır. Postpartum depresyonu riskini artıracak pek çok faktör vardır. Hamilelik döneminde yaşanan depresyon ve huzursuzluk etkili olduğu kadar yaş da hamilelik de etkilidir.

Bunun dışında hamilelikte kaç kilo alındığı da annelerin kafasını kurcalayan diğer bir konudur. Sonuçta vücut bebeğin yaşamına uygun hale geldiği için annenin vücudunda birçok değişiklik olmaktadır. Hatta son aylarda yürümek ve nefes almak bile anne adayları için oldukça zordur. Çünkü bebek artık annenin vücudundaki son gelişmelerini tamamlamaktadır. Bebek doğduktan sonra ise pek çok anne, yorgunluk, halsizlik ve kendini kötü hissedebilir. Ama kesinlikle panik olmaya gerek yoktur, geçici bir süreçtir. Bazı insanlar bu süreci kolay atlatabildiği gibi bazıları ise ağır atlatabilir. Bu yüzden psikoloğa başvurmaktan kaçmayın.

Doğum Sonrası Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Genel olarak pek çok kadında meydana gelen postpartum depresyonu belirtleri şu şekildedir:

  • Depresif bir ruh hali söz konusu olur.
  • Şiddetli şekilde duygu durum değişiklikleri görülebilir.
  • Aşırı ağlama, üzgün ve mutsuz hissetme meydana gelir.
  • Çaresizlik ve değersizlik hissi yaşanır.
  • Bebekle bağ kurmakta güçlük yaşanır.
  • İştah kaybı ya da normalden fazla yeme söz konusu olur.
  • Uykusuzluk veya çok fazla uyuma meydana gelebilir.
  • Bitkinlik ve dikkat kaybı yaşanır.
  • Daha önceden çok sevilen aktivitelere ilgi azalabilir.
  • Yoğun bir şekilde asabiyet ve öfke gözlemlenebilir.
  • İyi bir anne olamama korkusu hakim olabilir.
  • Odaklanmakta zorlanma ve günlük işleri yapamama durumu meydana gelebilir.
  • Anne kendine ya da bebeğe zarar verme düşüncesine girebilir.
  • Doğum sonrası depresyonu intihar ve ölüm gibi durumlara neden olabilir.

Postpartum depresyonunu annelerin birçoğu yaşamaktadır. Bu tarz durumların ne sıklıkla yaşandığı ve şiddeti tespit edilmelidir. Ayrıca uzman doktora danışılması gerekir.

Postpartum Depresyonu Ne Kadar Sürer?

Doğum gerçekleştikten sonra pek çok etkene bağlı olarak meydana gelebilen postpartum depresyonu genel olarak en fazla 1 yıl sürmektedir. Eğer tedavi sağlanırsa daha kısa sürede iyileşme gözlemlenmektedir.

Uyku düzeninin bozulması, hormonal değişimler ve birtakım sosyal sorumluluklar sonrasında gelişen bu durumun saptanması hem bebek hem anne sağlığı için önemlidir. Doğum sonrası depresyon testi ile bu durumunun yaşanıp yaşanmadığı ölçülebilir. Fakat doktora danışılması daha sağlıklı olacaktır.

Doğum Sonrası Depresyonu Nasıl Atlatılır? Tedavisi Yaşayanlar

Tedavi edilmemiş doğum sonu depresyonu anneliğe yeni adım atmış kadın ve bebek için tehlikeli olabilir. Eğer kendinizi sürekli mutsuz hissediyorsanız, yaşantınızdaki en ufak bir sorunu büyütüp baş edemiyorsanız, bebeğinize ya da kendinize zarar verme düşüncesi de varsa hemen profesyonel yardım almanız gerekmektedir. Postpartum depresyonu tedavisi mutlaka sağlanmalıdır.

Doğum sonrası depresyonu yaşayanlar için uygulanan tedavi kişiye göre değişkenlik göstermektedir. Terapi ya da birtakım ilaçlar ile tedavi sağlanabilir. Eğer ilaç kullanılacaksa bu doktor kontrolünde olmalıdır.

  • doğum sonrası depresyonu
  • doğum sonrası depresyonu belirtileri
  • doğum sonrası depresyonu ne kadar sürer
  • doğum sonrası depresyonu nasıl geçer
Yorumlar
Nilay Kara Doğum sonrası depresyonu bende olmuştu. Ne kadar sürdü net hatırlamıyorum ama destek almıştım bir uzmandan sonra geçmişti. cevapla
Caner Tekin Eşim yeni doğum yaptı ve şuan bu durumu yaşıyoruz. İnanın ne yapıcam bilmiyorum. Ona nazik davranıyorum ve üzmemeye çalışıyorum. Bir psikologtan yardım almayı düşünüyorum. Umarım geçici bir durumdur... cevapla
Menekşe Önal Endişe etmeye gerek yok ben de geçirmiştim ve psikolog ile halloldu. Doğum sonrası haliyle hormonlarda değişimler oluyor bu da bu tarz etkiler yaratabiliyor. Ama mutlaka bir uzmandan destek alın önemsiz birşey dğeil bu durum. cevapla
yorum yaz
Biorezonans Nedir? Biorezonans ile Zayıflayanlar