Sağlık 10 Ağustos 2023 - 14:22:55

Jak Meyvesi (Artocarpus Heterophyllus) Nedir? Nasıl Yenir? Türkiye'de Var mı?

Jak Meyvesi (Artocarpus Heterophyllus) Nedir? Nasıl Yenir? Türkiye'de Var mı?

Jak meyvesi; yaklaşık olarak 25 cm civarında bir büyüklüğe sahip, ağaçta yetişen en büyük meyve olarak tanımlanan ve aynı zamanda artocarpus heterophyllus ismi ile de bilinen bir meyve çeşididir.

Jak Meyvesi Nedir, Ne Demek?

Ananasa benzeyen bir tada sahip olan jak meyvesi, Güneydoğu Asya ülkelerinde yetişen ve gerek tadı gerek aroması sayesinde dünya üzerinde pek çok ülkeye ihraç edilen bir meyvedir. Kilosu yaklaşık olarak 35 kilograma kadar ulaşabilmektedir. Dünyanın en büyük meyvesi olarak tanımlayabileceğimiz bu besin içerisinde bol miktarda flavonoid içermektedir. Oldukça etli ve yağlı bir yapıya sahip olan bu meyvenin kalori değeri de pek çok meyveye göre fazladır. Tat olarak ananas, muz ve mango karışımı bir lezzete sahip olan bu meyve vitamin ve mineral açısından oldukça yüksek değerlere sahiptir.

Dünya üzerindeki en büyük meyve ünvanını taşıyan jack fruit içeriğinde demir, folik asit, magnezyum, potasyum gibi pek çok yararlı bileşen bulunmaktadır. Bu etkileri sayesinde vücutta kanser gibi hastalıkların oluşumuna sebep olan serbest radikallerin giderilmesine yardımcı olur. Böylece kansere karşı önleyici bir etki meydana getirir. C vitamini açısından zengin olan bu meyve hem bağışıklığın güçlenmesini sağlar hem de vücudu zinde tutar. Ayrıca sağlıklı bir vücut için gerekli olan B ve B6 vitaminini içeriğinde barındırmaktadır. Antioksidan açısından zengin olan bu doğal içerikli meyve vücuttaki toksin maddelerin dışarı atılmasına yardımcı olmaktadır. Fakat uzmanlara göre dikkatli tüketilmesi gereken bir besindir.

Artocarpus Heterophyllus Nasıl Yenir?

Kesildiği zaman içerisinden tohumları çıkan artocarpus heterophyllus sert kabuğa sahiptir. Kesmesi bu yüzden biraz zordur. Kesimi tıpkı karpuz meyvesi gibi yapılmaktadır. Ortadan ikiye bölerek içerisindeki tohumları çıkartmalı ve o şekilde yemeniz gerekmektedir. İçerisinden çıkan tohumlar patatesi andırır cinstendir. Tohumlar dilerseniz kaynatarak dilerseniz kızartarak tüketebilirsiniz. Bunun yanı sıra dondurma ve krema yapımında kullananlar da bulunmaktadır. Tohumlarının bazı yerlerde bakliyat şeklinde tüketildiği de belirtilmektedir.

Yiyecek olarak tüketiminin yanı sıra aynı zamanda alternatif tıp için de tercih edilmektedir. Bu meyvenin ağacından süt şeklinde bir sıvı akmaktadır. Lateks ismi verilen bu süt şeklinde sıvı yılan sokmaları için etkilidir. Ayrıca bu meyveden elde edilen kürün ülser gibi rahatsızlıklar için de faydalı olduğu belirtilmektedir.

Jak Meyvesinin Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olan jak meyvesi aynı zamanda vücudun dinç kalmasını sağlamaktadır. Pek çok hastalığa karşı da koruyucu bir etki meydana getirmektedir. A vitamini açısından zengin bir besin olan bu meyve, göz sağlığını korumaktadır. Özellikler ileri yaşlarda meydana gelebilecek katarakt benzeri hastalıklar için önleyici olmaktadır.

Kemik ve kas gelişimine yardımcı olan jack fruit hamile kadınların tüketimine uygun görülmekte ve önerilmektedir. Fakat bu süreçte tüketilmesi gereken porsiyon kesinlikler uzman bir doktor bir tarafından belirlenmelidir.

Lif açısından yüksek değerlere sahip olan jak meyvesi bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı olur ve bu etki sayesinde sindirim sisteminin dengelenmesine etki eder. Kilo vermek için faydalı ve etkili bir meyve olmasına rağmen aşırı tüketilmemelidir. Vücuttaki tüm organları işlevini düzenleyen bu meyve aynı zamanda hücre yenilenmesine de etki etmektedir.

Artocarpus Heterophyllus Türkiye'de Var mı?

Anavatanı Türkiye olmasa da ülkemizde de artık bu meyveyi bulmak ve tüketmek kolay bir hale gelmiştir. Jak meyvesi tropikal bir meyvedir ve ülkemizde ticaret amacı ile üretilmemektedir. Alanya ilimizde yetiştirilme için birtakım işlemler uygulanmaktadır.

  • artocarpus heterophyllus
  • jak meyvesi
  • jack fruit
  • jak meyvesi nedir
  • artocarpus heterophyllus nasıl yenir
  • jak meyvesinin faydaları
  • artocarpus heterophyllus türkiyede var mı
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Ayran Çorbası Nasıl Yapılır? Ayran Çorbası Tarifi