Koroner arter hastalığı; çok sık rastlanılan kalp rahatsızlıklarından biridir ve erken dönemde teşhis edilmezse kalp krizi gibi risklerin oluşmasına neden olabilmektedir.
Koroner Arter Hastalığı Ne Demek?
Kalbi besleyen damarlarda meydana gelen ve bu damaların tıkanmasına neden olan hastalıkların tümü koroner arter hastalığı olarak nitelendirilmektedir. Halk arasında damar sertliği olarak da tanımlanan bu hastalık, damarlarda plak oluşumunun meydana gelmesine bağlı olarak kan akışının engellenmesi olarak belirtilebilmektedir. Kan akışının engellenmesi çabuk yorulma ve göğüs ağrısı meydana getirebilmektedir. Eğer ki bu durum tedavi edilmezse kalp krizi sonucunda ölüm gibi sonuçlar meydana gelebilir.
Yaşamı tehdit eden koroner arter hastalığı, vücuda pek çok zararı olan rahatsızlıkları ifade etmektedir. Göğüs ağrısı gibi sorunlar yaşıyorsanız bu vücudunuz için alarm olabilir. Özellikle merdiven çıkma ve yürüme gibi eylemler sonrasında gelişiyorsa mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.
Kalbimiz sürekli bir pompa işlevi görerek vücudumuzun kan ihtiyacını karşılamaktadır. Fakat bunu yapabilmesi için kalbin oksijeni bol kana ihtiyacı vardır. Koroner arterler aracılığı ile kalbinizin ihtiyacı olan kan vücudunuza iletilmektedir. Eğer bu damarlarda tıkanıklık varsa kalp rahat bir şekilde çalışamaz ve bu da kalbin çalışma ritmini etkileyerek birtakım olumsuz sonuçların doğmasına neden olur.
Koroner Arter Hastalığının Tanı Yöntemleri Nelerdir?
Klasik kalp damar hastalıklarında olduğu gibi koroner arter hastalığı tanısı da aynı şekilde yöntemlerle tanılanmaktadır. Bu yöntemler efor testi, miyokard perfüsyon sintigrafisi, koroner anjiyografi ve stres kardiyografi gibi yöntemlerin yanı sıra gelişen teknolojiye bağlı olarak bilgisayar destekli farklı tanı yolları da uygulanabilmektedir.
Efor testinde hasta dönen bir bant üzerinde yürütülür ve bu sırada kalp hızı, kan basıncı hesaplanır. Bu testte yapılan hesaplamalara göre doktor farklı testlerde isteyebilir ve bunların sonucunda hastalığı saptayabilir. Miyokard perfüsyon sintigrafisi yönteminde kişinin kalbine bir radyoaktif madde verilir. Egzersiz durumuna da istirahat sırasında kalp dokusunda meydana gelen kanlanma hesaplanır. Koroner anjiyografi yöntemi ve stres kardiyografi de kendine has özellikleri olan ve koroner arter hastalığı için tercih edilen yöntemler arasında yer almaktadır. Burada uygulanması gereken yönteme uzman doktor karar vermektedir.
Koroner Arter Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Herhangi bir belirti vermeden yıllar sonra ortaya çıkabileceği gibi bazı semptomlar ile de kendini gösterebilmektedir. Göğüs ağrısı en sık görülen koroner arter belirtileri arasında yer almaktadır. Bu durum genel olarak aşırı efor ile ortaya çıkar, istirahat ve ilaç kullanımı ile azalma gösterir. Ağrı mide üzerinde hissedilebilir. Kalp krizi damarların tamamen tıkanması sonucu oluşur. Soğuk terleme, nefes darlığı ve çarpıntı belirtileri arasında yer almaktadır. Kalp yetmezliği bu hastalığın diğer bir belirtisidir. Bu durum kalbin organlara ve dokulara yeterli oranda kan gönderememesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Son olarak aritmi belirti olarak nitelendirilebilir. Kalp atışında ritim bozukluğu ve düzensiz kalp atışı da bu hastalığın belirtilerindendir. Bu durum çarpıntı olarak da nitelendirilebilir.
Koroner Arter Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?
Hastalığın derecesine ve nedenine göre tedavi yöntemi belirlenmektedir. İlaç tedavisi ya da cerrahi tedavi yöntemlerine başvurulabilmektedir. Koroner arter tedavisi öncelikle hastalığın nedenine ve seyrine göre belirlenir. Belirtiler fark edildiği zaman doktora başvurmalı ve gerekli uygulamaların yapılması gerekir.