Sağlık 06 Eylül 2021 - 18:21:55

Krup Nedir? Krup Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Krup Nedir? Krup Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Krup; viral bir enfeksiyondan kaynaklanan, koronavirüs ile benzer özellikler gösteren, gırtlağı, nefes borusunu ve akciğerlerin üst solunum yollarını etkileyen pediatrik bir rahatsızlıktır.

Krup Nedir? Nasıl Olur?

Havlamayı andıran öksürük sesi ile karakterize olan krup hastalığı; halk arasında yalancı difteri ya da akut larenjit olarak bilinen, daha çok 6 ay-5 yaş arası çocuklarda görülen, enfeksiyondan kaynaklı olan üst solunum yolu tıkanması olarak ifade edilmektedir. Ana nefes borusunun şişmesi sonucunda meydana gelen nefes darlığı olarak isimlendirilen krup, sonbahar ve kış aylarında daha fazla görülmektedir. Bu hastalık virüs kaynaklı meydana gelmektedir.

Krup hastalığı, genel olarak ufak çocukları etkileyen, nefes alıp vermede ciddi sorun meydana getirebilen ve en sık parainfluenza virüsü isimli bakteriden kaynaklanan bir rahatsızlıktır.

Çoğunlukla çocukları etkilemesine rapmen yetişkinlerde krup hastalığı oldukça olasıdır. Hızlı bir şekilde yayılan ve covid-19 ile karıştırılan krup, bir süt üst solunum yolu hastalığıdır. Soğuk algınlığı sonrasında ses tellerinin alt tarafında ödem meydana gelir. Bu da solunum sıkıntısı meydana getirir. Krup hastalığının en sık görülen semptomu hastanın havlar şekilde boğuk olarak öksürmesidir. Geceler nefes alma sıkıntısı daha da belirginleşir. Bundan dolayı hastalık "köpek öksürüğü" gibi de anılmaktadır.

Krup Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Normal bir soğuk algınlığı gibi başlayan krup en belirgin belirtileri şöyledir:

  • Yüksek ateş, burun akıntısı ve öksürük meydana gelir.
  • Öksürük zaman içerisinde şiddetlenir ve oldukça kaba bir hal alır. Köpek havlaması ya da fok balığının çıkardığı sese benzeyebilir.
  • Hastanın sesi oldukça boğuklaşır.
  • Hasta nefes alırken zorluk yaşar ve aynı zamanda bu sırada cızırtılı ve tiz bir ses çıkabilir.
  • Çok şiddetli görülen vakalarda nefes alıp verme sırasında çocuğun boynunun altındaki deri içeriye çökebilir. Çocuk nefes alıp vermede zorlanabilir.
  • Kulakta tıkanma hissi ve kas-eklem ağrıları söz konusu olur.

Çoğunlukla krup hastalığı gece yarısı herhangi bir semptom meydana getirmeden aniden başlamaktadır. İkinci ve üçüncü gecelerde daha ağrı bir hal alır. Belirtiler ve semptomlar genel olarak 3-4 gün sürebilir. Ayrıca öksürük yaklaşık 3 hafta boyunca devam edebilir.

Krup Hastalığı Ne Kadar Sürer? Ne İyi Gelir?

Belirtileri 3-4 gün kendini gösteren krup hastalığında öksürük birkaç hafta devam edebilmektedir. Krup öksürüğe ne iyi gelir ya da hastalık nasıl geçer diye soracak olursak, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için sağlıklı beslenme ve bol sıvı tüketimi önerilmektedir. en çok çocuklarda görülen bu hastalık, bağışıklığı düşük olanları daha fazla etkilemektedir.

Yeni bir virüs olmayan krup hastalığı bulaşıcıdır. İnsandan insana öksürük ve hapşırık yolu ile bulaşabilmektedir. Eğer çocuğunuzda krup varsa ve okula gidiyorsa, bulaşmaması için iyileşene kadar göndermeyiniz. Ayrıca ellerini devamlı olarak yıkayınız.

Krup Tedavisi Nasıl Yapılır?

Genel olarak evde krup tedavisi yapılmaktadır. Yani hastaların %90'ı ayakta tedavi görürken, %10'u hastaneye yatırılmaktadır. Hava yollarının açık olması için şiddetli görülen hastalıkta solunum desteği verilebilmektedir. Verilen havanın soğuk ve nemli olması gerekmektedir. İlaç tedavisi gerekli olursa, kortizonlu buhar ya da iğne tedavisi uygulanabilir. Antibiyotik ve öksürük ilaçları verilmemektedir. Eğer bakteriyel kaynaklı ise antibiyotik verilebilir.

Krup bitkisel tedavisi için semptomlara yönelik öksürük giderici bitki çaylarından yararlanılabilir. Fakat küçük çocuklar için bu tarz yöntemler değil, doktor tavsiyeleri uygulanmalıdır. Eğer çocuğunuzda belirtiler söz konusu ise doktora başvurunuz.

  • krup
  • krup nedir
  • yetişkinlerde krup hastalığı
  • krup en belirgin belirtileri
  • krup hastalığı ne kadar sürer
  • krup öksürüğe ne iyi gelir
  • krup tedavisi
  • evde krup tedavisi
  • krup bitkisel tedavisi
Yorumlar
Henüz yorum yazılmadı. İlk yorumu sen yaz!
yorum yaz
Yaban Mersininin Cilde Faydaları Nelerdir? Maskesi Nasıl Yapılır?