Fazlaca çay olarak kullanılan karahindiba bitkisi çeşitli şekillerde kullanılmakta olan hazırlanması basit bitkidir.
Karahindiba Nedir, Ne Demek?
Karahindiba, çeşitli bölge tiplerinde yetişebilmektedir. Latince ismi cichorium endivia olarak tanımlanır. Frenk salatası ve acı marul şeklinde yöresel isimlere sahiptir. Ilıman iklimlerde yetişir. Bitkinin kolaylıkla görülebileceği yerler açık arazilerdir. Çiçeklerin rengi sarı, lila, mavi ve mordur. Kumlu, sıcak ve nemli toprak türlerinde yetişmeyi sever. Çoğunlukla yetiştiği yerler ise Güney Avrupa ve Orta Avrupa ülkeleridir. Bunun yanı sıra Anadolu'da yer alan bölgelerde ve balkanlarda yetişebilmektedir. Yemek ve salata çeşitlerinde kullanılmaktadır. Yabani türünün çayır ve yo kenarlarında görülmesi olağandır.
Karahindiba Nasıl Yetiştirlir? Nasıl Tüketilir?
İlkbahar mevsiminde çiçeklenmektedir. Çiçekleri sarı olan türün çiçeği kuruduğu zaman beyaz toz kümesine dönüşmektedir. Çeşitli şekillerde tüketilebilir. Çiçeklerin sapları, yaprakların sapları ve bitkideki yapraklar salata olarak tüketilir. Türkiye'deki sık kullanımı salatadır. Fakat diğer ülkelerde kahve olarak da tüketilmiştir. Karahindiba Fransa'nın Napolyon dönemlerinde kahve olarak kullanımı yaygın bir bitkiydi. Bitkinin kök kısmı kahve yaprak kısımları ise salata olarak tüketilmiştir. Kahvedeki özellikler gibi uykuyu açmaktadır. Dolayısı ile kahveden alınmak istenen özellikler bu bitkiden de alınabilir.
Karahindibanın Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar?
Bitkinin çayı kökün kavrulması ve demlenmesi ile yapılmaktadır. Sindirimi düzenleme özelliği vardır. İştahı arttırır. Sindirim sistemindeki gıdaların sindirilmesini sağlayan bakterileri harekete geçirerek sindirim sürecini hızlandırmaktadır. Ayrıca sindirim sorunları arasında yer alan kabızlık, şişkinlik, gaz sorunlarını giderme özelliğine sahiptir. Temizleme özelliği olduğu için vücutta müshil etkisi yaratmaktadır. Toksinlerin temizlenmesini sağlamaktadır. Günümüz şartlarında çok fazla yaşanan stres, halsizlik, depresyon gibi ruhsal hastalıkların giderilmesi için mücadele vermektedir. Su tutma özelliğini azaltmakta ve kilo kaybetmeyi kolaylaştırmaktadır. Cilt bakımında sıkça kullanılan bitkilerin içinde yer alır. Cilt bakımı için doğal bir üründür. Sedef, egzaman ve akne gibi cilt problemlerinin geçmesi için yardım etmektedir.
Karahindiba Çayı Nasıl Hazırlanır?
Çayın vücuttaki toksinlerin atılmasına destek olması gibi çeşitli faydaları vardır. Çayın yapılması için bitkinin yapraklarının kurumuş olması gerekir. Malzemelerin içinde dört su bardağı su, altı çorba kaşığı kurutulmuş yaprak, altı yemek kaşığı kurumuş kök gerekir. Köklerin minimum bir ila iki yaşında olmasına dikkat edilmelidir. Su bir tencerenin içine koyulur ve içerisine kökler ilave edilir. Köklerin yirmi ila yirmi beş dakika kadar kaynatılması gerekir. Kaynamış olan kökün suyu kurumuş olan yaprakların üstüne dökülmeli ve ağzı kapatılmalıdır. Bu şekilde yirmi dakika demlenmesi beklenir Demlenmeden donra çayın bekletilmeden içilmesi tavsiye edilmektedir.
Karahindiba Çayının Yan Etkileri Nelerdir?
Herhangi bir olumsuz etkinin olmamasına rağmen bazı kişilerin bünyesinde alerjik durumlara yol açabilmektedir. Ayrıca düretik etkisinin olduğu ilaçlar ile beraber kullanılmasının sakıncalı olduğu ifade edilmektedir. İshal problemi olan insanlar da bu çayı kullanmamalıdır. Karahindiba çayı veya bitkisi çeşitli sorunlara yol açamaması açısından kullanımdan önce doktora danışılmalıdır