Sağlık 11 Ocak 2022 - 15:07:07

Kıl Kurdu Nasıl Oluşur? Nasıl Anlaşılır?

Kıl Kurdu Nasıl Oluşur? Nasıl Anlaşılır?

Kıl kurdu; bağırsak parazitleri arasında yer alan, daha çok okul çağındaki çocuklarda görülen, minik parazit solucanlarından kaynaklanan bir enfeksiyondur.

Kıl Kurdu Nedir? Nasıl Olur?

Bakteri ve parazitler, her zaman karanlık ve havasız alanları severek bu alanlarda hızlı bir biçimde üreyebilmektedir. Çok uzun süredir yaygın bir hastalık olarak görülen kıl kurdu rahatsızlığı da parazitlere bu ortamları sunan bağırsaklarda meydana gelmektedir.

Bağırsakların sindirim sisteminin son halkalarından birisini oluşturması parazitler için son derece uygun bir ortamın oluşmasına sebep olmaktadır. Bağırsaklarda oluşan kıl kurdu, erkek hastalarda 2 ile 6 milimetre uzunluğunda olurken bayanlarda 12 milimetre seviyesindedir. En fazla 5 ile 14 yaş aralığında görülmektedir. Diğer yaşlarda da görülebilen bu rahatsızlık bu yaşlarda zaman geçirilen yerlerde rahatlıkla yayılabilmektedir. Ancak genel olarak zararsız olduğu söylenebilir.

Kıl Kurdu Nasıl Oluşur?

Sindirim sistemine giren besinlerin tamamına yakını bağırsaklardan geçerek vücuttan atılmaktadır. Bu sebeple yenilen yiyeceklerin yeteri kadar temiz olmaması rahatlıkla parazitlerin bağırsaklara ulaşmasına sebep olmaktadır. Bağırsaklarda gelişimleri için oldukça uygun bir ortam bulan parazitler burada gelişmeye ve üremeye başlamaktadır. Parazitlerin bulaşma yolları şöyledir:

  • Yatak örtüleri
  • Ortak kullanılan havlular
  • İç çamaşırı ve pijama gibi kıyafetler
  • Dışarıda yer alan ve ortak kullanılan tuvaletler
  • Banyoda bulunan yüzeyler
  • Mutfak tezgahı, yiyecekler, bardaklar ve yiyecek kapları
  • Oyuncaklar ve okuldaki sıralar
  • Kum havuzu

Parazit solucanlarına ait olan yumurtaların farkında olmadan yutulması, daha sonra bu yumurtaların gelişerek parazit oluşmasına neden olmaktadır. bu yumurtalar çıkan larvalar sadece 1-2 hafta içerisinde kurtlara dönüşmektedir.

Kıl Kurdu Nasıl Önlenir?

Çoğunlukla tüketilen yiyeceklerden bulaşan kıl kurdu için içme sularına her zaman dikkat edilmesi gerekir ve olabildiğince bilinen markaların suları alınarak tüketilmelidir. Dışarıda yemek yenirken etrafın hijyenine çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Aksi halde yenilen yiyecekleri dış ortamlardan parazitlerin ulaşması durumu da yaşanabilir.

Çiğ et tüketilmesi insanların bu rahatsızlığa yakalanmasına sebep olmaktadır. Hedef kitlesinde bulunan çocuklar eğer yurtlarda ya da bu tarz toplu yaşam alanlarında çok fazla zaman geçiriyorlarsa bu rahatsızlığa yakalanabilirler.

Sabahları makat temizliğine dikkat ediniz. Çamaşırlarınız ve yatak örtülerini günlük değiştiriniz. Çamaşırlarınız sıcak su ile yıkayınız. Anal bölgenizde kaşıntı varsa kaşımayınız. Ellerinizi sık sık yıkayınız. Çocuklarınızın da her gün kıyafetlerini ve iç çamaşırlarını değiştiriniz. Tırnakları kısa kesmeye özen gösteriniz.

