Sağlık 18 Ağustos 2021 - 17:52:17

Kirpik Dibi İltihabı Belirtileri, Sebepleri ve Tedavisi

Kirpik Dibi İltihabı Belirtileri, Sebepleri ve Tedavisi

Kirpik dibi iltihabı; hem alt hem de üst göz kapağında meydana gelebilen, kirpik diplerinde minik yağ bezelerinin oluşması şeklinde ortaya çıkan bir durumdur. Bu yağ bezelerinin ağzı kapalı da olabilmektedir.

Kirpik Dibi İltihabının Belirtileri Nelerdir?

Kirpiklerde yağlı birikintilerin ve kabuklanmanın oluşması, göz kapaklarının kenarlarında kızarma oluşması, ve gözdeki tahrişe bağlı olarak yanma, sulanma ve ağrıya yol açabilen bir durum olan kirpik dibi iltihabı, kişiye oldukça rahatsızlık veren bir rahatsızlıktır. Fakat kişinin görme yetisine zarar vermez ve bulaşıcı değildir. En sık görülen belirtileri göz kapaklarının kızarması, şişmesi ve kirpiklerinde diplerinde kuruluk meydana gelmesidir. Kabuklanma zaman içerisinde yerini çapaklanmaya bırakır ve kişi sabah uyandığı zaman gözlerini açmakta sıkıntı yaşayabilir. Tedavi edilmediği zaman iltihap yayılabilir ve bu da daha ciddi göz problemlerinin oluşmasına sebebiyet verebilir. Bakteriler göz kapağını enfekte eder ve kabuklanmalar meydana gelerek kirpiklerde dökülme meydana gelebilir.

Hemen her hastada benzer belirtiler meydana getiren kirpik dibi iltihabı rahatsızlığın şiddetine göre farklı semptomlar meydana getirebilir. Bunlara baktığımızda; gözlerde yanma, göze kum kaçmış gibi his oluşması, gözde sulanma, şişlik, kuruma, gözlerde aşırı çapaklanma olması, gözlerde ve kirpik diplerinde kızarıklık meydana gelmesi, gözlerin hassaslaşması ve ışıkta görüşün azalması, kirpiklerde dökülme ve azalma oluşması, kirpiklerin diplerinde su baloncuğu şeklinde yapılanmaların meydana gelmesi sayılabilir.

Kirpik Dibi İltihabı Sebepleri Nelerdir?

Genel olarak kirpik dibi iltihabı herhangi bir nedene bağlı olarak meydana gelmemektedir. Bazı durumlarda hiçbir sebep yokken de meydana gelebilir. Bağışıklık sisteminin zayıflaması buna sebebiyet verebilir. Diğer sebeplerine baktığımızda; tozlu ve kirli ortamlarda uzun süre kalmak, gözlerde kuruluk probleminin oluşması, bakterilerden kaynaklı enfeksiyon oluşması, kontakt lens kullanımı, makyaj malzemelerine karşı alerji oluşması, göz kapaklarında yağ bezelerinde tıkanıklık meydana gelmesi, kirpik bitlerinin ve akarlarının oluşması sayılabilir. Blefarit nedenleri hastalığın oluşmasına sebebiyet verdiği gibi aynı zamanda zaman içerisinde farklı rahatsızlıkların oluşmasına da sebebiyet verebilir. Bu nedenle kesinlikle tedavi edilmesi gerekmektedir.

Kirpik Dibi İltihabının Teşhisi Nasıl Konur?

Birtakım belirtiler dahilinde göz doktoruna giden hasta için kronik hastalıkları, kullandığı ilaçları ve bu sorunun ne kadar süredir devam ettiği gibi bulgular dahilinde teşhis konulmaktadır. Detaylı bir göz muayenesi ile blefarit teşhisi gerçekleştirilmektedir. Gerekli durumlarda hastaya atesnezi yapılabilir ve göze daha detaylı bir şekilde bakılabilir.

Kirpik Dibi İltihabının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Eğer iltihaplanma ileri derecede seyretmiyorsa uygulanabilecek en iyi tedavi yöntemi evde hastanın kendi başına uygulayabileceği sıcak komprestir. Bazı durumlarda bu uygulamalar yetersiz kalır ve kirpik dibi iltihaplanması için ilaç tedavisi gerekli görülebilir. Göz kapağına sürülen antibiyotik kremler rahatsızlığın giderilmesi için faydalı olmaktadır. Bununla birlikte göz kapağının temizlenmesi için ve bakterilerin giderilmesi için birtakım göz damlaları kullanılabilmektedir. Rahatsızlığın oluşum derecesine göre uzman hekim tarafından tavsiye edilen tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekmektedir.

  • kirpik dibi iltihabı
  • blefarit
  • kirpik dibi iltihabının belirtileri
  • kirpik dibi iltihabı sebepleri
  • blefarit nedenleri
  • kirpik dibi iltihabının teşhisi
  • blefarit teşhisi
  • kirpik dibi iltihabının tedavisi
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Hamile Korsesi Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır? Zararları ve Faydaları