Sağlık 15 Temmuz 2021 - 05:50:14

Havuzda Enfeksiyon Kapmamak İçin Ne Yapmalı? Belirtileri Nelerdir?

Havuzda Enfeksiyon Kapmamak İçin Ne Yapmalı? Belirtileri Nelerdir?

Yaz aylarının gelmesi ile birlikte ortak kullanılan havuzlarda yeterli hijyen kurallarının uygulanmaması birtakım enfeksiyonların oluşmasına neden olabilir. Havuzda enfeksiyon kapmamak için yapılması gerekenler yazımızın içeriğinde yer almaktadır.

Havuz Sağlıklı mı? Havuz Suyu Nasıl Temiz Tutulur?

Sıcak havalarda serinlemek için havuz kullanan kişiler, farkında olmadan enfeksiyon kapabilirler. Havuz suyu durağanda çevre ve havaya çok fazla açık olduğundan kirlenebilir ve sağlığı tehdit edebilir. Mikroplar havuz suyunda kolaylıkla çoğalabilmektedir. Genel olarak havuz ve çevresinden virüs ve bakteri kaynaklı hastalıklar ile mantarlar bulaşabilmektedir. Özellikle halka açık olan yüzme havuzlarında gerekli hijyen koşullarının sağlanmaması sonucunda pek çok hastalık meydana gelebilmektedir.

Birçok kişi gibi sizler de havuzda mikrop kapmamak için ne yapılmalı diye merak ediyorsanız öncelikle belirtmek gerekir ki; havuzda su sirkülasyonunun fazla olması gerekir. Hijyen amacı ile periyodik olarak kimyasal ve fiziksel anlamda temizlik ihmal edilmemelidir. Havuzlarda klor sisteminin uygunluğu ve filtreleme sistemi olmalıdır. Havuz suyunun yetkililer tarafından analiz edilmesi gerekir. Havuzdan numune alan kişinin bu konuda eğitimli olması gerekir. Bu şekilde olduğu zaman havuz sağlıklı olur. Havuz suyunu temiz tutmak için ise bu kuralların ihmal edilmemesi gerekir.

Havuzda Enfeksiyon Kapmamak İçin Ne Yapmalı?

Yaz aylarında serinlemek için havuz tercih ediyorsanız enfeksiyon kapmamak için şunlar dikkat ediniz:

  • Havuzda çok fazla kalmayınız. Genel olarak havuz suyundaki mikrobun kırılması için klor uygulanmaktadır. Klor nefes darlığına neden olabilir. Ayrıca serbest klora karşı bakterile direnç de kazanabilirler. Birçok kişide klor alerjisi meydana gelebilir. Havuzda uzun süre kaldığınızda burun tahrişi, ciltte kaşıntı, kuruluk, gözlerde kızarma, öksürük ve nefes darlığı meydana gelebilir. Ayrıca klor astım krizini de tetikleyebilir. Klor az kullanıldığı zaman ise hijyen riski meydana gelir. Ayrıca son zamanlarda klorun aşırı kullanılmasına bağlı olara kanser ve astım vakaları da artış göstermektedir. Bundan dolayı havuzda çok fazla kalınmamalıdır.
  • Cilt hastalıkları bakımından oldukça riskli olan havuz, genel olarak mantar ve bakteri enfeksiyonlarının sık rastlandığı bir ortak kullanım alanıdır. Kirli havuz sularının cilde uzun süre temas etmesi halinde cilt üzerinde tahriş meydana gelir. Ayrıca sıcak küvet kızarıklığı oluşabilir. Çoğu kızarıklıklar birkaç gün içerisinde geçerken bazıları daha uzun sürebilir. Havuz vajinal enfeksiyon konusunda da oldukça riskli bir alandır. Genel olarak pek çok kişide vajinal mantar meydana gelmektedir. Saç biti havuzda klorlu suda ölmez. Eğer saç bitiniz varsa, deri enfeksiyonunuz varsa havuza girmeyiniz. Eğer girecekseniz enfeksiyonlu alanın tamamen örtülmesi gerekir.
  • Havuz suyunun asla yutulmaması gerekir. yeterince temiz olmayan havuzdan bağırsak ve mide enfeksiyonlarında neden olabilecek bakteriler vücuda geçebilir. İshal meydana getiren mikroplar, dakikalarca ve hatta günlerde havuzda yaşayabilir. Az miktarda mikroplu su yuttuğunuzda bile ishal olabilirsiniz. Kıl kurdu da nadir bir şekilde havuzdan bulaşabilir.
  • Havuza girmeden önce mutlaka duş alınız. Ayrıca havuzun içerisinde küçük ya da büyük tuvaletinizi yapmayınız. Çocuklarınızın da her zaman temiz bezle girmesini sağlayınız. Sürekli kontrol ediniz.
  • Kulak enfeksiyon en sık görülen diğer rahatsızlıklardır. Havuzdan çıktıktan sonra kulakta biriken kirli su, dış kulak iltihabı meydana getirebilir. Kulak ağrısı, dış kulak yolunda şişme, kulak akıntısı, duyma azlığı gibi sorunlar varsa enfeksiyon kapmış olabilirsiniz. Havuzdan çıkınca kulaklarınızı direkt kurulayınız. Havuza girerken kulak tıkacı takabilirsiniz.
  • Temizlenmeyen havuzlarda sıklıkla görülen Legionella ciddi enfeksiyonlara sebep olabilir.

