Sağlık 08 Eylül 2021 - 08:46:47

Kurdeşen Nedir? Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

Kurdeşen Nedir? Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

Kurdeşen alerjik reaksiyonların sonucunda meydana gelen deri döküntülerine denir.

Kurdeşen Nedir? Bulaşıcımıdır?

Bulaşıcı olmayan kurdeşen kabarıklığa yol açar. Döküntüler çok küçük ya da büyük olabilmektedir. Döküntüler birleşir ve bu şekilde kabarıklıklar geniş yer kaplar. Kabarıklıkların genel olarak yirmi dört saat içinde kaybolduğunu söylemek mümkündür. Fakat eski döküntü kaybolunca yerine yenisi gelmekte ve bu şekilde rahatsızlık birkaç günden daha uzun sürebilmektedir. Çoğunlukla altı haftadan daha kısa sürebilmektedir. Rahatsızlığın zamanı altı haftayı geçmiş ise durumun kronikleştiği anlamına gelir.

Kurdeşen Neden Olur? Sebepleri Nelerdir?

Her yaş aralığında görülebilen kurdeşen aniden başlar. Başlamasından sonra altı haftadan daha az bir şekilde sürmektedir. Bu şekilde seyreden türün adı akur ürtikerdir. Altı haftadan daha fazla süren tür ise kroniktir. Neden olan etkenler ise bazı ilaçların kullanımı, süt, deniz ürünü, çilek şeklindeki gıda çeşitleri, hayvan kılı, polen ve böcek sokmasıdır. Psikolojik etkiler, kaygı, stres bu rahatsızlığı tetikler. Deri üzerinde hafif şekilde kabarıklık oluşur. Bunların renkleri kırmızı veya pembedir. Döküntülerin yalnız ya da grup halinde ortaya çıkması mümkündür. Geniş bir yerde dökülmeye ve birleşmektedir. Sadece bir yerde olan kabarıklık 1 gün içinde kaybolurken başka bir yerde yenisi çıkar. Belirtiler arasında yanma, kaşıntı hisleri vardır. Gece saatlerinde belirtiler artmaktadır.

Kurdeşen Belirtileri Nelerdir? Nasıl Anlaşılır?

Otuz santimetreye kadar ulaşabilir. Çapları değişik, kenarları kızarık ve orta kısımlar soluk renkte oluşur. Kaşıntı yapar ve parça parça olan deri döküntüsüdür. Üzerine basıldığı zaman bu kabarıklıklar solar. Akur ürtiker ani bir anda başlamakta ve genel itibariyle kendi başına kaybolmaktadır. Altı haftadan uzun sürdüğü pek görülmese de sürmesi halinde bu duruma kronik ürtiker denir. Ürtiker iz bırakmaz ve iyileşir. Anjio ödem ciltteki gevşek alanlarda şişme durumu oluşur. Göz etrafı, cinsel organ ve dudaklarda görülmektedir. Yanma hissinin kaşıntıdan daha fazla olduğu söylenebilir. Soluk borusunda meydana gelen ödem nefes darlığı, ölüm, solunum durması gibi görülmektedir. Deri testi yapılarak kurdeşene yol açan maddeler bulunur. Kronik ürtikerlerde ise hormon tahlili ve kan tahlili gerekir.

Kurdeşen Tedavisi Var mı? Nasıl Olur?

Alerjik tepkiler nedenlerden biridir. Yaygın bir şekilde alerjik tepkilere neden olan etkenler alerji aşısı, hayvanlar, böcek sokması, böcek ısırması, bazı ilaçların kullanımı, kozmetik ürünler, polenlerdir. Asitli meyveler, yumurta, kuru yemiş, süt ve kabuklu deniz ürünleri alerjik tepkilere neden olabilir. Orta derecede ve hafif derecede olan kişilerin tedavileri genel olarak bazı alerji ilaçları ile yapılmaktadır. Bunun haricinde ise kortizonlu ilaç, iltihapla savaşma gücü olan öteki ilaçlar ve anti-bakteriyel ilaçlar hekim reçetesi olması halinde kullanılmaktadır. Kurdeşen belirtileri meydana geldiği zaman acilen hastaneye gidilmelidir.

  • kurdeşen
  • kurdeşen nedir
  • kurdeşen neden olur
  • kurdeşen tedavisi
Yorumlar
Pınar Çebi Kurdeşen nasıl geçer etkili bir tedavi yöntemi var mı diye baktığımda internette birçok bilgi çıktı karşıma. İlacını genelde kullanıyor herkes sanırım ben de öyle yapacağım. Aslında daha doğal yöntemleri denemekten yanayım ama alerjik reaksiyon yaratır diye denemedim. cevapla
yorum yaz
Kulak Nasıl Temizlenir? Evde Kulak Temizleme Yöntemi