Kulak yapısı dış, orta ve iç kulaktan oluşmaktadır. İşitme eyleminin gerçekleşmesi için her bölümün oldukça büyük önemi bulunmaktadır. Seslerin algılanarak iç kulakta duyulup tepki verilmesi kişinin kulağının duymasını gösterir. Fakat işitme kaybı birde fazla çeşitte olmaktadır.
İşitme Kaybı Tipleri ve Çeşitleri Nelerdir?
Dış kulakta algılanan sesler orta kulağa titreşimler ile iletilerek iç kulakta duyma hissinin oluşmasını sağlar. Ses dalgalarının iç kulakta bulunan sinir uçlarına iletilmesi duymayı sağlayarak kişinin tepki vermesini kolaylaştırır. İşitmenin kaybı rahatsızlığı kulaktaki duruma göre çeşitlilik gösterir. İletim tipi işitmenin kaybında hasta kulağının tıkalı olduğu hissine kapılır genel olarak boğuk duyma eğilimi vardır. Genellikle bir süre sonra normal duyma mümkün olabilmektedir.
İşitme Kaybı Tipleri ve Çeşitleri Nelerdir?
Sinir tipi işitme kaybında hasta sesleri duyar fakat özellikle konuşma esnasında anlama zorluğu çekebilirler. Kulakta bulunan sinirlerin tahribatından dolayı ortaya çıkmaktadır ve nadirde olsa sağırlık ile sonuçlanabilmektedir. Tek kulak işitme kaybı ise özellikle kulağa gelen ses dalgalarının hangi yönde geldiğini tespit edememe ile meydana çıkar. Tek kulak net duyarken diğer kulağın tam olarak duymaması kişinin ses dalgalarının ne taraftan geldiğini de çözmesine engel olur. İşitme cihazları gibi cihazlar ile tedaviye başlanan işitme kayıplarından biridir.
İşitme Kaybı Tedavisi Nedir? Son Gelişmeler Nelerdir?
Bu rahatsızlığa sebep olan nedenlerin ortadan kaldırılması ve işitmeye engel olan faktörlerin ivedilikle çözülmesi gerekmektedir. Kişinin günlük hayatta işitme sorunu yaşamaması gerekir. Normal bir insanda ses algılama ve seslere tepki verme tamamen iç kulaktaki sinirlerin sağlığı ile ilgilidir. Bu rahatsızlığın tiplerine bakıldığında her birinin tedavi ediliş şekli ayrıdır. İletim tipi işitmenin kaybı ilerleyen dönemlerde sağırlığa sebep olacağından mutlaka önlem alınması gerekir. Bu aşamada doktorun vermiş olduğu tedavi yöntemi uygulanmalıdır. İşitme cihazları hastaların duymasını sağladığı için genel olarak tercih edilen bir tedavi şeklidir. Tek kulak probleminde diğer kulak ile aynı frekansta seslerin algılanması için cihaz tercih edilse de kulak yapısına göre doktor tedavi şekli belirlenir. İç kulak sinir uçları sesleri algılayıp buna göre tepki verdiği için iç kulağa yönelik tedavi metodu uygulanır.
İşitme Kaybı Nasıl Geçer? Nasıl Düzelir?
Hastanın en iyi şekilde duyma hissini yaşaması için düzenli doktor kontrollerini aksatmaması gerekir. Özellikle yaşlılarda duyma problemi oldukça fazladır. Çoğu hastada tercih edilen işitme cihazları tek kulak ya da her iki kulakta da kullanılabilmektedir. Hastanın durumuna göre belirlenecek olan tedavi yöntemi doktor muayenesi sonrası yapılır. Kulak burun boğaz uzmanı tarafından belirlenen tedavinin aksatılmaması duyma sorununun ilerlemesine engel olarak sağlıklı duyma sağlanabilir. Kulağın sağlıklı bir şekilde duyma eylemini gerçekleştirmesi için düzenli kontrollere ihtiyacı vardır. Özellikle işitme kaybı tiplerinden herhangi birinden şikayet ediliyorsa mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir. Duyma eylemi gerçekleşmediğinde nörolojik sorunlar meydana gelebilir. Denge problemi de yaşandığı görülebilmektedir.