Havuz her ne kadar zevkli olsa da klorlu havuz suyunun cilde zararları vardır. Aynı zamanda enfeksiyon riski de yüksektir. Bundan dolayı girdiğiniz havuzun hijyenik olduğunda kesin bir şekilde emin olmalısınız.

Havuz Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Genel anlamda havuz enfeksiyonlarının en önemli belirtisi vajinal akıntılardır. Sulu kıvamlı, sarı, beyaz ya da yeşil renkte akıntı meydana gelebilir. Eğer sindirim sistemi enfeksiyonu meydana geldiyse ishal olarak kendini gösterir. ciltte mantar ya da farklı enfeksiyonlar meydana geldiği zaman kızarma, kaşıntı gibi durumlar oluşur. Üriner sistem enfeksiyonları oluştuğundan idrar yaparken yanma, karın ağrısı, ateş, kasıklarda ağrı söz konusu olabilir. Kulak enfeksiyonunda bulantı, baş dönmesi, kusma, ağrı ve ağrının çeneye ve boğaza yayılması, kaşıntı, kulak kepçesinde hassasiyet oluşur. Göz enfeksiyonları oluştuğunda kızarıklık, yanma, batma hissi, çapaklanma gibi durumlar söz konusu olur.

Havuza Girerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Öncelikle havuz hijyen kurallarını uygulamanız gerekmektedir. Havuza girmeden önce ve sonra duş alınız. Havuz sonrasında nemli kalmayın ve mayonuzu değiştiriniz. Parfümlü tampon kullanmayınız. Hepatit aşıları olmayan çocukların havuza girmesine izin vermeyiniz. İshalseniz ya da ateşiniz varsa havuza girmeyiniz. Havuz tükürmeyiniz. Havuz kenarında yemek yemeyiniz ve sigara içmeyiniz. ayaklarınızı dezenfekte ediniz. Ayakkabı ya da dışarıdan terlik ile girmeyiniz. Göz altı enfeksiyonları için su gözlüğü kullanınız. Suya girerken bone takınız ve suya atlarken burnunuzu kapatınız.

  • havuzda enfeksiyon kapmamak için
  • havuz sağlıklı mı
  • havuz suyu nasıl temiz tutulur
  • havuzda mikrop kapmamak için ne yapmalı
  • havuz suyunu temiz tutmak için
  • klor alerjisi
  • havuz vajinal enfeksiyon
  • klorlu havuz suyunun cilde zararları
  • havuz enfeksiyonu belirtileri
  • havuza girerken dikkat edilmesi gerekenler
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Form Çayı Nasıl İçilir? Günde Kaç Kez İçilmeli?