Sağlık 17 Ocak 2022 - 12:09:17

Kombucha (Kombu) Çayı Tarifi Nedir? Faydaları ve Zararları

Kombucha (Kombu) Çayı Tarifi Nedir? Faydaları ve Zararları

Kombucha çayı; kombucha isimli bir mantardan elde edilen, besin değeri yüksek olan ve bağırsaklar için faydalı bakterilen barındıran doğal bir çaydır.

Kombu Çayı Nedir? Nasıl Olur?

Kendi içerisinde 5 farklı çeşidi bulunan Çin çaylarının içerisinde fermantasyona uğrayarak hazırlanan kombu çayı; su, şeker ve kombuçya mayasının bekletilmesinden sonra hazırlanan bir çay çeşididir. İlk olarak Doğu Asya'da yapılan ve sonrasında tüm Dünya'ya yayılan kombucha çayı, yararlı bakteriler içermektedir.

Normal şartlarda siyah çay ülkemizdeki en yaygın çay çeşidi olduğundan siyah çayla hazırlanmaktadır. Ancak artık yeşil çayın da her ülkede popüler olması bu tarifi de popüler hale getirmiştir. Birçok kişi kombucha (Kombu) çayı tarifi ile hem farklı çay tariflerinden yararlanmaktadır hem de bu doğal çayın faydalarından yararlanabilmektedir.

Kombucha (Kombu) Çayı Tarif Nedir?

Pek çok yararlı etkisi bulunan kombu çayı tarifi sağlamak istiyorsanız;

  • İlk aşamada 3 litre temiz suyun çelik ya da cam tencerede kaynatılmak üzere hazır hale gelmesini sağlayınız.
  • Belirli bir süre sonra su kaynamaya başlarken içerisine 1,5 su bardağı miktarında toz şeker atılması gerekir. Bu aşamanın ardından karışımın 5 dakika daha kaynatılması gerekmektedir.
  • Kaynama işlemi sonrasında ocağı kapatınız ve karışıma 10 adet siyah poşet çay atınız. Bu şekilde çay 15 dakika demlenmeye bırakılır.
  • Son olarak çay poşetleri toplanarak karışımın oda sıcaklığında soğuması beklenir.

Hazırlanan çayı bir kavanozun içerisine bırakınız. Bu aşamada geniş bir kase de kullanılabilmektedir. Çin'de hazırlanan çaylarda yüzey alanının maksimum seviyede olması amaçlanmaktadır. Bu şekilde bırakılan çayda fermantasyon işlemi gerçekleşirken halk arasında mayalanma olarak da isimlendirilebilir.

Bu işlem için öncesinden mayalanmış çay bulunuyorsa onun da katılması süreci hızlandıracaktır. Kap bir tülbent ile örtüldükten sonra etrafına lastik geçirilir. Bu şekilde bırakılan çayın içerisinde belirli bir süre sonra mantar oluşacaktır. Çayın ismi de buradan gelmektedir. Oda sıcaklığında 4 gün ile 10 gün arasında değişen sürelerde bekletilen çay hazır hale gelir. Kombucha çayının faydaları kalış süresi ile orantılı olarak artış gösterecektir.

Kombucha Çayının Faydaları Nelerdir?

Fermente işlemi ile hazırlanan kombucha çayının faydaları oldukça fazladır. Bunlar şöyledir:

  • Cildin nem dengesinin korunmasını sağlar. Gerek tüketilmesi gerekse masaj şeklinde vücuda uygulanması yararlı olmaktadır. Özellikle cildi kuru olanlar için nem dengesi sağlar. Cildin canlı gözükmesini sağlar.
  • Saçları canlandıran ve besleyen kombucha çayı, kepeklenme problemini önlemek mümkündür. Ayrıca besin değeri yüksek olması sayesinde saçların daha hızlı uzamasını sağlar.
  • Ağrı kesici özelliği ile kas ve eklem ağrılarını dindirir. Kan dolaşımının hızlanmasına yardımcı olur.
  • Metabolizmanın hızlanmasını sağlayan ve bağırsak sağlığını iyileştiren kombucha çayı, yağ yakımına da yardımcı olmaktadır.
  • Antiseptik özelliği sayesinde vücuttaki enfeksiyonun temizlenmesini sağlayan kombu çayı, vücudu hastalıklara karşı korumaktadır.
  • Vücuttaki alerjik reaksiyonların azalmasını ve giderilmesini sağlar.
  • Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayan bunu yüksek antioksidan etkisi sayesinde gerçekleştirir.
  • Vücudun toksinlerden arınmasını sağlayan kombucha çayı, vücuttaki zararlı maddelerin ve ödemin giderilmesini sağlar.
  • Serbest radikaller ile savaşarak kanser gibi hastalıkların engellenmesini sağlar. Kanserli hücrelerin büyümesini ve gelişmesini engeller.
  • Demir, sodyum ve karbonhidrat içeren kombu çayı, vücuda enerji vermektedir. Böylece daha zinde hissetmek mümkün olmaktadır.

Hem zayıflama hem de genel sağlık konusunda faydalı ve etkili olan kombucha çayı tarifi ile sizler de daha uzun ve sağlıklı bir ömür sürdürebilirsiniz.

Kombucha Çayı Zararları Nelerdir?

Vücuda ciddi bir yan etkisi olmamasına rağmen kombu çayı kullanmayın gibi söylemler de söz konusu olabilmektedir. Özellikle cilt rahatsızlığı olanlar, bu konuda doktora danışmadan kullanım sağlamamalıdır. Ayrıca ölçülü tüketim sağlanmalıdır. Aksi durumda birçok yan etki meydana gelebilir.

Hamilelik ve emzirme döneminde tüketilmesi önerilmemektedir. Kombucha çayı, alternatif tıp konusunda tercih ediliyor olsa da, tüketilmeden önce mutlaka uzman bir doktora danışılmalıdır. Doktorunuzun onayı ile tüketim sağlayınız.

  • kombucha çayı
  • kombu çayı
  • kombucha çayı tarifi
  • kombucha çayı faydaları
Yorumlar
Heval güngör Kombu çayı yapımı nasıl oluyor? Kombucha çayı kullananlar var mı? Bu çayın herhangi bir zararı var mı? Zayıflatırmı? zayıflama konusunda ne kadar etki gösteriyor? Arkadaşlar kullanmak istiyorum ama nasıl bir çay olduğunu bilmediğimden bilgi almak istiyorum. cevapla
Ebru Fidan Kombucha çayı alıp tarifini uygulamak istiyorum. Fiyatı çok pahalı değil gördüğüm kadarıyla. Nerede satıldığını buldum ama yorumları merak ediyorum asıl olarak. Kullananlar bu çaydan ne kadar etki görüyorlar? Bir yan etkisi oluyor mu? cevapla
yorum yaz
Jak Meyvesi (Artocarpus Heterophyllus) Nedir? Nasıl Yenir? Türkiye'de Var mı?