Sağlık 16 Aralık 2020 - 10:40:30

Mikroskobik Canlıların Özellikleri, Yararları ve Zararları

Mikroskobik Canlıların Özellikleri, Yararları ve Zararları

Mikroskobik canlılar ya da diğer adıyla mikroorganizmalar, koloniler halinde yaşayan tek hücreli canlılara verilen isimlerdir.

Mikroskobik Canlı Nedir, Ne Demek?

Birçok kişi için canlılar dendiğinde akla ilk olarak insanlar ve hayvanlar gelir. Ancak dünya üzerinde milyonlarca farklı canlı yer alırken bunların hepsini görmemiz mümkün olmaz. Mikroskobik canlılar, tek hücrelidirler ve koloniler halinde yaşarlar. Ancak o kadar küçüklerdir ki çıplak göz ile onları görmek mümkün olmaz. Bu sebeple de bu canlılar ancak mikroskoplar ile birlikte görülebilmektedir. Bu sebeple de isimleri mikroskobik canlılar olarak belirlenmiştir. İlk olarak M.Ö. 6'ıncı yüzyılda bu canlıların farkına varılmıştır. O günden sonra sürekli olarak incelenen bu canlılar, mikrobiyoloji olarak isimlendirilen bilim dalında kendilerine yer bulurlar.

Mikroskobik Canlıların Özellikleri Nelerdir?

Mikroskobik canlıların ortak özellikleri olduğu kadar türüne göre farklı özellikleri de bulunmaktadır. İlk olarak bu canlıların tek hücreli oluşu ortak özellikleri olarak gösterilebilir. Bunun yanı sıra yapılan araştırmalarda gıdalara bulaşarak gıdaların bozulmasına sebep oldukları ortaya çıkmıştır. Ancak bu özellikleri bazı gıdaların oluşmasını da sağlar. Mayalanmak için insanlar bakterilerin gıdalara bulaşarak onların yapısını bozma özelliğini kullanmaktadır. Bu canlılar, dünyanın her noktasında yaşayabilirler. İnsanlara göre çok daha sıcak ya da çok daha soğuk bölgelerde rahatlıkla yaşayabilmek özelliğine sahiptirler. Birçok türü yüksek basınç altında yaşamaya alışkın olduğundan kolaylıkla öldürülemezler.

Mikroskobik Canlıların Faydaları Nelerdir?

Genel olarak insanlar, tek hücreli canlılardan çeşitli gıdaların üretiminde faydalanırlar. Peynir ve yoğurt gibi süt ürünlerinin oluşturulmasında bu tek hücreli canlılar kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra meyvelerden sirke elde edilmesinde ve sebzelerden turşu yapılmasında da tek hücreli canlıların yardımı ile işlemler gerçekleşebilmektedir. Buna ek olarak hayatını kaybeden insanların tamamen toprağa karışmasını da bu tek hücreli canlılar sağlamaktadır. Bu sayede her yıl hayatını kaybeden milyonlarca insan toprağa karışarak etrafa koku yayılması gibi fiziksel zararlar vermez. Son olarak evlerde sürekli olarak yapılan hamur türlerinin mayalanmasını sağlayan canlılar da bu mikroskobik canlılardır.

Mikroskobik Canlıların Zararları Nelerdir?

İlk olarak birçok hastalık bu canlılardan vücudumuza giriş yapar. İnsanların hastalanmasının en önemli sebebi bu tek hücreli organizmalardır. Bunun yanı sıra besinlerin bozulmasına sebep olmaktadır. Gün içerisinde kullanılan bir gıda dış ortamda bırakıldığında kısa süre içerisinde yapısı bozulur. Bu bozulmanın sebebi tek hücreli canlılardır. Buna ek olarak küflenmeye sebep olmaktadırlar. Gıdaların yanı sıra farklı malzemelerin de küflenmesine sebep olarak dayanım olarak daha düşük seviyelere inmesi üzerinde olumsuz etkiler gösterirler. Sıtma, verem ve tetanos gibi dünya üzerinde çok sayıda insanın hayatını kaybetmesine sebep olan hastalıkları taşıyan canlılar da mikroskobik canlılardır. Bizler fark etmesek de hayatımızda yer alan mikroskobik canlılar, zararları kadar fayda da gösterebilen ancak doğru kullanılması gereken canlılardır.

  • mikroskobik canlılar
  • mikroskobik canlıların zararları
  • mikroskobik canlıların faydaları
  • mikroskobik canlı nedir
  • mikroskobik canlıların özellikleri
Yorumlar
Deniz Türker Mikroskobik canlılar hangi hastalıklara neden oluyorlar diye merak ediyorum. Bunların değişik isimleri var sanırım. Zararları olduğu için korunmak gerekiyor. Özellikleri hakkında biraz bilgi edindim. İnsan sağlığı için tehdit edici bence. cevapla
Zehra Bu gerçekten çok açıklayıcı oldu teşekkür ederim cevapla
yorum yaz
Funda Çayı Zayıflatırmı? Nasıl Demlenir? Aç Mı Tok Mu İçilir? Faydaları ve Zararları