Sağlık 21 Şubat 2024 - 15:23:39

Kronik Yorgunluk Tedavisi ve Bitkisel Çözümü

Kronik Yorgunluk Tedavisi ve Bitkisel Çözümü

Kronik yorgunluk tanısı çeşitli olabilen bir hastalık çeşidi olarak karşımıza çıkan önemli rahatsızlıklardan biridir.

Kronik Yorgunluk Nedir? Neden Olur?

Temelde hastalar yorgunluk halinden çıkamazlar bu yorgunluk hali beden aktivite kaynaklı değil uzun süreli bir yorgunluk halidir. Belirli davranışları sergileyen insanların kronik yorgunluk durumuna sahip olduğu söylenebilir. Yataktan çıkmama isteği ve ne kadar dinlenilirse dinlenilsin asla bitmeyen bir yorgunluk durumudur. Bu durumun hastalık olarak kabul edilmesi için en az altı ay süre ile yaşaması gerekmektedir. Günlük çalışma düzeninizi etkileyen bu yorgunluk hali belirli bir sebebe bağlı değildir. Ancak bu durum kendiyle birlikte çeşitli psikolojik sorunları da beraberinde getirmektedir.

Kronik Yorgunluk Neye Yol Açar?

Birçok hastada unutkanlık bu durumla birlikte baş göstermeye başlar. Unutkanlıkla birlikte gelen kavram yetersizliği ve dikkat eksikliği de cabası olarak size katılarak yatağa bağımlı hale gelebilirsiniz. Kronik yorgunluk şayet sizde var ise bu detaylı fiziki muayene ve özel hasta değerlendirmesi sonunda doktorlar tarafından belirlenmektedir. Ancak görünür belirtilerle kendinizi doktora sevk edebilirsiniz. Bu belirtiler şu şekilde sıralanmaktadır. Gece terlemeleri veya üşüme halleri, kilo alımı ve kaybı, boğazda yanma, kas zayıflaması durumu, boyun ve kas ağrıları şikayeti, güçsüzlük hissi, sabahları yorgunluk, eklemlerde tıkanma ve sertlik hissi, konsantrasyon bozukluğu, unutkanlık, baş ağrısı, uzuvlarda uyuşma hissi, sese duyarlı hale gelme, uyku süresinde bozulmalar ve kaliteli uyku uyuyamamadır. Ani tutulmalar bel ve boyun bölgesinde yaşanan kas ağrıları bileklerde oluşan eklem ağrıları bu rahatsızlıkla birlikte baş gösterir. Depresyon halinden çıkamama mide bulantısı ve karar verme mekanizmasının bozulmasıdır. Yeme alışkanlıklarının değişmesi yüzünden aşırı kilo alma durumu, uyku düzeninin bozulması ile oluşan uyku güçlüğü, karında şişlik gaz problemleri, kronikleşmiş baş ağrısı size kronik yorgunlukla birlikte gelecek hastalıklar arasında gösterilebilir.

Kronik Yorgunluğun Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yorgunluk giderici ilaçlar yerine yorgunluğun oluşum sebebi dikkate alınarak önlenmeye çalışılmaktadır. Ancak hormonal olarak oluşan problemlerde dışarıdan alınan takviyelerle sorunun üstesinden gelinmektedir. Bu durumlar troid veya böbrek üstü bezinin tembelliği olarak düşünülebilir. Yorgunluk kansızlıktan kaynaklanıyorsa demir ve B12 içeren gıdalar tercih edilerek iyi sonuçlar gözlenebilir. Aile veya iş yeri ile alakalı sosyal problemler bu hastalığı tetiklemektedir. Karanlık veya kısık ışıkta çalışmak, gürültülü ortamlar, aşırı soğuk ya da aşırı sıcak bölgelerde çalışma durumu bu rahatsızlığa neden olmaktadır. Kafein tüketiminin arttırılması bu rahatsızlığı erteleyebilmektedir ancak doktorlar tarafından kesinlikle tavsiye edilmeyen bir yöntemdir.

Kronik Yorgunluğun Çözümleri Nelerdir?

Aktivitenizi sınırlandırarak düzenli molalarla birlikte tamamlayabilirsiniz. İşinizi zamana yayarak düzenli bir programla çalışmanız bu sorunun üstesinden gelmenizi sağlayacaktır. İş yükünü sırtlanmadan paylaşarak çözmeye çalışabilirsiniz. Mümkün ise oturma pozisyonunda çalışmanız bedenin en az yorulduğu şekli seçmeniz size yardımcı olacaktır. Çalışırken verdiğiniz küçük molalarda kendinizi ödüllendirin. Masa başında uygulayabileceğiniz çeşitli egzersiz hareketlerine çalışarak rahatlayabilir ve ayılabilirsiniz. Kronik yorgunluk tedavisi ve bitkisel çözümü için doktora muayene olunmalıdır.

  • kronik yorgunluk
  • kronik yorgunluk nedir
  • kronik yorgunluğun tedavisi
  • kronik yorgunluğun çözümü
Yorumlar
Kemal Yıldız Birkaç yıl önce bu durumu çok fazla yaşıyordum ve hiçbir şeye konsantre olamıyordum. Doktora gittiğimde kansızlığım olduğunu söyledi. Daha sonra tedavi gördüm ve şuan bu tarz durumlar yaşamıyorum. Uykusuz kalınca oluyor o da normal bir durum. cevapla
yorum yaz
Kalp Pili Nedir? Fiyatları Ne Kadar? Ne İşe Yarar?