Sağlık 27 Ocak 2021 - 15:40:39

Gluten Alerjisi Belirtileri Nelerdir? Sonradan Olur mu?

Gluten Alerjisi Belirtileri Nelerdir? Sonradan Olur mu?

Buğday, arpa ve çavdar içerisine yer alan gluten, kişinin vücudunda gluten intoleransı olması durumunda alerji meydana getirebilen bir proteindir. Gluten alerjisi; karın ağrısı, ishal ya da gaz sancısı ile kendini belli eden bir sindirim sistemi problemidir. Belirtileri nelerdir, gluten alerjisi olanlar nasıl beslenmeli ve tedavisi var mı diye merak ediyorsanız yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Gluten Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Buğdayın içerisinde yer alan gluten, besinin tüketilmesi ya da unun koklanması sonrasında intoleransı olan kişide alerjen etkiler meydana getirmektedir. Gluten vücuda girdiği anda belirti meydana getirebileceği gibi aynı zamanda birkaç saat sonrasında da semptomlar gelişebilir. İlk olarak vücutta IgE antikor meydana gelir ve sonrasında histamine ve diğer kimyasallar salınmaya başlar. Bu da alerjik reaksiyonların oluşmasına sebebiyet verir. İshal ya da kabızlık gibi semptomlar ile kendini gösteren gluten alerjisinin belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Karın ağrısı ya da midede yanma ile birlikte kusma meydana gelebilir.
  • Dışkıda değişim olur ve soluk, kötü kokulu özellikler gösterir.
  • Eklem ağrısı ve beraberinde halsizlik görülür.
  • Burun tıkanıklığı ve nefes almada güçlük meydana gelir.
  • Deri döküntüsü meydana gelebilirken aynı zamanda el ve ayaklarda karıncalanma hissi oluşabilir.
  • Bağırsak hareketlerini olumsuz etkilediği için anemi oluşabilir.
  • Beyinde durgunluk ve zihinsel yorgunluk söz konusu olabilmektedir.
  • Ergenliğin ertelenmesi yanı sıra düşük yapmak ve kısır olması gibi etkiler meydana gelebilir. Adet gecikmeleri yaşanabilir.

Yaşam kalitesinin önemli ölçüde etkileyen bu rahatsızlık her yaşta meydana gelebilir. Yetişkinlerde gluten alerjisi baş ağrısı, iştah değişimi gibi farklı semptomlar meydana getirirken bebeklerde ya da çocuklar bu alerji gelişim geriliği meydana getirmektedir. Bundan dolayı mutlaka bir uzman desteği alınmalıdır.

Gluten Alerjisi Sonradan Olur mu? Doğuştan Mı Olur?

Çocukluktan ya da bebeklikten gelebilen gluten alerjisi sonradan zaman içerisinde de meydana gelebilmektedir. Ortaya çıkan semptomlara bağlı olarak incelendiğinde kişilerin birtakım belirtiler yaşayıp doktora gittiğini ve sonrasında alerjisinin olduğunu anladığı belirtilmektedir. Glutene karşı vücudun geliştirmiş olduğu kronik bir reaksiyon olarak tanımlanan bu alerji, ince bağırsaktaki villüslerin yapılarında bozulma meydana getirir. Bunun sonrasında emilim sıkıntıları meydana gelir ve semptomlar kendini göstermeye başlar. Çölyak olarak isimlendirilen bu hastalık genetik olmasına rağmen doğuştan gözlemlenmeyebilir.

Gluten Alerjisi Olanlar Ne Yemeli?

Gluten Alerjisi Olanlar Ne Yemeli?

Eğer li gluten proteinine karşı vücudunuz bir reaksiyon oluşturuyorsa beslenmenize dikkat etmeniz gerekmektedir. Gluten alerjisi olanlar, gluten içeren yiyeceklerden uzak durmalıdır. Makarna, kek, beyaz ekmek, poğaça, pasta, hazır çorba, soya sosu, cips, salam, sosis çeşitli şekerlemeler, buğday, arpa, yulaf ve çavdar katkılı ürünler gibi gün içerisinde sıklıkla tüketmiş olduğumuz besinler gluten içerir ve tüketilmemelidir.

Genel olarak gluten alerjisi olanlar mısır, pirinç ve patates gibi besinleri rahatlıkla tüketebilirler. Bununla birlikte içerisinde gluten barındırmayan kestane unu, nohut unu ve mısır unu tüketilebilir. Yumurta, bal, reçel, baharatlar, irke, balık, domates, kuruyemiş, et, sebze, meyve, bakliyat, katı ve sıvı yağ da tüketilebilen yiyecekler arasında yer almaktadır. Bulgur esmer bile olsa içerisinde gluten barındırır ve tüketilmemelidir. Ürün alırken gluten free ya da glutensiz yazmasına dikkat ediniz.

Gluten Alerjisi Testi Nasıl Yapılır? Tedavisi Var mı?

Alerjiye yönelik belirtiler gözlemlenen kişiler gastroenterolog bölümüne giderek gerekli test ve muayeneleri yaptırmalıdır. Vücutta gluten duyarlılığına IgA, IgG ya da AGA testleri ile bakılabilmektedir. Bunun yanı sıra doktora ince bağırsağa endoskop isimli bir işlem de uygulayabilir. Gluten alerjisi tedavisi için gluten içeren besinlerin tüketilmemesi önerilmektedir. Hasta kişi belli bir diyet uygular. Bu diyette gluten içeren besinlere yer verilmez. Glutensiz diyet bu rahatsızlıkta iyileştirici etki meydana getirir.

  • gluten alerjisi
  • gluten alerjisinin belirtileri
  • yetişkinlerde gluten alerjisi
  • gluten alerjisi sonradan olur mu
  • gluten alerjisi olanlar
  • gluten alerjisi olanlar ne yemeli
  • gluten alerjisi testi
  • gluten alerjisi tedavisi
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Sade Makyaj Nasıl Yapılır? Modelleri, Malzemeleri ve Yapımı