Sağlık 28 Ocak 2021 - 05:50:33

Bunama Nedir? Belirtileri Nelerdir? Demans Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bunama Nedir? Belirtileri Nelerdir? Demans Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bunama; genellikle yaşlı kişilerde ortaya çıkan, unutkanlık ile kendini gösteren, farklı rahatsızlıklara bağlı olarak da meydana gelebilen bir hastalıktır. Tıp dilindeki adı demans olan bu hastalık, hafıza ve düşünme yetilerini etkilemektedir.

Bunama Nedir, Ne Demek?

Zihnin yitirilmesini anlamına gelen demans; farklı çeşitlerde karşımıza çıkan ve bunama olarak nitelendirilen bir hastalıktır. Genel olarak alzheimer ile karıştırılan ve sıklıkla ilerleleyen yaşlarda görülen bunama, vitamin ve mineral eksikliği sonrasında beyinin ciddi bir hasar alması sonucunda ortaya çıkmaktadır. Daha çok 50 yaş sonrasında görülen bu rahatsızlık, hafızayı, düşünmeyi ve sosyal aktiviteleri önemli ölçüde etkilemektedir.

Demans ve alzheimer çok fazla karıştırılsa da, alzheimer demansın bir alt türü olarak nitelendirilmektedir. Bununla birlikte alzheimer bunamanın ilerlemiş halin olarak da nitelendirilmektedir.

Beyinde yer alan ve bilgiyi alma, saklama alanı olarak nitelendirilen hipokampus alanında bulunan hücrelerin zarar görmesi ve beyin sinir hücrelerinin sinyallerinde zayıflama olması sonucunda ortaya çıkan bunama hastalığı, daha çok dünya üzerinde orta gelirli ülkelerde görülmektedir.

Bunamanın Belirtileri Nelerdir? Nasıl Başlar?

Birden fazla çeşide sahip olan bunamanın belirtilerine baktığımızda; konuşmada aksaklık ve önceden konuştuklarını unutma gibi etkiler görülmektedir. Bununla birlikte kişilerde sosyal ortamlarda iletişim eksikliği meydana gelebilmektedir. Demans hastası karşılıklı biriyle konuşurken ya da düşünürken aksaklık yaşayabilir. Görsel hafızada eksiklikler meydana gelebilir. Geçmiş zamandaki hatıralarda kopukluk olabilirken, kişilerin yüzlerini ve isimlerini kısa sürede unutma gibi bir durum da söz konusu olabilmektedir.

Eğer ki yakınlarınızda ya da kendinizde hafıza kaybına dair birtakım belirtiler görüyorsanız mutlaka uzman bir hekime başvurulması gerekir. Eğer ki ortaya çıkan semptomlar demansı gösteriyorsa, erken dönemde teşhis ile hastaya daha kaliteli bir yaşam sunulabilir ve çeşitli tedaviler uygulanabilir.

Demans Hastalığının Çeşitleri Nelerdir?

Özelliklerine ve semptomlarına baktığımızda zaman demans çeşitlerini şu şekilde belirtebiliriz:

Alzheimer: eyinde yer alan beta amiloid plakta yer alan proteinlerin sağlıklı nöronlara ve onları bir arada tutan liflere zarar vermesi üzerine alzheimer meydana gelmektedir.

Vasküler: En fazla görülen demans türüdür. Problem çözme ve odalanma problemleri ile kendini göstermektedir.

Lewy Cisimciği Demansı: Beyinde balon şeklinde biriken proteinlerden oluşmaktadır. Hasta devanlı uyku halindedir ve gerçek ile rüyayı karıştırmaktadır. Bununla birlikte hastada halisünasyon da görülmektedir.

Frontotemporal Demans: Beynin ön kısmında yer alan loblardaki sinir hücrelerinin hasar alması sonucu meydana gelmektedir. Bu türde hastada kişisel bozukluk ve davranışsal eksiklikler meydana gelir.

Bunama Hastalığının Evreleri Nelerdir?

İleri yaşlarda meydana gelen bunamanın evreleri erken, orta ve geç olmak üzere üç şekildedir. Erken evrede unutkanlık, zamanını takip edememe ve tanıdık yerlerde kaybolma gibi etkiler meydana gelmektedir. Orta evrede, yaşanan son olayları ve insanların isimlerini hatırlamama, evde kaybolma, iletişim problemleri yaşama, kişisel bakımda ikinci bir kişiye ihtiyaç duyma meydana gelir. Son evrede ise zaman ve mekandan tamamen habersiz ve kopuk olma, arkadaşları ve akrabaları tanımada güçlük yaşanması, yürüme zorluğu, kişisel bakımı hiç yapamama, saldırgan davranışlar meydana gelir.

Demans Tedavisi Nasıl Yapılır?

İlerleme özelliği bulunan bunamanın tedavisi yoktur ve semptomların giderilmesine yönelik birtakım yöntemler uygulanır. İlaçlar kullanılabilir ve kişinin hastalık ile baş edebilmesi için birtakım uzman yardımları sağlanabilir. Yaşadığı yerin düzenlenmesi, görevlerin basite indirilmesi gibi teknikler uygulanır.

  • bunama
  • bunama nedir
  • demans
  • bunamanın belirtileri
  • demas hastalığının çeşitleri
  • bunamanın evreleri
  • bunamanın tedavisi
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Toparlayıcı Korse Zayıflatırmı? Sıkılaştırırmı? İnceltirmi? Çeşitleri, Faydaları ve Zararları