Eklemler üzerinde şişlik, ağrı ve kızarıklık olarak kendini gösteren gut hastalığı eklem hastalıklarından biri olarak nitelendirilmektedir.
Gut Hastalığı Nedir, Ne Demek?
Eklem rahatsızlıklarından biri olan gut hastalığı eklemlerde ani olarak gelişen şiddetli ağrı, şişlik, kızarıklık ve hassasiyet meydana getirebilmektedir. Bu hastalık 3 evreden oluşmaktadır. Her evre kendi yapısına göre farklılık gösterir. Eklemlerde meydana gelen sorunlar bu hastalığın ilerlemesine sebep olur.
Gut Hastalığının Evreleri Nelerdir? Nasıl Gelişir?
Kişinin el, el bileği, dirsek, ayak, ayak bileği ve dizinde şiddetli ağrıların meydana gelmesi ve bununla beraber hassasiyetin artarak bölgelerin şişmesi bu hastalığın en belirgin özelliklerindendir. Aşamalı olarak artan bu hastalık kişinin günlük hayatını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. İlk aşamada akut atak adı verilen ve eklemlerde ani bir şekilde görülen ağrılar ve şişlikler meydana gelir. Bu 10 gün gibi uzun bir süre devam eder. İnterkritik dönem hastanın iyileşme gösterdiği görülen fakat akabinin de ağrı ve şişliklerin daha fazla olduğu aşamadır. Kronik gut son aşamadır. Hasta artık eklem ağrıları ve şişlikleri devamlı olan bir döneme geçer. Bu aşamada hastanın sürekli ağrı ve şişlik yaşaması yaşam kalitesi çok fazla etkileyen bir durumdur. Herkeste farklılık gösteren ataklar her yaşta meydana gelebilmektedir.
Gut Hastalığı Nedenleri Nelerdir? Neden Olur?
Bu hastalığa neden olan en önemli faktör vücutta ürik asidin fazla olmasıdır. Hastanın böbrekleri ürik asidin atılımını yeterli şekilde yapamadığından meydana gelebilmektedir. Vücutta biriken ürik asit zamanla eklemlere yerleşerek eklemlerde aşırı ağrılara ve şişliklere sebep olur. Hastalığın atakları farklı yapıda olduğundan her atakta tedavi şekli de farklılık göstermektedir. Tekrarlayan ataklar görülebilen bir hastalık türüdür.
Gut Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır? Geçer mi?
Vücutta çok fazla ürik asit birikmesinden kaynaklı olan bu hastalıkta öncelikle teşhis konulduktan sonra kişinin ürik asit birikmesine engel olabilecek diyet listesi hazırlanır. Genellikle yanlış beslenmeler ve alkol kullanımı hastalığı tetiklediği için beslenme şekli tamamen değiştirilir. İlaç tedavisi için doktor muayenesi sonrasında doktorun uygun gördüğü tedavi biçimi uygulanması gerekir. İlaç kullanımında belirtile dozun üzerine çıkılmaması gerekmektedir. Beslenme biçimi de değiştirilen hastada gut atakları daha az görülebilmektedir. Kronikleşmiş olan gut hastalığı zaman zaman eklemlerde şiddetli ağrıların meydana gelmesine sebep olur. Bu yüzden hastanın beslenme ve ilaç kullanımında dikkat etmesi gerekmektedir. Vücuttaki ürik asit miktarının düşürülmesi hastalık ataklarının azalmasına yardımcı olur. Bu durumda hasta özellikle beslenme şekline çok dikkat etmesi gerekmektedir. Vücutta ürik asit birikimine sebep olacak olan gıdaların tüketilmemesi gerekir. Vücudun bu asit birikiminden dolayı eklemlerde görülen ağrılar ve şişlikler azaltılması için atılımı hızlandıracak ilaçlar da kullanılabilmektedir.
Gut Hastalığı Ne Kadar Sürer?
Bu hastalık eklem rahatsızlıkları arasında en sık karşılaşılan hastalıklardan biri olmasına rağmen en önemli tedavi şekli vücutta ürik asit birikiminin engellemesidir. Kronikleşen gut hastalığı hastanın dönem dönem çok fazla sıkıntı yaşamasına sebep olur. Şişlik ve ağrılar dayanılmaz şekilde meydana gelebilir. Hastalığın süresi değişebilir.