Kıl Kurdunun Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Kıl kurdu belirtileri kurdun yapısına göre büyük farklılıklar gösterebilir. Bu aşamada bağırsak içerisindeki parazit sayısı ve kişinin bağışıklık durumuna göre farklı belirtiler ortaya çıkmaktadır. Kıl kurdu nasıl anlaşılır diye bakacak olursak eğer;

  • Bu rahatsızlığın en büyük belirtisi, anal bölgede yaşanan kaşıntı olmasıdır. Bu parazitler gece saatlerinde anüs bölgesine hareket ederek buraya yumurtalarını bırakırlar. Bu durum da anüs bölgesinde kaşınmanın başlamasına sebep olabilir. Bireyler belirli aralıklarla bu bölgelerini kaşısalar bile yumurtalar tamamen anüs bölgesinden uzaklaşmaz. Bu sebeple de kaşıntı belirli bir süre devam etmektedir.
  • Uykusuzluk, huzursuzluk ve rahatsızlık hissi söz konusu olur.
  • Aralıklı olarak karın ağrısı ve mide bulantısı söz konusu olabilir. Karın ağrısı kıl kurdu rahatsızlığının belirtiler arasında gösterilmektedir. Genel olarak sindirim sisteminde yaşanan rahatsızlıkların tamamında kişilerde karın ağrısı meydana gelebilir. Buna günlük beslenme düzenlerindeki bozukluklar da sebep olabildiğinden kişiler karın ağrısını önemli bir rahatsızlık olarak düşünmemektedir.

Maka bölgesinde meydana gelen kaşıntılar zaman içerisinde vajina çevresine de yayılabilmektedir. Meydana gelen kaşıntı cilt üzerinde tahrişe neden olabilir. Bazı durumlarda kıl kurdu enfeksiyonu belirti göstermeyebilir.

Kıl Kurdu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavisi oldukça kolay olan kıl kurdu için öncelikle 6 haftalık hijyen takibi yapılmalıdır. Bunun yanı sıra ilaç kullanımı da sağlanır. İlaç kullanımı kişi ile birlikte yaşayan diğer kişilere de verilmelidir. Kıl kurdu vazelin ile geçer mi diye merak ediyorsanız, vazelin meydana gelen tahrişin giderilmesi konusunda etkili olmaktadır.

Doğal çözümlerde kıl kurdu sirke ile iyileşebilmektedir. 1 bardak suya 2 çay kaşığı sirke ekleyip düzenli olarak tüketiniz. Bu yöntem bilimsel olmasa da alternatif tıpta sıklıkla tercih edilmektedir. Sarımsak, hindistan cevizi yağı, papaya, kekik çayı, ananas soğan suyu, greyfurt, pelin otu, portakal kabuğu kürü gibi alternatifler de bu parazitleri gidermek için etkilidir.

  • kıl kurdu
  • kıl kurdu nasıl oluşur
  • kıl kurdu belirtileri
Yorumlar
Sevilay kut Kıl kurdu nasıl düşer belirtileri nelerdir? Tedavi edilmezse ne olur kötü sonuçlara yol açar mı? Çocuğumda olabileceğini düşünüyorum belirtileri var gibi ama tam anlayamadım. Bu ilaçla mı tedavi edilir bitkisel çözümü var mı? cevapla
Nebahat Yıldız Karnımda aşırı derece bir ağrı oluyor kıl kurdundan şüpheleniyorum. Bu kendi kendine geçer mi yoksa tedavi olmak gerekiyor mu onu öğrenmek istiyorum. Bunları dökmek için doğal yöntemler var mı? Ameliyatı da varmış sanırım ama hangi durumlarda gerekli onu bilmiyorum. cevapla
yorum yaz
Sedimantasyon Nedir, Ne Demek? Yüksekliğinin ve Düşüklüğünün Nedenleri Nelerdir?