Yaşam 14 Şubat 2021 - 22:18:09

Gebelik Haftası Hesaplama Nasıl Yapılır?

Gebelik Haftası Hesaplama Nasıl Yapılır?

Gebeliğin kesinleşmesinden sonra anne adaylarının en çok merak ettiği noktalardan biri de gebelik haftasının kaç olduğudur. 40 hafta sonunda doğumun gerçekleşmesi bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesini sağlamaktadırlar.

Gebelik Haftası Nedir? Ne Zaman Başlar?

Gebeliğinin kesinleştiğini öğrenen kadınların bebeğin kaçıncı haftada olduğunu öğrenmek istemesi oldukça doğal bir süreçtir. Bu süre zarfında anne adayının bebeğin gelişimi ile ilgili her türlü bilgiyi doktoru tarafından alması gerekmektedir. Gebelik haftalarında bebeğin önce embriyo olması daha sonra cenin haline geçmesi ve son aşamada bebeğin tüm uzuvlarının görünür hale gelmesi ile sağlıklı bir şekilde dünyaya geleceği gün doğumu beklenir.

Bebeğin Cinsiyeti Kaçıncı Haftada Belli Olur?

Gebelikte haftalık olarak takip edildiğinde bebeğin ilk kez cinsiyeti 4 aylık sürece girildiğinde belli olur. 4 aylık bir bebeğin 15- 16 haftalık iken cinsiyet artık görünür durumdadır. Daha sonraki süreçlerde bebeğin sağlığı açısından gelişim dikkatle takip edilir. Anne adayının 40. Haftada doğumun her an gerçekleşmesi ihtimaline karşı hazır olması tavsiye edilir. Genel olarak kız bebeklerde 40. Hafta içerisinde doğum gerçekleşirken, erkek bebeklerde ise 40. Hafta sonrasındaki ilk 10 içerisinde doğum meydana gelmektedir. Bebeğin haftalık olarak sağlığının takip edilmesi olumsuz koşulların ortadan kaldırılmasında büyük rol oynar.

Gebelik Haftası Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Anne adayı gebe olduğunu ilk kez öğrendiğinde bebeğin kaçıncı haftada olduğunu anlaması için en son adetin ilk günü baz alınarak gebeliğin haftası hesaplanabilmektedir. Anne adayı en son adet olduğunda ilk gününden sonraki adet döneminde adet görmez ise gebelik şüphesi olabilir. Fakat bazı durumlarda adet tarihinin gecikmesi de söz konusu olabilmektedir. Gebe olunduğunun kesin kanıtı ise kan tahlili ile değerlendirilmektedir. Gebelik haftasının hesaplanmasında en son adetin ilk günü baz alındığından bazı anne adaylarında gebelik süresince bile hafif kanamalar meydana gelebilmektedir. Bazı durumlarda ise anne adayı gebe olduğunun farkında değildir. Bu yüzden adet tarihinin oldukça sıkı takip edilmesi gerekmektedir. Gebelik haftasının doğru bir şekilde hesaplanabilmesi için en son adetin ilk gününden itibaren hesaplama yapılarak gebeliğin kesin hafta belirlenir. Böylece doğuma gidilecek olan tarihte aşağı yukarı belirlenmiş olur.

Bebeğin Gelişimi Nasıl Takip Edilir?

40 hafta boyunca anne adayları bebeğin gelişimi ve büyümesi ile ilgili tüm bilgileri doktor tarafından takip edilebilmektedir. Anne adayının haftalık olarak bebeğinin sağlık durumu ile bilgi alması için çeşitli kaynaklara başvurması gerekebilir. Gebeliğin ilk haftalarında anne adayları adet kanaması şeklinde kanamalar ile karşılaşabilir. Özellikle embriyonun rahim duvarına yerleşmesi sırasında kanama meydana gelmesi oldukça normal bir süreçtir. Fakat bu durum çok uzun sürmemektedir. Yoğun kanama ve devam eden günler var ise mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir. Gebeliğin her döneminde mutlaka doktordan bilgi alınması gerekir. Yanlış uygulanacak herhangi bir yöntem hem anne hem de bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkileyecektir.

  • gebelik haftası
  • gebelik haftası hesaplama
  • gebelik haftaları
  • gebeliğin ilk haftası
Yorumlar
Bahriye Tüfekçi Gebelik haftası takibi nasıl yapılır? Kaçıncı haftada olduğumu nasıl hesaplayabilirim? Gebelik testi yaptım olumlu çıktı. Henüz doktora gitmedim. Aşırı sabırsızlanıyorum ve heyecanlıyım. Bebeğim kaç haftalıktır öğrenebilir miyim? cevapla
Gülten Demircan Gebelik haftası hesaplama 2018 cetveline göre 1 ay sonra anne oluyorum:) Bebeğim artık son haftalarının içerisinde girdi. Şuanda 8 aylık ve gelişimi gayet düzgün. Hamilelik haftası hesaplaması için böyle bir takvim ya da cetvel kullanmak faydalı olur. cevapla
yorum yaz
Ağda Makinesi Nasıl Kullanılır? Nasıl Temizlenir?