Hamile diyeti, gebelik döneminde kadınların daha düzenli ve sağlıklı beslenmesini sağlayan, aşırı kilo alımlarının önüne geçilmesine destek olan bir beslenme programıdır.
Hamile Diyeti Nedir? Nasıl Olur?
Gebelik döneminde hem annenin hem de bebeğin sağlığını korumak için, anne adayının belirli bir beslenme programına bağlı kalarak yemek tüketimi sağlaması hamile diyeti kavramını ortaya çıkarmaktadır. Ancak bu diyetin normal diyetler ile karıştırılmaması gerekmektedir. Bu diyet ile birlikte anne, hem kendisi hem de bebeği için gerekli tüm vitamin ve mineralleri vücuduna almış olur.
Hamile kadınlar, bu dönemdeler 9 ile 12 kilo arasında değişen kilolar almaktadır. Bunun üstünde kilo alanlar fazla kilo almış, altında kalanlar ise az kilo almış olarak nitelendirilebilir. Ancak zaten kilo fazlası olan kadınların 7-8 kilo almaları da normal karşılanmaktadır. Hamile diyeti sayesinde gebelik boyunca dengeli beslenme sağlanır.
Gebelikte bebeğin gelişimi ve sağlıklı doğması için anne adayının gerekli olan vitamin ve mineraller bakımından zengin beslenmesi gerekir. Annein kan değerlerinin düşük olması, yetersiz beslenme, protein ve vitamin alımının kısıtlı olması bebeğin beden ve zeka gelişiminde gerilemeye neden olur. Gebelik diyeti sayesinde tüm bunların engellenmesi sağlanır.
Hamile Diyeti Ne İşe Yarar?
Hamilelik döneminde hem annenin hem de bebeğin çok iyi beslenmesi son derece önemlidir. Bebekler bu dönemde yalnızca annenin yediği besinlerden gerekli enerjiyi elde ederler. Bu süreçte alınan vitaminlerin ve minerallerin tamamı annelerin yedikleri besinlerden gelmektedir. Bu sebeple de anneler bu dönemde yediklerine çok dikkat etmelidir.
Hamile kadınların iki can taşıyor olması çok fazla yemek yemelerinin gerekli olduğu anlamına gelmemektedir. Gebelikte kilo alımının dengelenmesi için sunulan hamile diyeti, zayıflamak amacı ile değil, bu sürecin daha sağlıklı tamamlanması amacı ile yapılmaktadır. Gebe diyeti uzman doktor tarafından her kadına özel olarak hazırlanır.
Hamile Diyeti Nasıl Yapılır?
Hamile kadınların öğünlerini kesinlikle atlamaması gerekirken belirli besinleri de kesinlikle tüketmesi gerekir. Bu aşamada kahvaltı en önemli öğün olarak görülürken basit bir şekilde geçiştirilmemesi gerekir. Kahvaltıya 1 bardak süt ile başlanabilir. Bunun yanında 1 yumurta, 7-8 tane zeytin, 2 dilim ekmek ve 1 yemek kaşığı pekmez tüketmek yeterli olacaktır. Bu öğün hem anneyi hem de bebeği yeteri kadar besler.
Ara öğün 1 adet meyve ile geçirilirken öğle yemeğinde 4 adet köfte, 1 tabak pilav, 1 tabak sebze yemeği ve salata ile tamamlanmalıdır. Günün ikinci ara öğününde 1 avuç badem ya da 4-5 adet kuru incir yemek uygun olurken sonrasında akşam yemeğine geçilir. Akşam yemeğinde 1 kase çorba kesinlikle atlanmamalıdır. Izgara beyaz et çorba sonrası tüketilirken 1 kase salata ile akşam yemeği tamamlanır.
Geceleri de 2 adet meyve ya da 1 bardak süt ile gün tamamlanabilir. Bu liste içerisindeki besinler kendi türlerindeki diğer besinler ile değiştirilebilmektedir. Hamilelikte diyet listesi genel hatları ile bu şekilde olmalıdır.
Hamile Diyeti Ne Kadar Sürer?
Kadınların hamile olduklarını anladıkları dönemde başladıkları hamile diyeti hamileliğin sonuna kadar düzenli bir biçimde devam edebilir. Doğum sonrasında bu yiyecekler biraz fazla gelirken belirli oranda azaltılarak devam edilebilir.
Hamilelik sonrasında ciddi bir diyetin daha içerisine girmek bu sefer anne sütünü olumsuz etkileyeceğinden önerilmemektedir. Ancak bu dönem için de özel olarak düzenlenmiş olan diyetler bulunmaktadır. Bu diyetler alınan fazla kiloları verdirirken anne sütünün kesilmesini de engellemektedir.
Gebelik diyeti görüldüğü üzer hem annenin hem de bebeğin sağlığını korumaktadır. Eğer aşırı kilo alımı söz konusu ise ya da normalde de kilonuz varsa ve hamile kaldıysanız, doktornuza danışarak sağlıklı beslenme önerilerini uygulayabilirsiniz.
Gebelik Diyeti Yapanlar ve Yorumlar
Pek çok anne adayı hamilelik döneminde daha sağlıklı beslenmek ve bebekleri için gerekli olan vitamin, mineral desteğini sağlamak için gebe diyeti uygulamaktadır. Bu diyetler kişiye özeldir. Hamilelikte diyet yapıp kilo verenler, doktor önerisi ile bu beslenme programlarını uygulamaktadır.
Bilindiği üzere gebelikte aşırı yemek tüketimi bebeğinizin daha sağlıklı olacağı anlamına gelmemektedir. Sağlıklı bir gebelik için aşırı yemekten ve yetersiz beslenmeden kaçınmalısınız. Vitamin eksikiği gibi problemler söz konusu ise bu konuda doktornuzdan destek alabilirsiniz.