Sağlık 13 Eylül 2021 - 16:36:12

İstifra Ne Demek? Neden Olur? Ne İyi Gelir?

İstifra Ne Demek? Neden Olur? Ne İyi Gelir?

İstifra; midenin bozulması ya da üşütmesi ile bulantı sonrasında meydana gelen, kusmanın diğer adı olarak nitelendirilen bir durumdur.

İstifra Ne Demek? Neden Olur?

Kusman anlamına gelen istifra, aynı zamanda üsküfra olarak da tanımlanan, oldukça eski bir kelime olan ve kusmak kadar kullanılmayan bir sağlık durumudur. Viral bir enfeksiyon sonrasında meydana gelen istifra bazı durumlarda ise besin zehirlenmesi sonrasında gelişebilir. Bununla birlikte vücutta herhangi bir sebepten dolayı meydana gelen yüksek ateş da kusmaya neden olabilir. Bazı kişilerde ise taşıt tutması sonrasında istifra gerçekleşebilir.

Mide içerisinde yer alan besinlerin ağız yolu ile kontrol edilemeyen bir refleks sonrasında dışarı çıkarılması olarak tanımlanan istifra, hemen her yaş grubunda meydana gelebilir. Hamile kadınlarda ve kanser hastalarında daha yoğun olarak görülmektedir.

Sürekli kusmak ve halsizlik bir yaralanma ya da hastalık sonrasında meydana gelebilir. Gıda zehirlenmesi kusmaya neden olabilir. Bununla birlikte hassas bağırsak sendromu, crohn hastalığı, aşırı alkol tüketimi, yeme bozukluğu, menenjit ve beyin tümörü, migren, apandisit, kemoterapi ilaçları, mide ve bağırsak enfeksiyonları, Çölyak ya da laktoz alerjisi sonrasında gelişebilir.

İstifra Ettikten Sonra Mideye Ne İyi Gelir?

Eğer ki mideniz rahatsızsa ve bunun nedeni çok önemli bir sağlık problemi değilse kusan insan ne yemeli diye merak ediyorsanız sizler için bazı önerilerde bulunabiliriz:

Zencefil: Sindirim sistemi problemleri için faydalı olan zencefil, özellikle mide bulantısı için etkilidir. Zencefili dilimleyip, sıcak suyun içerisine atınız. Düzgün bir şekilde demlenmesini bekledikten sonra içiniz. İster toz, ister taze şekilde tüketebilirsiniz.

Papatya çayı: Mide bulantısına iyi gelen çaylardan biridir. 1 bardak sıcak suya, kurumuş papatya atınız. Yaklaşık olarak 5-10 dakika demlenmesini bekleyiniz. Ardından tatlandırarak içebilirsiniz.

Rezene çayı: Mide ağrısı, bulantısı ve birtakım hazımsızlık problemlerinde bu doğal çay oldukça faydalıdır. Çok sıcak olmayacak şekilde ılık olarak tüketebilirsiniz.

Nane ve kekik: Nane ve kekik karışımı ile bitkisel bir çay yaparak tüketebilirsiniz. Bulantı giderici etkisi bulunan bu çay için 1 bardak sıcak suyun içine 1 çay kaşığı kekik ve nane atınız. Bardağın ağzını kapatıp demlenmesini bekleyiniz. Ardından afiyetle tüketiniz. Faydaları saymakla bitmeyen bu iki bitki ile istifrayı önleyebilirsiniz.

Yoğurt: Probiyotik özelliği bulunan yoğurt, kusma gibi problemlerin giderilmesini sağlamaktadır. Doğal ve taze bir kase yoğurt yiyecek bulantının giderilmesini ve hafiflemesini sağlayabilirsiniz.

Patates: Patatesi haşlatıp üzerine bir miktar tuz döküp yemek bulantının iyileşmesini sağlar. Eğer ki kusma problemi yaşıyorsanız sindirim sisteminizin rahatlaması için bu besini tüketebilirsiniz.

Yukarıda belirtilen kusmaya bitkisel çözümler, üşütme ve mide bozulmasına dayalı olan bulantıları hafifletmektedir. Ama sürekli kusuyorsanız sıvı kaybının, vitmain ve mineral eksikliğinin önlenmesi için mutlaka doktora başvurmanız gerekmektedir. Mide bulantısı ciddi durumlar sonrasında da gelişebilir.

İstifra Etmek Hangi Hastalığın Belirtisidir? Korona Belirtisi mi?

Gebeliğin ilk 3 ayında istifra etmek oldukça normaldir. Stres ve anksiyete sonrası gelişebilir. Hazımsızlık ve gıda zehirlenmesine bağlı olarak meydana gelebilir. Virüsleri bazı kimyasal ilaçlar, safra kesesi taşı, reflü hastalığı, bazı kokulara karşı hassasiyet, vertigo, kalp krizi ya da bazı sindirim sistemi hastalıkları sonrasında oluşabilir.

Yediklerini istemeden kusmak olarak tanımladığımız istifra, ülser gibi hastalıklar sonrasında gelişebilir. Ayrıca IBS yani irritabl barsak sendromu, gastrit, apandisit gibi sindirim sistemi hastalıkları sonrasında gelişebilir. İstifra etmek korona belirtisi mi diye pek çok kişi sormaktadır. Şöyle belirtebiliriz ki bazı kişilerde mide bulantısına ek olarak kusma da görülebilmektedir.

Çocuklarda Kusmaya Ne İyi Gelir?

Enfeksiyon ya da farklı hastalıklar sonrasında gelişen mide bulantısı hem yetişkinlerde çocuklarda da oluşabilir. Kusmayı durduran ilaç verecekseniz bunun için doktora gitmeniz gerekir. Eğer bulantı zehirlenmeden kaynaklıysa, kusma sona ermiyorsa ve sık sık tekrarlıyorsa, şiddetli baş ağrısı ve düşmeyen ateş gibi semptomlar söz konusu ise mutlaka doktora gidilmesi gerekir. Bazı durumlar mide bulantısı ciddi hastalıklar sonrasında gelişebilir.

Çocuklara bitkisel yönteler uygulamak semptomların daha kötü olmasına neden olabilir. Bundan dolayı çocuğunuzda istifra rahatsız edici bir durumdaysa mutlaka doktora gitmelisiniz. Mide üşütmesi ya da basit sebeplerden kaynaklı ise semptomları gidermeye yardımcı ilaçlar verilebilir.

  • istifra
  • istifra ne demek
  • sürekli kusmak
  • istifra ettikten sonra mideye ne iyi gelir
  • kusan insan ne yemeli
  • kusmaya bitkisel çözümler
  • istifra etmek hangi hastalığın belirtisi
  • yediklerini istemeden kusmak
  • istifra etmek korona belirtisi mi
  • çocuklarda kusmaya ne iyi gelir
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Ayakkabı Vurmasına Ne İyi Gelir? Ayakkabı Vurmasını Engellemek İçin Ne Yapılır?