Zayıflatan ramazan diyeti; Ramazan ayı boyunca sağlıklı ve dengeli beslenme ile kilo vermeyi sağlamak için uygulanan bir yöntemdir.
Zayıflatan Ramazan Diyeti Nedir?
İslam Dininin şartlarından biri olan oruç ibadeti, her yıl 30 gün boyunca gerçekleşmektedir. Ramazan ayı yılın belli zamanlarında olur ve her yıl 10 gün geri gider. Oruç tutma ibadeti, gece sahura kalkılarak uygulanır. Sabah ezanından sonra herhangi bir şey yenmez ve akşam ezanına kadar bu devam eder. Akşam ezanında ise iftar yapılır ve oruçlar açılır. Bu süreç boyunca beslenme düzeninde meydana gelen birtakım değişimler bağırsak hareketliliğini etkileyerek kilo alımına neden olabilir. Fakat Ramazan ayında dengeli ve düzenli beslenme sağlarsanız, kilo vermeden ve hatta kilo vererek ibadetinizi yerine getirebilirsiniz.
Oruç tutarken dengeli beslenme olarak ifade edebileceğimiz zayıflatan ramazan diyeti, az yağlı beslenmeye dayanmaktadır. Bağırsak hareketlerinin düzenli çalışmasını sağlamak amacıyla lifli besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir. Böylece sindirim sisteminin aktif çalışması sağlanır. Beslenme düzenin değişiklik oluşsa bu kilo almaya neden olmaz. Uzun süre açlık olacağı için eğer ki beslenmeye dikkat ederseniz kilo vermeyi de sağlayabilirsiniz. Bu normal bir diyetten daha çok dengeli ve sağlıklı beslenme esasına dayanmaktadır.
Ramazan Diyet Listesi Nasıl Olmalıdır?
Uzmanlar tarafından tavsiye edilen beslenme programlarını uygulayarak Ramazan ayında hem ibadetinizi yerine getirebilir hem de kilo verebilirsiniz. Öncelikle belirtmek gerek ki oruç, uzun süre aç kalınarak uygulanan bir diyettir. Bu nedenle iftar ve sahur yemekleriniz besleyici olmalıdır. Sebze, meyve gibi besinlerin yanı sıra et tüketimi de geçekleştirilmelidir. Fakat aşırı kalorili yiyecekler ve tatlılar devamlı tüketilmemelidir. Mideye çok fazla yüklenilmemesi önerilmektedir.
Ramazan Diyeti Nasıl Yapılır?
Ramazan ayında kilo vermek için sahuru tok tutucu besinlerle yapmanız gerekmektedir. Hem çok yüksek kalorili olmamalı hem tok tutucu etkisi olmalı hem de bağırsak ve mide sindirimini desteklemelidir. Az yağlı pilav ve kayısı kompostosu, az yağlı kıymalı ya da peynirli makarna ve 1 bardak ayran, 3 dilim börek ve şekersiz çay gibi menülerden herhangi birinin sahur için seçebilirsiniz. Ayrıca dilerseniz sadece biberli, domatesli ve az yağlı patates salatası da tüketebilirsiniz. Sahurda yemek yiyip uyuduğunuz için daha kolay bir kilo alımı söz konusu olabilir.
İftar yemeklerinde sebze yemeklerinin yanı sıra, etli sebze yemeklerinden tüketebilirsiniz. Kıymalı ıspanak, etli fasulye, ızgara köfte gibi yemekler ve aynı zamanda salata, meyve gibi sindirimi destekleyen yiyecekler tüketebilirsiniz. Ramazanda diyet yapmak istiyorsanız öncelikle bir uzmandan destek almalısınız. Çünkü herhangi bir besin eksikliği olmadan beslenme gerçekleştirilmelidir.
Diyet İftar Menüsü ile 1 Ayda Kaç Kilo Verilir?
Oruç tutarak kilo verme etkisi metabolizma hızına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bu nedenle kesin değerler belirtmek doğru değildir. Fakat ramazan ayında aşırıya kaçmadan düzenli beslenme ile birlikte oruç tutulursa 1 ayda dengeli kilo verme etkisi sağlanabilmektedir.