Sağlık 27 Temmuz 2021 - 05:50:09

Gebelikte Düşük Belirtileri ve Sebepleri Nelerdir?

Gebelikte Düşük Belirtileri ve Sebepleri Nelerdir?

Gebelikte düşük, genel olarak hamileliğin ilk aylarda ortaya çıkan bir tehlikedir ve gerekli tedbirlerin alınması ile önlenebilmektedir.

Gebelikte Düşük Belirtileri Nelerdir?

Normal bir hamilelik yaklaşık olarak 40 hafta sürmektedir. 20 haftaya kadar bebeğin kaybı gibi bir durum söz konusu olursa bu durum düşük olarak nitelendirilmektedir. İlk 12 haftalık süreçte gerçekleştiğinde erken düşük, 12 hafta sonrası ile 20 hafta arasında yaşana düşükler ise geç düşük olarak isimlendirilmektedir. 20. haftadan sonra bebeğin kaybedilmesi gibi bir durum söz konusu olursa bu düşük değil ölü doğum olarak kabul edilmektedir. Her gebelikte yaşanabilecek bir tehlike olan düşük, bazı durumlarda engellenebilirken bazı durumlarda ne yazık ki engellenememektedir.

Hamileliğin erken dönemlerinde görülen vajinal kanamalar genel olarak düşük habercisi şeklinde nitelendirilmektedir. Gebelikte düşük vajinada herhangi bir değişikliğin olmaması ve vajina ağzının açılmaması durumunda anlaşılmaktadır. Bu en önemli özelliği olarak kabul edilmektedir. Genel olarak kanama ile birlikte ağrı ve sancı da oluşmaktadır. Hatta ağrı olması düşüğün yüksek olasılıkla gerçekleşebileceğini gösteren bir belirtidir.

Gebeliğin ilk zamanlarında vajina da damla damla ya da lekelenme şeklinde kanama olması, kahverengi ya da pembemsi akıntı oluşması, vajinadan parça gelmesi, kasık bölgesinde krampların oluşması, sırt ağrısı, ateş, bulantı ve kusma, halsizlik gibi etkiler düşük belirtileri şeklinde tanımlanabilmektedir. Bu tarz durumlar her zaman düşük habercisi olmayabilir. Fakat kanama ve ağrı birlikte oluşuyorsa bu konuda dikkat edilmesi ve acilen doktora gidilmesi önerilir.

Gebelikte Düşük Sebepleri Nelerdir?

Genel olarak pek çok anne adayının korkusu olan düşük farklı sebeplere bağlı olarak gelişebilmektedir. Düşük nedenlerine baktığımızda bebekte yapısal olarak bozuklukların olması, hormonsal birtakım düzensizliklerin oluşması, bağışıklık sistemine bağlı sorunların olması, pıhtılaşmada birtakım problemler yaşanması, enfeksiyonlar ve bebek için faydalı olmayan maddelerin vücuda alınması gibi durumlar sayılabilmektedir.

Genetik sorunlar gebelikte düşük riskinin arttıran bir etkendir. Bunların yanında yüksek tansiyon, yüksek ateş, şeker hastalığı, tiroid bozukluğu, kromozomal anomaliler, miyomlar, polistik over sendromu, stres, rahimde doğumsal birtakım bozukluklar, çoğul gebelikler, kronik bazı hastalıklar, aktif olarak vücutta var olan enfeksiyon düşüğe sebebiyet verebilmektedir. Bu tarz etkenler gebeliğin düşük ile sonlanmasına neden olabilmektedir.

Hamilelikte Düşük Engellenir mi?

Hamileliğin ilk 13 haftası düşük riskinin en yüksek olduğu süreç olarak belirlenmektedir. Bu 3 aylık süreçte genel olarak düşüklerin yaklaşık olarak %80 oranda gerçekleştiği belirtilmektedir. 3 aylık süreç sonrasında bebeğin düşme riski yaklaşık olarak %1-5 arasında değişmektedir. Gebelik düzenli kontrol isteyen bir durumdur. Düşüğü engellemek için gebelik öncesinde gerekli tıbbi muayenelerin yapılması gerekmektedir. Birtakım hormonal testlerin uygulanması ve annenin bağışıklığını güçlendirecek etkilerin sağlanması gerekir. Ayrıca gebelikte düşük tehlikesi varsa doktorun önereceği bazı yöntemler ile bu durum engellenebilir. Fakat her ne yapılırsa yapılsın engellenemediği durumlar da söz konusudur.

Gebelikte Düşük Tehlikesi Olanlar Ne Yapmalı?

Öncelikle düşük tehlikesi durumu olsun ya da olmasın gebelik sürecinde anne adayının her türlü stres yapmaması gerekir. Kendini her açıdan iyi hissetmesi önemlidir. Beslenmeye önem verilmeli, bol su içilmeli ve mümkün olduğunda dinlenilmelidir. Hatta çoğu zaman doktorlar hamile annenin sürekli yatmasını istemektedir. Bol sebze ve meyve tüketimi sağlanmalıdır. Eğer ki buna rağmen düşük gerçekleşiyorsa problem rahimde değil bebekte olabilmektedir.

  • gebelikte düşük sebepleri
  • gebeliğin düşük ile sonlanması
  • hamilelikte düşük engellenir mi
  • gebelikte düşük tehlikesi olanlar
  • düşük tehlikesi
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Miyom Nedir? Miyom Kanamaları Nasıl Olur?