Sağlık 06 Ocak 2022 - 07:44:19

Kalp Krizi Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi

Kalp Krizi Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi

Kalp krizi; kalbe oksijen ve besin taşıyan koroner damarda tıkanma ya da daralma olması sonrasında meydana gelen kalp kasına kan gelmesinin kesilmesi durumudur.

Kalp Krizi Nedir? Genetik mi?

Kalp bölgesini besleyen damarlarda farklı sebeplerden dolayı kan akımının azalması ve kesilmesi sonrasında meydana gelen rahatsızlığa kalp krizi denir. Kalp damarlarının tıkanması ile kalbe kan gitmez ve bu durum sonrasında kalp kası kasılamaz. Sonrasında ise kan pompalama işlemi gerçekleşmez ve kalp krizi oluşur.

Kalp krizi genetik olarak meydana gelebileceği gibi, yanlış beslenme, az hareket etmek, şeker hastalığı, yüksek tansiyon ve fazla kilolu olmak gibi farklı etkenlere bağlı olarak da gelişebilir.

Kalp damarında gelişen plaklar damar tabasından ayrılır bu şekilde tıkanma oluşur. Kalp krizi esnasında kalp kası gerekli olan oksijeni alamaz. Bu sebepten kaynaklı olarak kalp kası önemli olan işlevlerini yerine getiremez. Sürenin uzaması ile beraber kalp kası tam anlamıyla işlev kaybına uğramaktadır. Hastanın kalbi yeteri düzeyde enerji alamadığı zaman ritim bozulur ve krizin meydana gelmesi ile hasta hayatını kaybeder.

Kalp Krizinin Belirtileri Nelerdir?

Şiddetli kalp ağrısının meydana gelmesi en önemli krizin belirtisi olarak karşımıza çıkar. Mide bölgesi, göğüs, sırt, sol koldan çeneye kadar gelen kalp ağrısı krizin oluşma olasılığını göstermektedir. Kalp krizi öncesi belirtiler şöyledir:

  • Göğüs kafesi ağrısının oluşması
  • Nefes darlığının meydana gelmesi
  • Kalp çarpıntısı olması
  • Gövdenin üst kısmında ağrı olması
  • Sebepsiz yere çabuk ve hızlı yorulma
  • Ani baş dönmesi olması
  • Terleme, bulantı gibi etkenlerin oluşması

Bu belirtilerin yanı sıra kişi herhangi bir belirtinin farkına varmadan ve ağrı hissetmeden krizi yaşayabilmektedir. Sessiz kalp krizi belirtileri fark edilmediği için bu durum meydana geldiğinde ölüm ile sonuçlanabilmektedir. Hazımsızlık, soğuk terleme, boğazda ya da göğüste hafif ağrılar varsa mutlaka uzman bir doktora başvurunuz.

Kalp krizi belirtileri kadınlarda çabuk yorulma ile kendini gösterir. Kriz göğüs bölgesinin ortasında hissedilen ağrı ile oluşur. Duruma göre belirtinin görülmemesi mümkün olmaktadır. Kişi nefes darlığı yaşıyorsa belirtiler arasında yer alır. Göğüs bölgesinin alt tarafında ya da karın bölgesinin üst tarafında ağrı oluşması, çene bölgesinde meydana gelen ağrılar, bayılma, baş dönmesi, mide bulantısı, normalden fazla yorulma gibi nedenler krizin belirtileri arasında yer almaktadır.

Kalp Kirizi Nedenleri Nelerdir?

Birden fazla sebepten ötürü gerçekleşebilen kalp krizinin en önemli nedenlerinden birisi, kolesterol plaklarının arter duvarında birikmesidir. Bu durum damar duvarlarında sertleşme meydana getirir ve arterde daralma oluşur. Bunun sonrasında yeterli kan akışı ve oksijene karşılanamaz. Bu da kalp krizine yol açar.

Sağlıksız beslenme, aşırı stres, genetik yatkınlık sigara tüketimi kalp krizine neden olan etkenler arasında yer almaktadır. Sigara kullanan kadınlarda ve erkeklerde risk içmeyenlere göre 3 kat daha fazladır. Yanlış beslenme sonrasında vücutta meydana gelen yağlanma da bu duruma sebebiyet verebilir. Genel nedenler ise şöyledir:

  • Yüksek tansiyon
  • Obezite
  • Fiziksel aktivitenin az oması
  • Doğuştan kalp hastası olmak
  • Yaş faktörü

Şeker hastalığı kalp krizine neden olan etkenler arasında yer almaktadır. Bu hastalık kalp damarının esnekliğinin yitirilmesine neden olur. Ayrıca kandaki pıhtılaşmayı artırır. Damarın iç yüzeyindeki hücrelerin yok olmasına ve bunun sonrasında kalbin zarar görmesine sebebiyet verir.

Kap Krizi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kalp krizi tedavisi günümüz şartlarında stent ve balon aracılığı ile tıkalı haldeki kalp damarlarının açılmasıyla yapılmaktadır. Kriz sürecinde hız en önemli unsurdur. Özellikle ilk saatte tıkalı damar açılmalıdır. Açılan tıkalı damar sayesinde vücutta hasar oluşmayabilir. Kan akımının gecikmesi kalbin hasar almasına neden olduğu için kan akımı gecikmemelidir.

Geçirilmiş kalp krizi sonrası hasta 2-7 gün kadar hastanede kalmalıdır. Hasta hastanede kaldığı zaman oluşabilecek sancılar azaltılır, nefes alışverişi rahatlatılır, kalbin ritmi düzene sokulur ve kanın pıhtılaşması halinde ilaç tedavisi uygulanabilmektedir. Kalp krizi sonrası iyileşme süresi kişiye göre değişmektedir.

  • kalp krizi
  • kalp krizi nasıl olur
  • kalp krizi nedir
  • kalp krizi tedavisi
Yorumlar
Neslihan Uzun Bazen göğüs ağrısını kalp krizi zannediyorum. Birkeresinde sırf bu ağrı için doktora gitmiştim ve sonuç temiz çıkmıştı. Kalp krizi nasıl olur bilmiyorum ama kesinlikle hafife alınmamalı hissedildiği an doktora gidilmeli. Aksi halde öldürücü olabiliyor. cevapla
Cüneyt Başoğlu Ben 1 sene önce kalp krizi geçirmiştim. Mide ağrısı ve göğüs ağrısı gibiydi başta anlamamıştım ağrı artınca hastaneye götürürken kriz geçirmişim ama acil müdahale olduğu için kolay bir şekilde atlattım. Şuan kontrollere gidiyorum ama herhangi bir sorunum yok. cevapla
yorum yaz
Andız Otu Faydaları ve Zararları Nelerdir? Diğer Adı ve Hazırlanışı