Sağlık 24 Nisan 2021 - 05:51:17

Düşük Tansiyon Belirtisi Nedir? Sebepleri Nelerdir? Ne İyi Gelir?

Düşük Tansiyon Belirtisi Nedir? Sebepleri Nelerdir? Ne İyi Gelir?

Düşük tansiyon; vücutta kan basıncı değerlerinin düşmesi sonucunda meydana gelen ve hipotansiyon olarak da nitelendirilen durumdur. Tansiyon düşüklüğü üst sayının 9, alt sayının ise 6'dan küçük olması durumu olarak tanımlanır.

Düşük Tansiyon Belirtisi Nedir?

Bazı kişiler için çok zorun olmayan düşük tansiyon, bazı insanlarda ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Düşük tansiyon eğer ki aniden düşerse altında ciddi sorunlar olabilmektedir. Düşük tansiyon belirtileri genel olarak; baş dönmesi ya da sersemleşme hissi, bayılma, bulanık görmeye başlama, midede bulantı oluşması, yorgunluk, konsantrasyon eksikliği ve dengesizliği ve şok olarak belirtilebilir. Bunlar genel olarak kişide tansiyon düştüğünün gösteren durumlardır. Bunları yanı sıra bazı işaretlerle de öncesinde anlaşılabilme durumu vardır. Yaşlı kişilerde hafızada karışıklık olarak kendini gösterebilir. Soğuk, nemli ve soluk bir cilt, hızlı ve sığ solunum, zayıf ve hızlı nabız tansiyonun düşmesinin işaretleri olarak nitelendirilebilir.

İnsan yaşamının devam etmesi için kalbin kan pompalaması ve diğer tüm organları beslemesi gerekmektedir. Bu durumun sağlıklı bir şekilde gerçekleşebilmesi içn kan basıncının belli aralıklarda tutulması gerekmektedir. Kan basıncındaki zayıflık, düşük tansiyon olarak nitelendirilir. Düşük tansiyon değerleri 9 ve 6'dan küçük olduğunda ortaya çıkar. Üst değer, atar damarlarda kalp damarları kan ile dolduğunda ortaya çıkan basınç, alt değer ise kalp atışları arasında dinlenirken ortaya çıkan basınç değeridir. Bu değerlerin idealin 12-8 olarak nitelendirilmektedir.

Tansiyon Düşüklüğü

Düşük Tansiyon Sebepleri Nelerdir?

Tansiyon düşmesinin ten bir sebebi değil birçok nedeni bulunmaktadır. Tansiyon düşmesinin nedenlerini şu şekilde belirtmek mümkündür:

Gebelik: Hamileliğin ilk 24 haftasında kan basıncının düşmesi durumu oldukça yaygın bir durumdur. Hamile kadınlar bu konuda temkinli olmalı ve doktorları ile iletişim halinde olmalıdır.

Vücuttaki kan hacminde azalma: Şiddetli bir iç kanama, travma gibi nedenler vücutta kanın azalmasını ve bu da kan basıncının azalmasına neden olur.

İlaçlar: Bazı kalp ilaçları, hipertansiyonu tedavi eden ilaçlar, parkinson hastalıkları için ilaçlar, trisiklik antidepresanlar, uyuşturucu ve alkol gibi etkenler tansiyon düşüklüğü yaratabilir. Aynı zamanda reçeteli ve reçetesiz ilaçların bazıları yüksek tansiyon ilacı ile kullanılırsa tansiyon düşüklüğü oluşturabilir.

Kalp hastalıkları: Düşük kalp hızı, kalp kapakçığında problemler, kalp yetmezliği, kalp krizi gibi problemler tansiyon düşüklüğü meydana getirebilir.

Endokrin sorunları: Vücutta endokrin sistemlerinde hormon üreten bezlerde birtakım sorunların oluşması tansiyonu etkiler. Özellikle tiroid bezlerinin yetersiz çalışması, paratiroid hastalığı, adrenal yetmezliği, diyabet ve düşük kan şekeri bunlar arasında sayılabilir.

Enfeksiyon: Vücutta meydana gelen bakteriyel enfeksiyon kana bulaştığı zaman ve kan dolaşımına dahil olduğu an toksin üretir. Bu da kan basıncını etkiler ve tansiyonda düşme meydana getirir.

Yukarda saymış olduğumu nedenlerin yanında aynı zamanda alerjik reaksiyonlar, sinir sistemi sorunları, arızalı beyin sinyalleri, yemekten sonra kan basının düşmesi, yetersiz beslenme ya da uzun süre ayakta kalmaya bağlı olarak kan basıncının düşmesi gibi durumlardan kaynaklanan durumlar da tansiyon düşüklüğü yaratabilir.

Tansiyon Düşmesi

Düşük Tansiyona Ne İyi Gelir?

Günlük hayatta herkesin başına gelebilecek bir durum olan düşük tansiyonu dengelemek için öncelikle nedenine odaklanmak gerekmektedir. Ortaya çıkan belirtiler ve semptomlar genel olarak şiddetini belirleyici kriterler olarak göz önünde bulundurulmalıdır. Tuz açısından biraz daha zengin beslenmek, alkol içermeyen gıdaları bol tüketmek, alkolü önemli ölçüde sınırlamak, grip hastalıkları geçirilen daha fazla su tüketmek, düzenli egzersiz yapmak, uzun süre ayakta kalmamak, ağırlık taşırken dikkatli olmak ve hatta çok ağır şeyler taşımamak, tansiyonu düşürecek ilaçlar almamak ve yemek yedikten sonra dinlenmek tansiyon düşüklüğüne iyi gelecektir.

Düşük Tansiyon Tedavisi Nasıl Yapılır?

İnsan hayatını önemli ölçüde etkileyen düşük tansiyon tedavisi, bu duruma neden olan nedenleri ve belirtileri kontrol altına almak ve iyileştirme sağlamak şeklinde gerçekleştirilir. Herhangi bir belirti vermeyen ve kişiyi etkilemeyen düşük tansiyon tedavi gerektirmemektedir. Fakat belirti veren ve olumsuz sonuçlar doğuran tansiyon kesinlikle tedavi edilmelidir. Buradaki tedavi tansiyon düşüklüğünün şiddetine göre değişmektedir. Uzman bir doktora başvurarak doğru tedavinin uygulanması sağlanabilir.

  • düşük tansiyon belirtisi
  • düşük tansiyon değerleri
  • düşük tansiyon sebepleri
  • tansiyon düşüklüğü
  • düşük tansiyona ne iyi gelir
  • düşük tansiyonu dengelemek
  • düşük tansiyon tedavisi
  • tansiyon düşmesinin nedenleri
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Doğumda Sıcak Su Ne İşe Yarar? Neden ve Nasıl Kullanılır?