Sağlık 03 Mayıs 2021 - 05:51:02

Kawasaki Hastalığı Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Kawasaki Hastalığı Nedir? Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Kawasaki hastalığı; genel olarak 5 yaş altındaki çocuklarda görülen ve ciddi birtakım sonuçların oluşmasına sebebiyet verebilen, virüs kaynaklı olabileceği düşünülen bir rahatsızlıktır.

Kawasaki Hastalığı Nedir? Nasıl Olur?

Vücuttaki orta büyüklükte olan damarlarda iltihap meydana gelmesi ile meydana gelen kawasaki hastalığı, 3 günden fazla devam eden ateş, döküntü, ağız içinde, dilde ce gözlerde kızarıklık gibi etkiler ile kendini gösteren bir sendromdur. 1967 yılında Japon bir doktor tarafından tanımlanan ve teşhis edilen bu rahatsızlık, uzun süre tedavi edilmediği zaman kalp hastalıklarının oluşmasına neden olmaktadır. Mukokutanöz lenf nodu sendromu olarak da tanımlanan bu hastalık, lenf düğümlerini de etkileyebilmektedir. Eğer ki tedavi edilmezse kalıcı sonuçlara sebebiyet verebileceği gibi, edildiğinde de kolay bir iyileşme sağlanabilmektedir.

Kalbe kan taşıyan koroner arter damarda enflamasyon oluşmasına neden olan kawasaki hastalığı, ailesel yatkınlık, virüsler ya da maruz kalınan kimyasallar sebebiyle oluşabilmektedir. Daha çok Uzak doğu ülkelerinden gözlemlenmektedir. Bununla birlikte erkeklerde görülme olasılığı biraz daha yüksek olarak nitelendirilmektedir.

Kawasaki Sendromu

Kawasaki Hastalığının Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Genel olarak kış ve ilkbahar başlangıcında görülen kawasaki hastalığı hızlı bir şekilde ortaya çıkar ve belirtileri 3 aşama şeklinde gerçekleşmektedir. Hızlı ilerlemesine bağlı olarak fark edilmediği anda en geç iki hafta içerisinde kalp hastalığının oluşması durumu meydana gelebilmektedir. Her aşamada farklı belirtiler meydana getiren kawasaki hastalığının belirtileri ilk aşamada; üç günden fazla devam eden yüksek ateş, gözlerde akıntı olmamasına rağmen kızarıklık oluşması, göğüs bölgesinden bacaklara kadar olan deride ve genital, kasık bölgesinde kızarıklıkların oluşması, ayaklarda ve ellerde şişlik meydana gelmesi, boyun bölgesindeki lenf bezlerinin büyümesi, boğazda, ağızda ve dudaklarda tahriş, dilde şiş ve kırmızı görünüm oluşması şeklindedir. Dilde meydana gelen bu görüntü çilek dil olarak da nitelendirilmektedir.

Hastalığın ikinci aşamasındaki belirtilere baktığımızda; ishal, eklem ağrısı, karın ağrısı, kusma, el ve ayak derisinin soyulması sayılabilir. Üçüncü aşamada herhangi bir durum gerçekleşmezse belirtiler kendiliğinden azalmaya başlamaktadır. Fakat her ne kadar hastalık iyileşme gösterse de çocukların eski enerjili halini yakalaması zaman alacaktır. Bu belirtileri fark ettiğiniz anda mutlaka uzman bir doktordan destek alınız.

Kawasaki Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Kesin bir nedeni bulunmayan kawasaki sendromu, birtakım çevresel faktörler ve genetik yatkınlık nedeniyle de oluşabilmektedir. Birtakım inceleme ve teorilere göre virüs ya da bakteri kaynaklı olduğu da belirtilmektedir. Fakat bu konuda kanıtlanmış bilimsel bir bilgi bulunmamaktadır. Ebeveynlerden çocuklara aktarılan bazı genler bu hastalığın oluşmasına sebebiyet verebilmektedir. Japonya gibi ülkelerde çok fazla rastlanan bu hastalık, diğer ülkelerde oldukça az görülmektedir.

Kawasaki Hastalığının Tedavisi ve Tanısı

Kalp kası iltihabı, koroner arter damar iltihabı ve kalp kapağı sorunları meydana getirebilen kawasaki hastalığının tanısı birtakım testler ile koyulmaktadır. İdrar tahlili, kan tahlili, elektrokardiyogram ve ekokardiyogram şeklinde yöntemlerle teşhis edilmektedir. Tanı koyulduktan sonra birtakım ilaçları reçetelendirerek belirtileri ve hastalığın sebebiyet verdiği sorunları ortadan kaldırmaktadır. Tedavi sonrasında uygulanacak adımlar konusunda doktorunuzun tavsiyelerini uygulamalısınız.

  • kawasaki hastalığı
  • kawasaki hastalığı nedir
  • kawasaki hastalığının belirtileri
  • kawasaki hastalığının nedenleri
  • kawasaki hastalığının anısı
  • kawasaki hastalığının tedavisi
  • kawasaki sendromu
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Laden Çiçeği Nedir? Neye İyi Gelir? Çayı, Faydaları ve Kullanımı